Πάνω από 50 εκατ. διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών κατέγραψε το α’ εξάμηνο του έτους η Ελλάδα, τερματίζοντας πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία, δύο από τους βασικούς ανταγωνιστές της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ισπανία, «τιμώντας» τον τίτλο της ως υπερδύναμης στον τουρισμό, βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης με 211 εκατ. διανυκτερεύσεις, με την Ιταλία να έπεται σημειώνοντας 178 εκατ. διανυκτερεύσεις.
Πίσω από την Ελλάδα βρέθηκε η Πορτογαλία, με 38 εκατ. διανυκτερεύσεις και ακολούθησε η Κροατία στα 24 εκατ. διανυκτερεύσεις. Σημαντική αύξηση πάνω από 37% κατέγραψε η γειτονική Αλβανία, η οποία αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος των συνολικών διανυκτερεύσεων κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στα 2,3 εκατ.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα τερμάτισε στην 7η θέση ως προς τις διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα, ο όγκος των διανυκτερεύσεων Ελλήνων και ξένων τουριστών, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου σημείωσε άνοδο 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με την ανάπτυξη να προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον εισερχόμενο τουρισμό.
Από τις 50 εκατ. διανυκτερεύσεις, οι 41 εκατ. προήλθαν από ξένους ταξιδιώτες και οι 9 εκατ. από τον εσωτερικό τουρισμό. Τόσο εκείνες των ξένων όσο και εκείνες των Ελλήνων επισκεπτών σημείωσαν αύξηση κατά 2,8% και 3,8% συγκριτικά με το 2023.
Μάλιστα, σε επίπεδο διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον εσωτερικό τουρισμό, η Ελλάδα επέδειξε μεγαλύτερη δυναμική πανευρωπαϊκά και κατέλαβε την 5η θέση μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών.
Σε ό,τι αφορά την ηγέτιδα δύναμη του ευρωπαϊκού τουρισμού, την Ισπανία, όπου καταγράφηκαν 211 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 4% σε ετήσια βάση. Από αυτές οι 138 εκατ. προήλθαν από ξένους τουρίστες, με τον σχετικό όγκο να είναι ενισχυμένος κατά 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη κατέλαβε η Γερμανία με 195 εκατ. διανυκτερεύσεις και ακολούθησε η Γαλλία με 181 εκατ. διανυκτερεύσεις. Η Ιταλία βρέθηκε στην 4η θέση με 178 εκατ. διανυκτερεύσεις για να ακολουθήσουν, πριν από την Ελλάδα, Ολλανδία και Αυστρία με 64 εκατ. και 63 εκατ. αντίστοιχα.
Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων που προήλθαν από ξένους, και πάλι τα πρωτεία είχε η Ισπανία με 138 εκατ., ακολούθησε η Ιταλία με 100 εκατ. και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Γαλλία με 55 εκατ. Μία θέση πιο πάνω από την Ελλάδα τερμάτισε η Αυστρία με 46 εκατ. διανυκτερεύσεις. Η Πορτογαλία κατέγραψε 26 εκατ. διανυκτερεύσεις, η Κροατία 21 εκατ. και, τέλος, η Αλβανία 1,67 εκατ.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο στο 22,6% κατέγραψε το Λουξεμβούργο ως προς τον συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων, ακολούθησε η Μάλτα στο συν 15,2% και τρίτη τερμάτισε η Βουλγαρία με αύξηση 4,4%.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το α’ εξάμηνο του 2024, καταγράφηκαν 1,2 δισ. διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην Ε.Ε., αριθμός που παραπέμπει σε ιστορικά υψηλά για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, σημειώθηκε αύξηση κατά 26,6 εκατ. διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2023, αριθμός που αντιστοιχεί σε άνοδο 2,2%. Αντίστοιχα, σημειώθηκαν 50,8 εκατ. επιπλέον διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019, πριν από την πανδημία, αριθμός που παραπέμπει σε αύξηση 4,3%.
Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, οι ξένοι ταξιδιώτες ξεπέρασαν τις 586 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στις χώρες της Ε.Ε., έναντι 556,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας ισχυρή αύξηση κατά 5,3 %. Οι διανυκτερεύσεις από τον εσωτερικό τουρισμό το ίδιο διάστημα μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,5 % στις 646,7 εκατ.
Σε γενικές γραμμές, όλα τα μέλη της Ε.Ε. για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σημείωσαν αύξηση στις διανυκτερεύσεις το 2024 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, με εξαίρεση τη Γαλλία (-1,1 %), το Βέλγιο (-0,4 %) και τη Σουηδία (-0,2 %).
Πηγή: euro2day.gr