Ειδήσεις

«Οργή λαού» για τη Σχολή Τουρισμού!

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού και με την προϋπόθεση ότι απαιτείται συνεργασία και ομοψυχία από όλους τους φορείς, τις αρχές και την τοπική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, με αποκλειστικό θέμα την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να γίνει στη Χίο.
Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου από την Ρόδο, από τους πολιτικούς εκπροσώπους, ο βουλευτής του Σύριζα κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ.κ. Γιώργος Υψηλάντης και Χατζής Χατζηευθυμίου, οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Μάνος Κόκκινος και Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Άγγελος Ανανίας και Χαράλαμπος Κόκκινος, η εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού κα Μαρία Αγγέλου, και από τους φορείς ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, ο γ.γ. του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος κ.ά.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι (με κόσμιο…. τρόπο) αλλά ούτε και οι ‘βολές’ κατά του κ. πρύτανη, ο οποίος εμφανίσθηκε αρχικώς ‘έριστικός’ απέναντι στους παρισταμένους με συνέπεια να προκαλέσει δυσαρέσκεια η οποία ήταν διάχυτη καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης και των τοποθετήσεων.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της απόφασης για την ίδρυση του Τμήματος και ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της αλλαγής της σχετικής απόφασης. “Το Τμήμα που ιδρύθηκε στην Χίο δεν προχώρησε ποτέ. Αφορμή για την σημερινή σύσκεψη είναι η απόφαση της Συγκλήτου να επαναλειτουργήσει το Τμήμα. Θεωρώ ότι οποιοδήποτε από τα ακίνητα του δημοσίου που υπάρχουν στο νησί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Σχολής και σίγουρα θα συμφωνήσουν μαζί μου και οι φορείς”, είπε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Σ. ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ
Μιλώντας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανος Γκρίτζαλης επιχείρησε με μια μακροσκελή τοποθέτηση να δώσει εξηγήσεις και να περιγράψει την κατάσταση των Πανεπιστημίων που επικρατεί στην χώρα με τα προβλήματα  τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι διαφορετικό από τα άλλα Πανεπιστήμια λόγω ιδιαιτεροτήτων” τόνισε και εξήγησε ότι η Ρόδος στερείται υποδομών και μάλιστα όταν ζητήθηκαν χώροι από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, δεν υπήρχαν. Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός πως θα υπάρχει και πρόβλημα στελέχωσης με πανεπιστημιακούς.
“Η Ρόδος έχει ωστόσο, ακόμη ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Είναι ο τουρισμός της που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της”, όπως είπε.
Ωστόσο, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την απόφαση της ίδρυσης του Τμήματος στην Χίο και είπε ότι πέραν της Ρόδου, ενδιαφερόταν και ο Πειραιάς για το συγκεκριμένο Τμήμα.
Είπε ακόμη ότι ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα, είναι σήμερα κατακερματισμένος και σε πολλές περιοχές της χώρας δεν επαρκούν οι πανεπιστημιακές δομές. Υποστήριξε ωστόσο πως τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να είναι αποξενωμένα από τις τοπικές κοινωνίες, γι αυτό και η Ρόδος έχει ακόμη ένα καλό χαρτί στην φαρέτρα της.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΑΣΤΕΡ
Αυτό που τονίσθηκε με έμφαση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί η λειτουργία και η ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ με το Τμήμα Τουρισμού καθώς είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Ωστόσο, οι τοπικοί εκπρόσωποι των αρχών, εκτίμησαν ότι κανονικά θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων καθώς η χώρα έχει ανάγκη από τουριστικό δυναμικό. Μάλιστα, ο κ. Μαχαιρίδης έφερε σαν παράδειγμα το γεγονός πως σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό όσων εργάζονται σε υψηλόβαθμα πόστα είναι απόφοιτοι της ΑΣΤΕ Ρόδου.
Ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, επέρριψε τις ευθύνες στους (εκάστοτε) κυβερνώντες για την σημερινή κατάσταση με την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στην Χίο και είπε στον κ. Πρύτανη ότι “ίσως να μπορέσει να λειτουργήσει το Τμήμα στην Ρόδο και να ανήκει διοικητικά στην Χίο”.
Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι μια προσπάθεια πολλών ετών από την πολιτική ηγεσία του τόπου. “Εμείς θέλουμε να συνδεθεί το Πανεπιστήμιο με την παραγωγή. Ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία στα Δωδεκάνησα και αποτελεί πάνω από το 60% της παραγωγής. Ασφαλώς και πρέπει να ιδρυθεί στην Ρόδο….”
Ο κ. Γκρίτζαλης εξέφρασε την προσωπική του θέση ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να συνδέεται με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας και τους φοιτητές για να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα, συμφωνώντας εμμέσως πλην σαφώς.
Ο κ. Χατζής Χατζηευθυμίου τόνισε: “Μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι εκ του περισσού. Μας έχει ταλανίσει όλους επανειλημμένα. Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει κάνει προσπάθειες για το Πανεπιστήμιό μας -γιατί εμείς έτσι το ονομάζουμε. Είναι λογικό μια δημοτική αρχή να θέλει να αναπτύξει τον τόπο της και αυτή η περιοχή έχει μόνο Τουρισμό να δώσει….”
Ο κ. Γιώργος Υψηλάντης από την άλλη, υπεραμύνθηκε της θέσης των Ροδίων και τόνισε: “Το ζήτημα αυτό δεν είναι αντικείμενο μόνον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Την ξεπερνάει καθώς εμπλέκονται φορείς, πολιτικοί και φυσικά, η κοινωνία. Και μόνο η συζήτηση, μειώνει την Ρόδο. Εμεις θέλουμε όχι μόνον την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού αλλά και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης”.
Πολύς λόγος έγινε για την παραφιλολοφία που εμπλέκει τους “εφοπλιστές” της περιοχής οι οποίοι στήριξαν την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στην Χίο, με συνέπεια να το επαναλαμβάνει συνεχώς ο κ. πρύτανης. “Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Είναι έξω και πέρα από την δική μου νοοτροπία”, όπως είπε.
Πάντως ο κ. Χατζηδιάκος επέμεινε στο θέμα, και απάντησε: “Το επικαλούμαι επειδή μου το είπε ακαδημαϊκός μέσα από την Σύγκλητο!”, τόνισε, διαψεύδοντας τον κ. πρύτανη.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΞΡ κ. Αν. Καμπουράκη, ο οποίος τόνισε: “Προσήλθα με σοβαρότητα σήμερα εδώ για να συζητήσω αυτό το θέμα. Ανήκω στους φίλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η θέση της ΕΞΡ για ένα ζήτημα το οποίο συζητάμε για πολλοστή φορά, είναι αυτονόητη. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να έχουμε τουριστική σχολή στην Ρόδο. Και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να γίνει αυτό….”

ΑΙΧΜΗΡΟΣ Ο
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη μεθόδευση που επιχειρήθηκε ώστε να ακυρωθεί η προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας τμήματος διοίκησης τουρισμού και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην κοινή σύσκεψη των φορέων του νησιού στο Δήμο Ρόδου. Ο Μάνος Κόνσολας στάθηκε ιδιαίτερα στο ενιαίο τοπικό μέτωπο διαμαρτυρίας και διεκδίκησης που έχει συσταθεί και εκφράζει το καθολικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το διαχρονικό στόχο να καταστεί η Ρόδος κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ομόφωνη ήταν και η απόφαση που έλαβαν οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς να καταθέσουν κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας με τον κ. Κόνσολα. Ο βουλευτής τόνισε ότι το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο. Με τροπολογία, μάλιστα, που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, λίγες μέρες μετά, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων, ενώ υπήρξε και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συναινούσε σε αυτή την προοπτική. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδευμένα επιχείρησε να ακυρώσει αυτή την προοπτική. «Επί 20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ για να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών. Έθετα συνεχώς το ζήτημα στους δύο υπουργούς Παιδείας, Μπαλτά και Φίλη. Απάντηση δεν έπαιρνα. Το είχα θέσει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Είναι φανερό ότι υπήρξε μια σκόπιμη μεθόδευση. Ο στόχος ήταν να ακυρωθεί αυτή η προοπτική, να μη δημιουργηθούν το τμήμα διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο αλλά και τα αγγλόφωνα τμήματα», ανέφερε ο Μάνος Κόνσολας.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε επίσης: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αυτή απόφαση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να λαμβάνει δύο διαφορετικές αποφάσεις μέσα σε 21 μήνες, γιατί πλέον υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας. Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος. Θλίβομαι γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πού βρισκόμαστε. Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να παραμένουν στον αστερισμό της δεκαετίας του ’80. Θλίβομαι γιατί κάποιοι δεν βλέπουν τι συμβαίνει δίπλα μας στην Κύπρο, που μεθοδικά μετατρέπεται σε κέντρο της ανώτατης εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προσελκύοντας ξένους φοιτητές, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της αλλά και για την διεθνή εικόνα της». Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει η ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών στη Ρόδο, αυτό θα σημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποξενώνεται και αποκόπτεται από τα Δωδεκάνησα και αντί για την ανάπτυξη επιλέγει τη συρρίκνωσή του. «Η φύση απεχθάνεται τα κενά. Αυτό το κενό που αφήνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα το καλύψουν άλλοι. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι νομοτελειακή ανάγκη και εξέλιξη, όποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, θα το συνειδητοποιήσουν. Είτε μέσα από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είτε μέσα από ένα δημοψήφισμα. Γιατί είναι καιρός σε αυτή τη χώρα να γίνει και ένα δημοψήφισμα για σοβαρά θέματα και όχι όπως αυτή η παρωδία δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουλίου. Η Ρόδος έχει όλες τις δυνατότητες για να αποτελέσει την έδρα ενός μη κρατικού πανεπιστημίου. Εάν δεν το αντιληφθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τότε θα συρρικνωθεί. Αντίθετα, αν κινηθεί πρώτο και στηρίξει την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού και των αγγλόφωνων τμημάτων, θα έχει συγκριτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, θα επανασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία, το αναπτυξιακό πρότυπο της ευρύτερης περιοχής που είναι προσανατολισμένο στον τουρισμό αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Η τοποθέτηση και η ‘επίθεση’ του κ. Κόνσολα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι ενόχλησε τον κ. πρύτανη ο οποίος του απάντησε: “Φάνηκε ότι στα μισά ήσασταν ο Μάνος, και μετά ο βουλευτής…”. Για να ξεκαθαρίσει ότι “δεν έχω καμία σκοπιμότητα – δεν υπάρχει κανένα καταχθόνιο σχέδιο από την πλευρά μου για την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στην Ρόδο….”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Μετά από πέντε ολόκληρες ώρες που διήρκησε η σύσκεψη, φάνηκε ότι υπάρχει “φως στο τούνελ”. Αφενός ο βουλετής του Σύριζα κ. Σαντορινιός είπε ότι “δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση από το υπουργείο Παιδείας” και αφετέρου, η πανεπιστημιακή κοινότητα με τους εκπροσώπους από την Ρόδο, υπογράμμισαν ότι η Σύγκλητος θα μπορούσε να αναθεωρήσει την απόφασή της εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει μία νέα συνάντηση εντός δέκα ημερών αντιπροσωπείας από την Ρόδο με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου στην οποία θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα που θα διαμορφωθεί καταλλήλως με τα επιχειρήματα και τα αιτήματα της πλευράς της Ρόδου.
Συνεπώς, υπάρχει ακόμη ελπίδα να διεκδικήσει η Ρόδος με αξιώσεις την λειτουργία του Τμήματος Σχολής Τουρισμού στο νησί.
Αμφότερες οι πλευρές, συμφώνησαν ότι η συζήτηση ήταν απαραίτητη και πολύ επικοδομητική και φάνηκε ότι ακόμη δεν χάθηκαν όλα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε, όλοι οι φορείς της Ρόδου, υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, για την ακύρωση της προοπτικής ίδρυσης και λειτουργίας Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο, στο πνεύμα των δηλώσεων του βουλευτή κ. Μάνου Κόνσολα, όπως αναπτύχθηκαν παραπάνω.
ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ         ΙΔΙΟΤΗΤΑ
• Κόνσολας Εμμανουήλ     Βουλευτής Δωδεκανήσου
• Χατζημάρκος Γιώργος     Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
• Χατζηδιάκος Φώτης Δήμαρχος Ρόδου
• Καρίκης Ευστράτιος    Επικεφαλής Παράταξης «Ροδίων
Όραμα»
• Χατζηευθυμίου Χατζής    Επικεφαλής Παράταξης «Ροδιακή
Δημιουργία»
• Υψηλάντης Γεώργιος    Επικεφαλής Παράταξης «Ρόδος,
Πορεία Ανατροπής»
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ     ΙΔΙΟΤΗΤΑ
• Ιωάννης Πάππου    Πρόεδρος ΕΒΕΔ
• Μιχαήλ Μιχαήλ    Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
• Ιάκωβος Γρύλλης    Πρόεδρος ΤΕΕ
• Αντώνης Καμπουράκης     Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων
Ρόδου
• Παναγιώτης Τοκούζης    Πρόεδρος Ενοικιαζομένων
Δωματίων
•Γιώργος Ματσίγκος      Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών
Ξενοδοχείων Ρόδου
• Κωνσταντίνος Κατσίβας Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών
Γραφείων
• Αθανάσιος Σταμούλης    Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων
• Κωνσταντίνος Σαρρής     Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
Ρόδου
•Χρήστος Μαντάς Πρόεδρος     Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
•Νικόλαος Φουτούλης     Πρόεδρος Φαρμακευτικού
Συλλόγου
• Νίκος Διακογεωργίου    Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου
• Μανώλης Στελλάς    Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ Τμήμα Δωδεκανήσου
• Ιωάννης Παπαϊωάννου    Πρόεδρος ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ
• Παναγιώτης Καραγιάννης    Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
• Νικόλαος Μπόνης    Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου
• Αναστάσιος Μελετίου Πρόεδρος Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης
• Ιωάννης Κλούβας     Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου