Πολιτιστικά

Με επιτυχία παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου – «Αδιάβροχες Λέξεις»

Σε κλίμα  συναισθηματικής συγκίνησης και αισθητικής παρουσιάστηκε η νέα ποιητική συλλογή της κύπριας ποιήτριας Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, «Αδιάβροχες λέξεις» από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου της Δ/σης ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, τον Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου και τις Εκδόσεις «Μανδραγόρας».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου πρόσφερε την ευκαιρία επαναπροσέγγισης του τραγικού γεγονότος της εισβολής που οδήγησε στη μέχρι σήμερα κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Ταυτόχρονα αναδεύτηκαν συναισθήματα και εσωτερικές διεργασίες αναφορικά με τα τραύματα, που τα γεγονότα αφήνουν ανεξίτηλα σε όσους τα βίωσαν, ανατρέποντας ριζικά τις ζωές τους και  καθορίζοντας αναπόφευκτα την πορεία τους στο εξής.

Η βραδιά ξεκίνησε με μήνυμα του εκδότη κ. Κώστα Κρεμμύδα (εκδόσεις Μανδραγόρας), ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ρόδου, ιατρός κ. Γιώργος Συμεωνίδης, η Προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-Δ.ΔΟΠΑΡ κ. Ειρήνη Συμιακού και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, κ. Σουσάνα Καρδούλια.

Ο εξαιρετικός κιθαρίστας Αντώνης Λιοπύρης έδωσε το μουσικό στίγμα της βραδιάς αποδίδοντας σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το έργο του επίσης Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Ανδρονίκου, “Danza Desperata”, έργο αφιερωμένο στον εκλιπόντα ραδιοφωνικό παραγωγό του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, Νίκο Αϊβαλή. Αναφέρεται στο φαινομενικά οξύμωρο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης να χορεύουν οι άνθρωποι τη στιγμή που αισθάνονται απόγνωση. Μια ιεροτελεστία που εκφράζει το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς η κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία ανάλυσε υποδειγματικά την ποιητική συλλογή «Αδιάβροχες λέξεις» με αναφορές και συσχετισμούς με δημιουργίες άλλων σημαντικών κλασικών και σύγχρονων ποιητών, εντάσσοντας, έτσι, τα ποιήματα της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου στην σημαντική και αξιόλογη ποιητική παραγωγή του Ελληνισμού.

Ακολούθως η κ. Μίκα Ντάκα, ποιήτρια, δασκάλα, Διδάκτωρ Παιδικής Λογοτεχνίας, προσέγγισε τις «Αδιάβροχες λέξεις» μέσα από τις εικόνες και τα συναισθήματα που προκαλεί η ανάγνωση των ποιημάτων στο αναγνωστικό κοινό, τονίζοντας την απλή αλλά μεστή έκφραση που ανεπιτήδευτα μας μεταφέρει το βίωμα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες της ποιήτριας Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου, μετουσιώνοντάς τα σε συλλογικά.

Μεταξύ των ομιλιών ο Ρόδιος ποιητής κ. Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου διάβασαν επιλεγμένα ποιήματα της συλλογής.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με μία ακόμη σύνθεση του Μιχάλη Ανδρονίκου, “The Fire and the Sun”, ένα τρίλεπτο έργο που εμπεριέχει στοιχεία της σύγχρονης, ανατολίτικης και ελληνικής κιθαριστικής σχολής ταυτόχρονα.

Στην αποφώνηση της η ποιήτρια Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου εξέφρασε την συγκίνηση και τη χαρά της για την ανταπόκριση που βρήκε η συλλογή της στο κοινό της Ρόδου ευχαριστώντας τους συντελεστές και το κοινό για την θερμή του παρουσία.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19:00 στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, τον Σύλλογο Κυπρίων Ρόδου και τις Εκδόσεις «Μανδραγόρας», το εστιατόριο Rattan, το βιβλιοπωλείο «το Δέντρο», τον κ. Γιάννη Ασημίνα για τις φωτογραφίες και τον χορηγό επικοινωνίας «Ραδιόφωνο Λυχνάρι».

Λίγα λόγια για την ποιήτρια:

Η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Πολιτικής. Είναι Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Είναι υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. ‘Έχει εκδώσει συνολικά είκοσι  τρία   βιβλία:  Δεκατρείς ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και εννέα βιβλία για παιδιά. Το έργο της έχει τύχει πολλών διακρίσεων.

Δύο από τα παιδικά της βιβλία έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Κύπρου. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διάφορους πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Η ποιητική της σύνθεση «Αλεξ-ήνεμος» απέσπασε το Βραβείο Κώστα Μόντη από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Κύπρου. Οι ποιητικές της συλλογές «Κατεπείγον» (2011), «Χειμερία Ζάλη» (2017) και REM (2019)  ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου. Η ποιητική της συλλογή « Η Αφηρημένη Τέχνη του ΄Εψιλον» ήταν στη βραχεία λίστα των βραβείων Jean Moreas  για εκδόσεις του2020.

Ποιήματα και διηγήματά της έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και συλλογικές εκδόσεις ή έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς ιστότοπους. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά,  ισπανικά, σλοβενικά.

Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από Κύπριους συνθέτες.

Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου έχει  συμμετάσχει σε ποικίλες λογοτεχνικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς . Ασχολείται επίσης με τη θεατρική γραφή και έργα της έχουν διακριθεί και έχουν  παρουσιαστεί σε επαγγελματικές σκηνές στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά της έργα έχουν παρουσιαστεί από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. (ΕΡΤ)

Είναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο έγινε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2022.  Ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια , οργανώνει και συμμετέχει σε ποιητικές εκδηλώσεις στην Κύπρο και την  Ελλάδα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου