«Βόμβα» απο τον Δημήτρη Τσίκκη • Νέα διάσταση προσλαμβάνει η εισαγγελική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση
Μια νέα κατάσταση πραγμάτων αναμένεται να προκαλέσει η αξιολόγηση αρμοδίως από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υπερασπιστικού ισχυρισμού, που εισφέρει στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για τους διακανονισμούς οφειλών 23 ξενοδοχείων στην ΔΕΥΑ Ρόδου, με 8 υπόλογους, μέλη απελθούσης διοίκησης, ο πρώην πρόεδρος κ. Δημήτρης Τσίκκης.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκειται εξάλλου στην πορεία να κληθούν σε χωρίς όρκο εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας στην υπηρεσία, τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών εταιρειών που αναφέρονται σε κάθε επιμέρους αναφορά που υπέβαλε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Με την ποινική δικογραφία διερευνάται η εκ μέρους των 8 μελών τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή ΟΤΑ με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 120.000 κατ’ εξακολούθηση, πράξη.
Ο κ. Τσίκκης καθιστά σαφές ότι η επιχείρηση αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εισπραξημότητας οφειλών ειδικά από μεγάλους καταναλωτές. Ενώ οι οικιακοί πελάτες και καταναλωτές, ήταν κατά κανόνα συνεπείς στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, εντούτοις αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με οφειλές δεκάδων χιλιάδων ευρώ εμφάνιζαν σοβαρές αρνήσεις καταβολής των λογαριασμών τους.
Ο λόγος αυτής της άρνησης, όπως εξηγεί, αναγόταν στην έκφραση σοβαρών αντιρρήσεων και αμφισβητήσεων για το ύψος της καταγραφείσας κατανάλωσης του νερού, της χρέωσης και της αξίας αυτού.
Δυστυχώς οι αντιρρήσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις ήταν βάσιμες, αφού η υπηρεσία των υδρονομέων και των καταμετρητών δεν λειτουργούσαν σωστά και πολλές φορές κατέγραφαν τεκμαρτές και όχι κανονικές καταναλώσεις.
Για τον λόγο αυτό από 15ετίας εξάλλου εγίνοντο αποδεκτά αιτήματα διαγραφών και ρύθμισης οφειλών.
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση 520/2023 του διοικητικού συμβουλίου για τον διακανονισμό οφειλών ο κ. Τσίκκης διατείνεται ότι επρόκειτο κατ’ ουσία για εξακολούθηση παράταση, προηγούμενων αποφάσεων της επιχείρησης, που προέβλεπαν ρυθμίσεις των οφειλών.
Ο πρώην πρόεδρος καθιστά ωστόσο σαφές ότι οι αποφάσεις ρύθμισης των οφειλών, φαινομενικά και μόνο εμφανίζονταν να εξυπηρετούν τους ιδιώτες και από ορθή εξέταση του όλου ζητήματος προκύπτει αδιαμφισβήτητο όφελος της ΔΕΥΑΡ καθόσον το μεγαλύτερο μέρος των επίδικων οφειλών, κατά τον χρόνο λήψης των αποφάσεων είχε ήδη υποπέσει σε παραγραφή!!!
Ο κ. Τσίκκης έτσι κατέστησε σαφές ότι στον φαινομενικά «ζημιογόνο» για την επιχείρηση διακανονισμό, η επιχείρηση εξασφάλιζε έγγραφη ρητή και ανεπιφύλακτη αναγνώριση του συνόλου της αξίωσής της, από τον καταναλωτή παρότι υπήρχε παραγραφή των αξιώσεών της ενώ αντιμετώπιζε και το αντικειμενικό πρόβλημα της αμφισβήτησης της χρέωσης!!!
Ο κ. Τσίκκης δίνει μια νέα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση στην όλη υπόθεση καθώς η ΔΕΥΑΡ, φαίνεται πλέον όχι μόνο να βγήκε ζημιωμένη αλλά να εξασφάλισε έσοδα τα οποία με σίγουρη νομική βεβαιότητα θα είχε απωλέσει.
Ο νομικός συμπαραστάτης του κ. Τσίκκη, γνωστός δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης, εισφέρει στην όλη έρευνα και το σημαντικό στοιχείο ότι με την 4/2018 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχει κριθεί πως οι απαιτήσεις έναντι της ΔΕΥΑΡ, υπάγονται στην συνήθη πενταετή παραγραφή των άρθρων 250, 251, 253 ΑΚ.
Κατά τις εν λόγω διατάξεις η παραγραφή της αξίωσης της ΔΕΥΑΡ, είναι πενταετής και ξεκινάει την τελευταία ημέρα του έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε η αξίωση.
Ως εκ τούτου, κατά τον χρόνο σύνταξης των επίδικων διακανονισμών με τους οποίους διαγράφηκαν και δήθεν «χαρίστηκαν» οφειλές, στην πραγματικότητα διαγράφηκε το εν πολλοίς παραγεγραμμένο από χρόνια μέρος της οφειλής που αναγόταν σε χρόνο προγενέστερο της 31-12-2017 και η επιχείρηση εξασφάλισε την αναγνώριση και την πληρωμή του υπολοίπου με επιταγές, ενώ σε κάθε περίπτωση μη τήρησης της ρύθμισης θα αναβίωνε το σύνολο του χρέους και του παραγεγραμμένου το οποίο οι καταναλωτές πλέον είχαν ρητά αναγνωρίσει!!!
Οι ρυθμίσεις έτσι ήταν άκρως ευνοϊκές και συμφέρουσες για την ΔΕΥΑΡ, της εξασφάλισαν σημαντικά έσοδα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ελάμβανε και τα οποία εάν κινούνταν δικαστικά για να τα διεκδικήσει ως προς το μεγαλύτερο μέρος της αγωγής θα έχανε τον δικαστικό αγώνα αφού θα προσέκρουε στις αντικειμενικές διατάξεις της παραγραφής, ενώ κατά το λοιπό ενεργό μέρος της αξίωσης θα δεινοπαθούσε μέχρι να αποδείξει την απαίτησή της!!!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει εξάλλου και το γεγονός ότι όλες οι καρτέλες πελάτη που προσκόμισε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης μηνυτής στην υπόθεση, ξεκινούν από την 1-1-2015 και όλες εμφανίζουν ήδη από την ημερομηνία αυτή υπόλοιπα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Στη συνέχεια όλες οι χρεώσεις οι οποίες αποτυπώνονται από την 1-1-2015 έως και τις 31-12-2017, κατά τον χρόνο κατάρτισης της εκάστοτε ρύθμισης, το έτος 2023, είχαν ήδη υποπέσει σε παραγραφή!
Εντούτοις κι ενώ οι οφειλές αυτές ήταν ήδη παραγεγραμμένες, η υπό τον κ. Δημήτρη Τσίκκη διοίκηση τις είχε υπολογίσει στο ακέραιο στο συνολικό οφειλόμενο ποσό επί του οποίου στη συνέχεια έγινε η ρύθμιση και η διαγραφή.
Ως εκ τούτου, με τον δήθεν «δυσμενή» για την ΔΕΥΑΡ διακανονισμό της οφειλής, διαγράφηκε μέρος μόνο του ήδη παραγεγραμμένου ποσού οφειλής της εταιρίας, αναγνωρίστηκε ως έγκυρο και οφειλόμενο το σύνολο της οφειλής, δόθηκαν αξιόγραφα και ρητές ημερομηνίες για την πληρωμή του, ενώ σε περίπτωση μη τήρησης της ρύθμισης η ΔΕΥΑΡ θα μπορούσε πλέον να αξιώσει το σύνολο της απαίτησής της, ακόμα και την παραγραμμένη!
Θυμίζουμε ότι σε εξηγήσεις κλήθηκαν ειδικότερα μέχρις στιγμής οι κ.κ. Δημήτριος Τσίκκης, Παντελής – Κωνσταντίνος Προυσάλογλου, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Αθανάσιος Στάμος, Παράσχος Κουλουμπρής, Δημήτριος Ζανεττούλλης, Αγαπητός Πάλλας και Ελευθέριος Καρανικόλας μέλη απελθούσης διοίκησης της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο δήμαρχος Ρόδου ενεχείρισε ειδικότερα 23 αυτοτελείς αναφορές για ισάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες τονίζοντας, εξεταζόμενος, ότι όλα όσα καταγγέλθηκαν και ειδικότερα τι έγινε, πότε, από ποιον και πώς, αποδεικνύονται από τον φάκελο με τα στοιχεία που του παρέδωσε ο κ. Βαγιανός.
Το συνολικό όφελος των 23 επιχειρήσεων από τους “διακανονισμούς” ανήλθε στα 2.816.050 ευρώ περίπου.
Ο τελευταίος εξεταζόμενος την ίδια ημέρα υποστήριξε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του έκανε έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και στο ταμείο του οργανισμού και βρήκε τα ευρήματα τα οποία κατέθεσε από κοινού με τον δήμαρχο Ρόδου.
Επεσήμανε πως τα ευρήματα αφορούν σε διακανονισμούς που έγιναν κατά το παρελθόν χωρίς την τήρηση του πλαισίου του διακανονισμού και τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στα λογιστικά βιβλία του οργανισμού.
Ακόμη και το πλαίσιο του διακανονισμού αυτό καθεαυτό με βάση τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ήρθαν σε γνώση τους, όπως είπε, είναι έωλα.
Η προϊσταμένη στο τμήμα εσόδων και εξυπηρέτησης πολιτών της επιχείρησης έχει καταθέσει ότι η ΔΕΥΑΡ ελάμβανε τις επιταγές αλλά δεν εξοφλούνταν λογαριασμοί, παρά μόνο όταν πληρώνονταν οι επιταγές, κατά την ημερομηνία που αναγραφόταν σε αυτές.
Ποτέ καμία διοίκηση δεν παρουσίασε επιταγή προς πληρωμή νωρίτερα από την ημερομηνία πληρωμής που ανέγραφε η επιταγή και αναφορικά με τις επιταγές που ήταν παλαιότερες, είπε, πως οι περισσότερες αυτών, ήταν της περιόδου του κορωνοϊού και δεν εισπράχθηκαν ή σφραγίστηκαν, λόγω αναστολής της είσπραξής τους.
Η διοίκηση, όπως είπε, δεν σφράγισε επιταγές, αλλά εισέπραξε τα σχετικά ποσά με διακανονισμούς των οφειλών, σύμφωνα με τις αποφάσεις που κατά καιρούς ελάμβανε.