Τα βασικά σημεία από την παρουσία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου Νεκτάριου Σαντορινιού στην ΕΡΤ και στην πρωινή εκπομπή ‘Ενημέρωση’, με κεντρικό θέμα την διόγκωση του προσφυγικού ζητήματος και τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του.
«Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται για ζωή»
«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, έρχονται για ζωή, όχι για μια καλύτερη ζωή. Είναι προφανές πως όταν κάποιον τον κυνηγάει μια σφαίρα, όσους φράχτες και να σηκώσεις, θα μάθει επί κοντώ για να τους περάσει- τόση είναι η ανάγκη για ζωή».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις
«Αυτή τη στιγμή η πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερη προσπάθεια. Ακόμη όμως πιο ουσιαστική είναι η συμμετοχή των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομάδα αλληλεγγύης της Λέρου που προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να προσφέρει και να βοηθήσει τους πρόσφυγες, και μάλιστα μέχρι πέρσι δεν είχε στηριχτεί η δράση της ποτέ από το κράτος. Σήμερα, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δώσει όση στήριξη θα θέλαμε, αλλά τουλάχιστον έχει ενδυναμωθεί σε κάποιο βαθμό».
Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε τρία επίπεδα
«Πρώτον, στις χώρες που αναγκάζονται να αφήσουν οι πρόσφυγες, εκεί δηλαδή όπου εκδηλώνεται το πρόβλημα. Όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει λύση για τις αιτίες που προκαλούν την μετανάστευση».
«Δεύτερον, πρέπει σε τοπικό επίπεδο να βρούμε λύση για τη διαχείριση των καθημερινών αναγκών των ανθρώπων που καταφθάνουν σαν πρόσφυγες σε όλα τα νησιά μας, από την Κω και τη Ρόδο, μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το σημείο γιατί, υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στα νησιά μας και πρέπει να συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία. Μέχρι τώρα έχουν ήδη δοθεί λύσεις από τον κ. Μουζάλα αλλά παρατηρείται ότι ενώ η κοινωνία των νησιών συνεργάζεται, δεν συμβαίνει πάντα αυτό και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συνεργασία αυτή πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
«Τρίτον, είναι οι αποφάσεις που παίρνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό πάλεψε και απέτρεψε την πρόταση για γκέτο 50.000 προσφύγων στη χώρα μας».
«Θεωρώ ότι οι 120. 000 πρόσφυγες που αποφασίστηκαν τελικά για μεταστέγαση, είναι μια σημαντική απόφαση, αλλά δεν προσφέρει εκτόνωση στο πρόβλημα. Είναι τουλάχιστον θετικό ότι η Ευρώπη ξεκίνησε, έστω και τώρα, να αναγνωρίζει την ανάγκη για ασφαλή μετεγκατάσταση των προσφύγων. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Θέλουν να πάνε στους συγγενείς τους στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Για σχέδιο ασφαλούς διόδου προσφύγων
«Παρόλο που συμφωνώ ότι πρέπει να ανοιχτεί μια ασφαλής δίοδος για τους πρόσφυγες, ώστε να μην θρηνούμε καθημερινά θύματα των δουλεμπόρων, πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμη και ο φράχτης στον Έβρο να ανοίξει, δεν είναι ασφαλές, γιατί υπάρχει το ποτάμι που υπό τις χειμερινές καιρικές συνθήκες μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνο, βλέπουμε άλλωστε τι γίνεται στην Ειδωμένη. Εκτός των άλλων, δε μπορούμε και να ανοίξουμε τα σύνορα και να δεχόμαστε χωρίς έλεγχο εισροές. Επομένως πρέπει να ανοίξει μια διασυνοριακή συζήτηση, ακόμη και με την Τουρκία, για μια λύση ασφαλής διόδου προσφύγων και για τη μετέπειτα διαχείριση αυτών των ροών. Το πρόβλημα δεν ξεκινάει μόνο στα σύνορα της Ελλάδας, πρέπει να αντιμετωπιστεί διακρατικά».
«Έχει υπάρξει και σκέψη για δημιουργία hot spots απευθείας στην Τουρκία και μετά να μεταφέρονται οι μετανάστες με τσάρτερ στην Ευρώπη. Αυτό όμως απαιτεί γενναίες αποφάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσεις που προσπαθούμε συνεχώς να παρθούν».
Προς τη Ν.Δ
«Πολύ συχνά ακούγεται η χρήση της λέξης λάθρο.. Απαντώ λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, μόνο λαθραία τσιγάρα και καύσιμα. Οι άνθρωποι έχουν ψυχές και αυτές δεν είναι λαθραίες. Με αυτή την προσέγγιση καταδεικνύεται η διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε με την Ν.Δ. πάνω στο θέμα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προεκλογικά δήλωναν ότι δεν υπάρχει κανένα προσφυγικό πρόβλημα αλλά εμφανίστηκε το ζήτημα μόλις εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».
«Επιτρέψτε μου, με αφορμή ότι προέρχομαι από τις περιοχές που το πρόβλημα είναι σε έξαρση, τα νησιά, να πω ότι στελέχη της Ν.Δ., προεκλογικά μιλούσαν προς την τοπική κοινωνία ακόμη και για επαναπροωθήσεις. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η Ν.Δ., που μας εγκαλεί για τη στρατηγική μας στο προσφυγικό, ανήκει στο Λαικό Κόμμα, είναι δηλαδή ομογάλακτη με την κα. Μέρκελ, η οποία δεν δέσμευσε σε τίποτα τον Ερντογάν στην τελευταία Σύνοδο.»
«Όταν η Ν.Δ. ή όποιοι άλλοι λένε ότι αιτία της προσφυγικής κρίσης είναι οι εμφύλιοι πόλεμοι που ξεσπούν μέσα στις χώρες της Ασίας ή της Αφρικής, τότε πρέπει να ξέρουν ότι μιλάμε για περιοχές όπου η Αγγλία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Εμιράτα, η Ρωσία ή οι ΗΠΑ, έχουν μεγάλα συμφέροντα. Δεν είναι εμφύλιοι αυτοί οι πόλεμοι, είναι θέατρα πολέμου, όπου μεγάλες δυνάμεις μάχονται πίσω από αυτά και με θύμα αυτούς τους ανθρώπους».