«Έχει συναίσθηση η κυβέρνηση ποιο είναι το κόστος για το μέσο τουριστικό υπάλληλο από την κατάρρευση της Thomas Cook;»
Η πτώχευση της Thomas Cook αναδεικνύει την προβληματικού τύπου εξάρτηση των επαγγελματιών του κλάδου από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς. Είναι μια ευκαιρία για μία δραστική αλλαγή στην τουριστική πολιτική της χώρας, όπως ο περιορισμός του All Inclusive, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και η καταπολέμηση του φαινομένου του τουριστικού κορεσμού σε αρκετές περιοχές της χώρας, ακόμη και στα Δωδεκάνησα. Αυτό θα πρέπει να συμβεί άμεσα, πριν αναδειχθούν μη αναστρέψιμες ολιγοπωλιακές καταστάσεις στον ελληνικό τουρισμό. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτούς που πλήττονται περισσότερο – τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. Τα όσα μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ανεπαρκή.
Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται πρέπει να είναι αναλογικά ως προς το μέγεθός της ζημιάς τους και ταυτόχρονα να συνδέονται με την εξασφάλιση των εργαζομένων που απασχολούν. Οι επιχειρήσεις που δέχονται την όποιας μορφής κρατικής ενίσχυσης θα πρέπει να υποχρεούνται στην διατήρηση της εργασίας των εργαζομένων τους τουλάχιστον για την επόμενη τουριστική περίοδο. Η ενίσχυση να έχει ως προτεραιότητα τη βοήθεια αυτών που αποδεδειγμένα απειλείται η διαβίωσή τους.
Για τους εργαζόμενους η ουσιαστική αύξηση του χρόνου της επιδότησης της ανεργίας, η χορήγηση έκτακτου εφ άπαξ βοηθήματος στους εργαζόμενους που είναι ήδη ή θα μείνουν άνεργοι λόγω της Thomas Cook, η εξασφάλιση των δεδουλευμένων, η διασφάλιση της εργασίας για την επόμενη σεζόν και η πάταξη του φαινομένου των «κακοπληρωτών» που χρησιμοποιούν προς όφελος τους αυτές τις καταστάσεις είναι επιβεβλημένα.
Έχει συναίσθηση η κυβέρνηση ποιο είναι το κόστος για το μέσο τουριστικό υπάλληλο από την κατάρρευση της Thomas Cook;