Σε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του κυκλώματος δουλεμπόρων που εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης. Από το 2014 μέχρι τη σύλληψή τους το περασμένο Σάββατο, τα μέλη του δικτύου προωθούσαν παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία στην Κεντρική Ευρώπη κυρίως μέσω πτήσεων charter από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Στο δουλεμπορικό δίκτυο, εξάλλου, κατηγορούνται ότι μετείχαν δύο Ελληνες, υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης. Πρόκειται για μία γυναίκα στο check in του αεροδρομίου Ηρακλείου και έναν άνδρα που εργαζόταν στο «Ελ. Βενιζέλος» και φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στο κύκλωμα. Κάθε παράτυπος μετανάστης κατέβαλε 3.500 έως 4.000 ευρώ στα μέλη του δικτύου για να ταξιδέψει στην Ευρώπη, ενώ το κόστος διακίνησης για τους ανηλίκους ήταν χαμηλότερο και ανερχόταν σε 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι αλλοδαποί εντοπίζονταν και συλλαμβάνονταν, οι δουλέμποροι τους αποζημίωναν για να εξασφαλίζουν τη σιωπή τους. Στη συνέχεια, προσπαθούσαν ξανά, δίχως επιπλέον χρέωση, να τους προωθήσουν στο εξωτερικό.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από περίπου έξι μήνες, με αφορμή τη σύλληψη στο εξωτερικό παράτυπων μεταναστών που είχαν καταφέρει να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το Ηράκλειο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν σε Λυών και Μασσαλία δύο υπήκοοι Καμερούν, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί σε απευθείας πτήσεις charter με προορισμό τη Γαλλία από το «Νίκος Καζαντζάκης». Και οι δύο έφεραν πλαστά χαρτιά και μετά τη σύλληψή τους επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα.
Το δουλεμπορικό κύκλωμα αποτελείτο από τέσσερις αυτόνομους «πυρήνες». Ο πρώτος διατηρούσε «αντιπροσώπους» σε Κωνσταντινούπολη, Αντιόχεια και Σμύρνη. Εντόπιζαν παράτυπους μετανάστες που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και εισέπρατταν τις αμοιβές για τη λαθροδιακίνηση. Οσοι είχαν αρκετά χρήματα προωθούνταν (μέσω Ανατολικού Αιγαίου) στην ηπειρωτική Ελλάδα και παραλαμβάνονταν από μέλη του «πυρήνα» της Αθήνας. Το κύκλωμα στη συνέχεια εφοδίαζε τους μετανάστες με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες και τους προωθούσε με πλοία της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί, φιλοξενούνταν προσωρινά σε ξενοδοχεία της πόλης, που «ήλεγχε» ο αντίστοιχος «πυρήνας» της Κρήτης μέχρις ότου επιβιβαστούν σε πτήσεις εξωτερικού. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το ακριβό «πακέτο» έμπαιναν στην Ελλάδα μέσω Εβρου και προωθούνταν στην Ευρώπη μέσω του «Βαλκανικού Αξονα». Τον Οκτώβριο το κύκλωμα αποπειράθηκε να διακινήσει αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν σε Σκόπια και Σερβία. Από χειρόγραφες σημειώσεις και ψηφιακά αρχεία που εντοπίστηκαν προκύπτει ότι το κύκλωμα έχει διακινήσει μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος Hawala 4 εκατ. ευρώ και 68 χιλ. δολάρια από Τουρκία σε Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανο.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των δύο Ελλήνων προέκυψαν τα εξής: η υπάλληλος της ιδιωτικής εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης στο «Νίκος Καζαντζάκης» εργαζόταν στο check – in του αεροδρομίου και έκανε τα «στραβά μάτια» δίνοντας την ευχέρεια στο κύκλωμα να επιβιβάζει μετανάστες σε πτήσεις charter. Για καθέναν από τους διακινούμενους εισέπραττε μερίδιο 1.000 ευρώ. Ο συνάδελφός της στο «Ελ. Βενιζέλος» αποτελούσε τον βασικό «σύνδεσμο» μεταξύ των λαθροδιακινητών και της υπαλλήλου στο Ηράκλειο. Από την άρση του απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο η ΕΛ.ΑΣ. πέτυχε την εξάρθρωση του κυκλώματος. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το δίκτυο προώθησε με απευθείας πτήσεις charter και με εταιρείες χαμηλού κόστους μετανάστες από το Ηράκλειο σε Βιέννη, Βρυξέλλες, Γενεύη κ.ά. Την ευθύνη της έρευνας είχε η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης. Εντεκα συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον ανακριτή.