Στο αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ «εξαιρετικά επιτυχημένες». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «από μόνη της μία επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας –πόσο μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών– αποτελεί πολιτικό γεγονός, όμως, ειδικά στον χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε, πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως η επίσκεψη παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα και «έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη». Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, αναφέρθηκε και στο αποχαιρετιστήριο tweet του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, «όπου αναφέρθηκε στην εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς μας σχέσεις αυτούς τους 12 μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επίσκεψής του». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, εάν η επίσκεψη Πομπέο συνδυαστεί με την προηγούμενη στην Κύπρο, αποτυπώνει «μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατ. Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως η επίσκεψη Πομπέο λειτουργεί ενισχυτικά για την εθνική γραμμή. Στη Σύνοδο, άλλωστε, θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ελπίζω το μήνυμα προς την Αγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις».
Οσον αφορά τις διαφορές που μας χωρίζουν με τον εξ Ανατολών γείτονα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν και πάλι ξεκάθαρος: δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. «Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο».
Ο πρωθυπουργός μπορεί να απέφυγε να αναφέρει τη λέξη «κυρώσεις», και ορθώς καθώς βρισκόμαστε στη φάση διερευνητικών επαφών, αλλά σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν τις έχει βγάλει από το τραπέζι. Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «διαφορετικά, η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου». Ο πρωθυπουργός πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου αναμένεται να έχει συναντήσεις κατά μόνας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Tέλος, χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πεϊτσίνοβιτς – Μπούριτς, η οποία χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης «εξαιρετική».
O πρωθυπουργός και η γενική γραμματέας συζήτησαν για «το ορόσημο της 4ης Νοεμβρίου 2020», ημέρας συμπλήρωσης 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ρώμη, 4.11.1950), κατά την οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στην Αθήνα η 130ή ετήσια υπουργική σύνοδος με την πανηγυρική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κονδύλι 15 εκατ. για το προσωπικό των Ε.Δ.
Εκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η πρωτοβουλία ανήκει στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και, σύμφωνα με την εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας, εγκρίθηκε έκτακτο κονδύλι ύψους 15.000.000 ευρώ. Το παραπάνω ποσό θα είναι επιπρόσθετο της καταβληθείσας αποζημίωσης λόγω ανάκλησης των θερινών αδειών του προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες του τελευταίου τριμήνου, λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αγκυρα.
Πηγή: kathimerini.gr