Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Το πρόβλημά μας στην Ελλάδα είναι ότι εδώ και χρόνια επικαλούμαστε την “πολιτική” που ακολουθούμε, χωρίς όμως αυτή η πολιτική να συνοδεύεται από τις αναγκαίες ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αν ακολουθείται η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων με σοβαρότητα, λοιπόν, οι εταίροι μας θα μαλακώσουν την στάση τους και θα χαλαρώσει ενδεχομένως η λιτότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη «δ», η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή και προσθέτει πως η κυβέρνηση δεν πείθει για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και θέτει υπό αμφισβήτηση εφαρμοσμένα μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτό της ανεξαρτησίας των Αρχών.
«Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, αλλά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η εμπιστοσύνη τους κλονίστηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αποτέλεσμα είναι να είναι σχετικά δύσπιστοι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και να περιμένουν να δουν πράξεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση των δόσεων», εξηγεί η κ. Καϊλή.
Σε ερώτηση σχετικά με τον πολιτικό χρόνο που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση, η κ. Καϊλή δηλώνει:
«Αν εξαιρέσουμε την συνήθεια που έχει η κυβέρνηση να αποποιείται των ευθυνών της και να καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν, θα έλεγα ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος. Η κυβέρνηση έχει να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα, που εν πολλοίς προκλήθηκαν από δικές της απερισκεψίες και λανθασμένες κινήσεις. Ο κόσμος είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, επομένως, η κατάσταση φαίνεται να είναι οριακή. Το ίδιο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Η συνέντευξη της κ. Εύας Καϊλή, αναλυτικά:
• Πώς εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης καθώς στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές τίθενται σε εφαρμογή μέτρα επώδυνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Η κυβέρνηση στην πορεία της μετά τις τελευταίες εκλογές, δείχνει να έχει μια ελαφρώς πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Αποτελεί δικαίωση για όλους εμάς, τους εκπροσώπους του δημοκρατικού τόξου ότι η ρητορική κατά του μνημονίου εξασθένισε, και ότι η λογική επικράτησε. Παρόλα αυτά, οι προηγούμενοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την χώρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο, πολύ σκληρότερο από αυτό που θα καλούνταν να υλοποιήσει αν είχε δείξει πιο σοβαρό πρόσωπο. Βλέπουμε ήδη να γίνεται κουβέντα για απανωτά μέτρα, χωρίς κανέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Για μήνες υπάρχει μια γενικόλογη κουβέντα για ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποφύγει, μην επηρεάζοντας τα χιλιάδες παιδιά που καταφεύγουν σε ενισχυτική παιδεία. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι μόνο σχολεία που επηρεάζονται, αλλά και φροντιστήρια, και ΙΕΚ, θέτοντας οικονομικά εμπόδια ακόμα και σε άτομα που θα ήθελαν να καταπιαστούν με μια τέχνη για να μπορέσουν να εργαστούν στην χώρα μας και κάποιο ΙΕΚ θα εξυπηρετούσε την ανάγκη τους αυτή, ή να ενισχύσουν τις γνώσεις τους ώστε να περάσουν σε ένα δημόσιο Ελληνικό πανεπιστήμιο.
• Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα στην Ευρώπη για την Ελλάδα καθώς έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές;
Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, αλλά είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η εμπιστοσύνη τους κλονίστηκε πολλάκις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αποτέλεσμα είναι να είναι σχετικά δύσπιστοι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και να περιμένουν να δουν πράξεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση των δόσεων αλλά και πολύ πιο σημαντικό, η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να σπρώξουμε την κατάσταση και εμείς, ως εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε εκεί για να προωθούμε και να βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερο την χώρα μας ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, και μάλιστα αυτό φάνηκε και από την στήριξη που δείχνουν πολιτικοί της Προοδευτικής Συμμαχίας μας, των Σοσιαλδημοκρατών.
• Πιστεύετε πως με την πολιτική που εφαρμόζεται θα μπει σε ένα καλύτερο δρόμο η οικονομία;
Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Το πρόβλημα μας στην Ελλάδα είναι ότι εδώ και χρόνια επικαλούμαστε την “πολιτική” που ακολουθούμε, χωρίς όμως αυτή η πολιτική να συνοδεύεται από τις αναγκαίες ριζικές μεταρρυθμίσεις. Αν ακολουθείται η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων με σοβαρότητα, λοιπόν, οι εταίροι μας θα μαλακώσουν την στάση τους και θα χαλαρώσει ενδεχομένως η λιτότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Προς το παρόν η κυβέρνηση αποτυγχάνει να πείσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θέτοντας ακόμα υπό αμφισβήτηση εφαρμοσμένα μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτό της ανεξαρτησίας των αρχών.
• Πιστεύετε πως η κυβέρνηση έχει πολιτικό χρόνο ή σε λίγους μήνες θα γίνουν ξανά εκλογές;
Αν εξαιρέσουμε την συνήθεια που έχει η κυβέρνηση να αποποιείται των ευθυνών της και να καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν, θα έλεγα ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος. Η κυβέρνηση έχει να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα, που εν πολλοίς προκληθήκαν από δικές της απερισκεψίες και λανθασμένες κινήσεις. Ο κόσμος είναι κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, επομένως, η κατάσταση φαίνεται να είναι οριακή. Το ίδιο και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
• Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στη Ρόδο και σε νησιά των Κυκλάδων. Ποια είναι η άποψή σας; Πιστεύετε πως μπορεί να επανέλθουν αν οι τοπικοί φορείς αιτιολογήσουν τη χρησιμότητά τους;
Η νοοτροπία που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι αυτή της υπερφορολόγησης, αντί των μεταρρυθμίσεων και της αναδόμησης του κράτους. Παράδειγμα αυτού είναι η κίνηση αυτή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι είτε να μετακυλήσει το κόστος και να ζημιωθεί ο τουρισμός, είτε να απορροφηθεί και να ζημιωθεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας. Αντί αυτού, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώξει κάποια ισοδύναμα μέτρα, χωρίς να αφαιμάξει μια από τις μοναδικές πήγες εισοδήματος της χωράς, τον τουρισμό. Μέτρα όπως και εμείς έχουμε αναδείξει, που ενώ έχουν ψηφιστεί δεν εφαρμόζονται ίσως γιατί τα μικροσυμφέροντα συνεχίζουν να θεωρούν πως υπάρχει η δυνατότητα των ίδιων πρακτικών.
• Άλυτο παραμένει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ποια πρέπει να είναι η πολιτική που θα εφαρμοσθεί από την Ευρώπη και τι πρέπει να γίνει από την Ελλάδα;
Ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, αποτελούν ένα πρόβλημα που αγγίζει όλους τους τομείς μιας κοινωνίας. Η ΕΕ δείχνει να αντιδρά, έστω καθυστερημένα και να αρθρώνει πολιτική επί του θέματος. Είναι σημαντικό, να μην χάνονται ζωές. Και είναι εξίσου σημαντικό να γίνεται μια σωστή καταγραφή και κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Οι χώρες στο σύνολο τους οφείλουν να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που θα επιδεινωθεί δραματικά αν η μόνη λύση είναι να υψώνονται τείχη. Η ΕΕ οφείλει να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της. Φυσικά, οφείλουμε να θέσουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς σε λειτουργία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, μας έχουν δοθεί κονδύλια για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών που τα προσφυγικά κύματα προκαλούν. Εμείς από την σειρά μας, οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι από ότι συνήθως, καθώς εδώ διακυβεύονται ζητήματα ανθρώπινης ζωής, αλλά και ασφαλείας αν η καταγραφή που πραγματοποιούμε δεν είναι επαρκής. Επιπροσθέτως θα πρέπει να γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε τα νησιά μας να ανακουφίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τα προβλήματα που δημιουργούνται λήγω της έκτακτης αυτής κατάστασης.
• Αποτιμώντας την πορεία σας στην ΕΕ μέχρι τώρα σε ποια σημεία θα στεκόσασταν;
Πρωτίστως θα ήθελα να θυμίσω ότι η πορεία μου στην ΕΕ άρχισε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, πάρα το πόσο συμπυκνωμένος ήταν από πληθώρα σημαντικών γεγονότων. Σαν το σημαντικότερο κεφάλαιο της χρόνιας που πέρασε, θα έπρεπε σίγουρα να αναφέρω την υπερψήφιση της ετήσιας έκθεσης Φορολογικής πολιτικής της ΕΕ, που συνέταξα για την οικονομική επιτροπή. Αποτέλεσε πολύ σημαντική δουλειά για το μέλλον της Ένωσης και μάλιστα υπερψηφίστηκε από συντριπτικό ποσοστό και έχει γίνει σημείο αναφοράς. Πέραν τούτου, θα στεκόμουν σε πολλές περιπτώσεις που οι προσπάθειες μας στο ευρωκοινοβούλιο έχουν αντίκτυπο στο πως η χώρα μας αντιμετωπίζεται. Είναι διάφορες περιπτώσεις που δεν φτάνουν στα αυτιά του κόσμου, αλλά ίσως με τον καιρό να συνεισφέρουν έστω και λίγο, στην βελτίωση της ζωής τους.