Προκλητικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης στην τουρκική βουλή.
«Είναι η πρωταρχική μας επιλογή να επιλύσουμε τις διαφορές σχετικά με την κατανομή των πολιτικών και εμπορικών προοπτικών στην Ανατολική Μεσόγειο σε δίκαιη βάση», δήλωσε αρχικά ο Ερντογάν.
Και συνέχισε, λέγοντας πως: «Οι κακομαθημένες Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και ελληνοκυπριακή πλευρά, μας κρατούν αιχμάλωτους, έχοντας δημιουργήσει μια αναποτελεσματική και ρηχή δομή. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα που να έχει αναδυθεί στην περιοχή μας και να επιλυθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, κάθε κρίση στην οποία εμπλέκεται η Ένωση έχει ενταθεί, αποκτώντας νέες διαστάσεις».
Μητσοτάκης – Μισέλ : Στο χέρι της Τουρκίας να διαλέξει συνεργασία με ΕΕ ή κυρώσεις
Λίγο πριν τις παραπάνω δηλώσεις του Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε συνάντηση με τον ο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όλα τα εργαλεία
Πρόκειται για μία Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.
Ο πρωθυπουργός συναντάται αυτή την ώρα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Χθες, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση στην διευθέτηση των διαφορών με την Αθήνα και την Λευκωσία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισείοντας παράλληλα την απειλή των κυρώσεων κατά του τουρκικού καθεστώτος.
Τι επιδιώκει η Αθήνα
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική προκλητικότητα -και γενικότερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις- αναμένεται να αποτελέσουν το αποκλειστικό αντικείμενο του δείπνου των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Μεγάλο ζητούμενο είναι, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα δείξει την, διακηρυγμένη προς κάθε πλευρά, αλληλεγγύη της σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε να βρίσκεται στο τραπέζι έτοιμη η λίστα κυρώσεων αν η Άγκυρα παρεκκλίνει από το δρόμο της διπλωματίας.
Οι θέσεις της Αθήνας είναι σαφείς. Συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Άγκυρας, διαφορετικά κυρώσεις. Αυτό είναι και το πλαίσιο που επιθυμεί να δει η χώρα μας στο κείμενο των συμπερασμάτων, μετά το πέρας της Συνόδου.
Οι κυρώσεις βασίζονται στις προτάσεις που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και είναι ανεξάρτητες από τις κυρώσεις που έχει ήδη υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κύπρο και την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ από τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο.
Πηγή: in.gr