Ειδήσεις

Επίκειται η κατάθεση στο ΥΠΟΙΚ της μελέτης για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Θέμα χρόνου  είναι πλέον η κατάθεση από το τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών στο υπουργείο Οικονομικών  της επικαιροποιημένης μελέτης για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ.
Η διοίκηση του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου έκρινε συγκεκριμένα πως επιβάλλεται να κατατεθεί η μελέτη στο αρμόδιο υπουργείο  για να αποκρουσθεί με επιτυχία η προσπάθεια για την κατάργηση των  μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
«Περιμένουμε τα οικονομικά στοιχεία  για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ώστε  να κάνουμε την κίνησή μας  προς το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών. Με την επικαιροποίηση   της μελέτης επιχειρούμε να   ενισχύσουμε περισσότερο το  αρραγές  μέτωπο  που  συγκροτήθηκε  ενάντια στην  κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.  Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως τυχόν κατάργηση του ειδικού καθεστώτος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών του νομού», δήλωσε ο  πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
Από τη μελέτη προκύπτει πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα συμβάλει ώστε να αυξηθεί το κόστος ζωής   σε μια περίοδο  που  έχει ήδη  εξαντληθεί  η  φοροδοτική  ικανότητα  πολλών  κοινωνικών  ομάδων  και  οδηγούνται σε επίπεδα  εξαθλίωσης . Επιπρόσθετα θα πληγεί   το  μόνο  επώνυμο προϊόν που διαθέτει η   Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου δηλαδή  ο τουρισμός.
Για μια φορά ακόμη όμως θα αποδειχθεί ότι  η  υπέρμετρη  αύξηση  των  φόρων θα φέρει   αντίθετα  αποτελέσματα  από τα  προσδοκώμενα.
«Η αύξηση των φόρων θα συμβάλει ώστε να αυξηθεί η παραβατικότητα και να γιγαντωθεί η φοροδιαφυγή. Για να πάψει να ισχύει το ειδικό καθεστώς θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση οι βουλευτές του νομού. Δεν πιστεύω πως θα πράξουν κάτι τέτοιο. Αν γίνει αυτό θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο αρκετοί πολίτες. Μη νομίζετε πως είναι σημαντικά τα έσοδα που θα έχει το κράτος αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Το όφελος δεν θα ξεπεράσει τα 33 εκατομμύρια το έτος. Θα οδηγήσουν σε εξαθλίωση μια ολόκληρη Περιφέρεια και θα είναι μηδαμινό το  όφελος που θα έχουν. Να βελτιώσουν τους εισπρακτικούς  μηχανισμούς. Ο μέσος όρος εισπραξιμότητας της Ελλάδος είναι το 0,45 . Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη   είναι 0,75. Αν φθάσει η χώρα μας  σε αυτό το σημείο θα έχει  αύξηση των εσόδων της  κατά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.  Αυτό είναι σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.
Επιστημονική τεκμηρίωση  των  καταστροφικών  συνεπειών από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ είχε κάνει το τμήμα Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών το  έτος 2012.
Ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε  χθες σε  δημοτικά σχολεία  της Ρόδου (σχετική ανακοίνωση στη σελ. 16)
«Είναι θεσμός η επίσκεψη που κάνουμε σε σχολεία της Ρόδου   κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου για να υπογραμμίσουμε στους μαθητές τη μεγάλη  σημασία που έχει η αποταμίευση. Για να βγούμε  από την  κρίση  χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό θα επιτευχθεί αν τα παιδιά μας αποκτήσουν σωστή  παιδεία για τα οικονομικά .Επιπλέον το Οικονομικό Επιμελητήριο  διοργανώνει Πανδωδεκανησιακό Διαγωνισμό έκθεσης  με θέμα « αποταμίευση και φορολογική συνείδηση», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου