Ειδήσεις

Εδωσαν απαντήσεις για την «επόμενη μέρα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους, ο βουλευτής Δωδεκανήσου το Πασόκ κ. Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στην σημερινή ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κας Φώφης Γεννηματά, στις 7μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Παρών στην συνέντευξη ήταν και ο πρώην βουλευτής κ. Κοσμάς Σφυρίου.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κρεμαστινός, επικαλέστηκε το παρελθόν και μάλιστα τα γεγονότα της μεταπολεμικής εποχής για να δικαιολογήσει την θέση του, σχετικά με την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας για το καλό της χώρας: «Το θέμα μας σήμερα, είναι η ΔΗΣΥ που πέρασε από 1.000 μύρια κύματα και έφτασε το Πασόκ να είναι τελευταίο κόμμα στη Βουλή με ποσοστό 4-5% από το 44% που ήταν κάποτε. Ευθύνες πολιτικές υπάρχουν μεγάλες αλλά πέραν τούτων, υπάρχει και το θετικό μήνυμα της ανάκαμψης. Αυτό έγινε, όταν η Φώφη Γεννηματά ως αρχηγός, έβαλε σαν στόχο της την ενότητα της ΔΗΣΥ και σαν στοίχημα να ανεβάσει τα ποσοστά της παράταξης. Η προσπάθεια αυτή, έφερε το κόμμα στην τρίτη θέση αυτή την στιγμή. Ήρθαν όλες οι συνιστώσεις με στελέχη που θέλουμε να έχουμε στους κόλπους μας. Η προσπάθεια αυτή της κας Γεννηματά, συνεχίστηκε και ευοδώθηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού όλες οι συνιστώσες τρόπον τινά, που είχαν στηρίξει κατά καιρούς το Πασόκ –έμμεσα ή άμεσα- αποφάσισαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να εκλέξουν αρχηγό. Οι υποψήφιοι είναι αξιόλογοι και όλα τα κόμματα θα ήθελαν να τους έχουν κοντά τους. Το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά ποιος είναι αυτός που με ενωτικό τρόπο θα οδηγήσει το νέο κόμμα σε μια καλύτερη μέρα. Ποιος μπορεί από τους υποψήφιους ενωτικά, να γίνει αποδεκτός από όλους και από τον κόσμο ώστε να οδηγήσει το κόμμα στις παλιές καλές του μέρες. Αυτό είναι το ερώτημα και το ζητούμενο. Και βεβαίως, ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να προβληματιστεί πάνω σε αυτό. Ποιος θα μπορέσει καλύτερα και ενωτικά, να οδηγήσει την παράταξη στην επόμενη μέρα. Προσωπικά, ως βουλευτής του Πασόκ δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω –και ο νοών, νοείτω…», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι σχετικά με την ‘επόμενη μέρα’ του νέου φορέα, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα συνεχίσουν την παρουσία τους στην Βουλή, αλλά οι αποφάσεις τους θα λαμβάνονται από τον αρχηγό που θα προκύψει από τις εκλογές (ως συμπαράταξη). Από εκεί και πέρα, τα κόμματα θα κληθούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν. «Όλα θα τα κρίνει ο λαός με την ψήφο του. Σε πρώτη φάση δεν θα διαλυθούν οι Κ.Ο. στην Βουλή, διότι θα γίνεται καλύτερη αντιπολίτευση όταν θα συντονίζονται από τον αρχηγό του νέου φορέα. Εάν για παράδειγμα, υπάρξει μια Κ.Ο. θα μιλάει ο προεδρός της άπαξ μια φορά, εάν υπάρξουν δύο Κ.Ο. εκφράζονται επί δύο σε πρώτη φάση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα πρέπει να συνεργάζονται για σοβαρά θέματα. Είναι ένα αντιπολιτευτικό σημείο το οποίο δεν πρέπει να απωλεσθεί στην παρούσα φάση μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές» όπως είπε.
Με παρέμβασή του για το θέμα, ο κ. Κοσμάς Σφυρίου, είπε τα εξής: «Για την πρόταση να συγχωνευτούν οι δύο Κ.Ο. σε μία, αυτό προσκρούει και στο Σύνταγμα που ορίζει πώς εκλέγουν Κ.Ο. τα κόμματα που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Εάν φτιαχτεί το νέο ενιαίο κόμμα με ένα όνομα, εφόσον δεν έχει πάρει μέρος στις εκλογές, δεν έχει αναδείξει δική του Κ.Ο. Επομένως για να ενωθούν θα έπρεπε οι βουλευτές της μιας παράταξης να παραιτηθούν και να προσχωρήσουν στην άλλη. Γιατί δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα που θα ιδρυθεί μεν, αλλά δεν έχει λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι μόνον τα οφέλη, αλλά και το συνταγματικό ζήτημα. Οι Κ.Ο. αναδεικνύονται από τον λαό στις κάλπες. Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο….»
Από την πλευρά του ο κ. Κρεμαστινός, είπε: «Κι αν ακόμη τα κόμματα διαλύονταν και ιδρυόταν ένα νέο κόμμα και οι βουλευτές πήγαιναν με ένα νέο κόμμα στην Βουλή, αυτό θα επέφερε μια μεγάλη αναστάτωση γιατί απαιτούνται διαδικασίες. Είναι καλύτερο να μείνουν ως έχουν και ο πρόεδρος που θα προκύψει, να είναι επικεφαλής της ομάδας των Κ.Ο.»
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει συμμετοχή και την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, απευθύνθηκε και στους δυσαρεστημένους του Πασόκ, λέγοντας: «Η επόμενη μέρα της ΔΗΣΥ θα είναι μια νέα μέρα όπου ο αρχηγός θα πρέπει να δώσει μια ιδρυτική διακήρυξη αρχών, όπως αυτή της 3ης του Σεπτέμβρη και να ασχοληθεί με τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Όσον αφορά την συμμετοχή, ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί στην πράξη. Εκείνο που πρέπει να πω, είναι ότι εάν είναι ευχαριστημένοι οι ψηφοφόροι του Πασόκ, οι οποίοι πιστεύοντας ότι θα αλλάξουν τα πάντα πήγαν στον Σύριζα, και κατάλαβαν ότι εξαπατήθηκαν, οφείλουν να έρθουν στις κάλπες εμπράκτως να αποδείξουν ότι θέλουν να γίνει μια νέα αρχή. Το να λέμε ότι η Ελλάδα χρεωκόπησε και ότι φταίνε οι κυβερνήσεις, είναι σωστό. Σε ένα έγκλημα υπάρχει ο αυτουργός και ο ηθικός αυτουργός που συμβάλλει στο έγκλημα» είπε, αναφερόμενος στα λάθη του παρελθόντος επί κυβερνήσεων Πασόκ.
Τέλος, κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τους υποψήφιους προέδρους (πολλοί από τους οποίους δεν ήταν ποτέ στο Πασόκ) ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε:
«Όλοι ήταν πρόσωπα που προήλθαν από την διάσπαση του Πασόκ. Είτε είχαν θέσεις στην διοίκηση του Πασόκ ανώτατες ή μεσαίες, ή τουλάχιστον ήταν ψηφοφόροι του…».
(Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη σήμερα στη Ρόδο της κ. Φώφης Γεννηματά, σημειώνεται ότι θα αφιχθεί το απόγευμα με πτήση της Ryanair, θα επισκεφθεί τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, θα μιλήσει στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις 19:00 και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου