Τοπικές Ειδήσεις

Διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα της Εισαγγελίας προς αναζήτηση ευθυνών για τη μη κατεδάφιση του καταστήματος στην Γλύστρα

• Η δημοτική ενότητα Λινδίων η μόνη αρμόδια, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την παροχή συνδρομής στο έργο της κατεδάφισης

Διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου προς αναζήτηση ευθυνών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, για την μη απομάκρυνση των κατασκευών στην παραλία της «Γλύστρας», που στο μεταξύ κάηκαν από την καταστροφική φωτιά το θέρος του 2023.
Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική», τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί για το έργο αυτό διατέθηκαν τελικώς… στην Μύκονο!!!
Σε 323σέλιδη έκθεση επιτελών της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, που «επιστρατεύθηκαν» από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για να προσλάβει μεγαλύτερο κύρος η έρευνα είχε προκύψει ότι τα χρήματα πράγματι είχαν διατεθεί για άλλο όμοιο έργο στην Μύκονο και συγκεκριμένα, μετά με το με αρ. πρ. 11071/26-04-2023 έγγραφο της γραμματέως Α.Δ.Αι. ζητήθηκε από τον συντονιστή, που είναι ο αρμόδιος οικονομικός διατάκτης, να προβεί σε ενέργειες αρμοδιότητάς του, προκειμένου το ποσό ύψους 37.200 € που είχε αρχικά εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό της υπηρεσίας για την υλοποίηση της απομάκρυνσης αυθαίρετης κατασκευής στην περιοχή “Γλύστρα”, να δεσμευτεί για την άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων κτισμάτων στη θέση “Ψαρού” του Δήμου Μυκόνου μέσω απευθείας ανάθεσης.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης κλήθηκαν χθες και έδωσαν εξηγήσεις και αιρετοί του Δήμου Ρόδου και τόνισαν ότι υπόλογοι βρέθηκαν όλοι σε όσους γνωστοποιήθηκε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το οποίο απεστάλη η τεχνική έκθεση για την κατεδάφιση αυθαιρέτου στην περιοχή Γλύστρα.
Τόνισαν ότι δεν είναι άπαντες αρμόδιοι για πράξεις και παραλείψεις, που οδηγούν στην τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Η ανέγερση αυθαιρέτων κατασκευών στην παραλία Γλύστρα της Δ.Κ. Λάρδου της Δ.Ε. Λινδίων κρίθηκαν κατεδαφιστέες δυνάμει του υπ’ αρ. 71/2021 πρωτοκόλλου κατεδάφισης του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α’.
Από τις διατάξεις των παρ. 4 και 8 του άρθρου 27 του Ν.2971/2001 προκύπτει ότι κτίσματα και γενικώς κατασκευάσματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό χωρίς σχετική άδεια θεωρούνται παράνομα και κατεδαφίζονται με ευθύνη του συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σε περίπτωση αδυναμίας, ο συντονιστής ζητά την τεχνική υποστήριξη της οικείας Περιφέρειας, η Τεχνική Υπηρεσία της οποίας υποχρεούται να προβεί στην κατεδάφιση.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ρητά αναφέρει στην υπ’ αρ. πρωτ. 231-4177/113447/20-06-2023 απάντησή του προς την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ότι αναφορικά με το πρωτόκολλο κατεδάφισης της ΚΥΔ «η οικεία δημοτική αρχή δεν υποχρεούται να συνδράμει στην κατεδάφιση και ειδικότερα στην απομάκρυνση των αντικειμένων που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο που καταλήφθηκε αυθαίρετα με παράλληλη καταγραφή σε ειδική έκθεση των αντικειμένων αυτών.»
Εν συνεχεία εξεδόθη πρωτόκολλο κατεδάφισης της ΥΔΟΜ Ρόδου κατ’ εφαρμογή του Ν.4495/2017, αποκλειστικά υπεύθυνη για την εκτέλεση του οποίου ήταν και πάλι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Υπόχρεοι σε παροχή συνδρομής ήταν τόσο ο Δήμος Ρόδου, όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ωστόσο, για την παροχή συνδρομής στην εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης ζητήθηκε, μόνον η συνδρομή του Δήμου Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου, την 26.11.2021 με σχετικό κλιμάκιό του, αποτελούμενο από δύο φορτηγά και εργατοτεχνικό προσωπικό, μετέβη στην παραλία και παρέλαβε 137 τεμάχια γυψοσανίδων και το μετέφερε συνοδεία περιπολικού στο χώρο, που υπέδειξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μεσεγγυούχος.



Η συντονισμένη αυτή ενέργεια του Δήμου Ρόδου προς παροχή συνδρομής στην απομάκρυνση των κατασχεμένων υλικών, πραγματοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι οι αναφερόμενες Υπηρεσίες (Τροχαίου Υλικού και Τεχνικών έργων) είναι υποστελεχωμένες και με σοβαρές ελλείψεις οχημάτων.
Εξήγησαν μάλιστα ότι τα τελευταία έγγραφα που έλαβε ο Δήμος Ρόδου ήταν η τεχνική έκθεση για την κατεδάφιση που απεστάλη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και χρεώθηκε, κατόπιν πολλαπλών αλλαγών στη χρέωση, την 02-02-2022 στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Υποδομών.
Από την ανάλυση των προβλεπόμενων από την νομοθεσία που διέπει το συγκεκριμένο έργο καθίσταται σαφές πως αν και πολλές υπηρεσίες και διευθύνσεις έλαβαν γνώση του εγγράφου, η Δημοτική Ενότητα Λινδίων και οι ορισμένοι σε αυτήν αντιδήμαρχοι κατά τα έτη 2021 και 2022, ήταν οι πρώτοι αρμόδιοι για να απαντήσουν, ως εγγύτεροι στην περιοχή.
Αυτό προκύπτει εξάλλου από το άρθρο 2 του ΟΕΥ του Δήμου Ρόδου (ΦΕΚ 3159Β/2011) διαθέτουν «…3) Τμήμα Συντηρήσεων και Καθημερινότητας 3.1) Γραφείο Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθημερινότητας 3.2) Γραφείο Καθαριότητας 3.3) Γραφείο Χορήγησης Αδειών Επιχειρήσεων…».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου