Καταπέλτης εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην «δημοκρατική», έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Π. Πολάκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με αφορμή δελτίο τύπου του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα για την ανάγκη λειτουργίας Ογκολογικού-Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, έκανε λόγο για βουλευτές που προχωρούν «στην έκδοση desperate press releases (απελπισμένα δελτία τύπου), με “πιασάρικους” τίτλους που αρμόζουν σε ψευδή δημοσιεύματα κιτρινοφυλλάδων και όχι σε δελτία τύπου βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου» (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Αφορμή για το νέο ξέσπασμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ήταν η άποψη του κ. Κόνσολα ότι οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου, ουσιαστικά, στέλνονται στα νοσοκομεία της Κρήτης για να κάνουν τις θεραπείες τους, θέμα το οποίο ανέδειξε η «δ». Είχε προηγηθεί απάντηση του κ. Πολάκη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, για την ανέγερση κτηρίου που θα στεγάσει το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, είπε χαρακτηριστικά προς τον κ. Δημήτρη Κρεμαστινό: «Μην χρησιμοποιείτε το σύνολο των ασθενών της χώρας και άλλα παραδείγματα. Μιλάμε για την περιοχή. Και από τη Ρόδο πας στην Κρήτη ή από τα άλλα νησιά. Έχει πτήσεις. Δηλαδή, δεν έρχονται όλοι στην Αθήνα. Μην φέρνουμε την καταστροφή!», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Με αφορμή των επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Παύλος Πολάκης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πέσει στο επίπεδό του και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τους καρκινοπαθείς, προσκαλώντας τον μάλιστα στη Ρόδο για να δει από κοντά την απελπισία και την απόγνωση των ασθενών, που αναγκάζονται –όσοι έχουν τα χρήματα- να μεταβαίνουν είτε στην Κρήτη είτε στην Αθήνα για την θεραπεία τους.
«Ο κ. Πολάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια πάνω στον πόνο των ασθενών. Είναι εξόφθαλμη η κυνική του προσέγγιση και κυρίως η αναλγησία του για αυτά τα θέματα, κάτι που είχαμε διαπιστώσει και στη Βουλή όταν γινόταν συζήτηση για το σχετικό θέμα. Τότε, ο κ. Πολάκης είχε ομολογήσει ότι χρειάζεται στη Ρόδο Ογκολογική Κλινική και Ακτινοθεραπευτικό. Τα πρακτικά της Βουλής υπάρχουν. Εκτοτε έχουμε επανέλθει πολλές φορές στο θέμα κι εγώ και ο κ. Κρεμαστινός, με την οποίον μάλιστα καταθέσαμε από κοινού επίκαιρη επερώτηση. Ξέρετε, κάθε ένας από εμάς, είχε και περιστατικά στην οικογένεια, γνωρίζουμε τον αγώνα που δίνουν οι συμπολίτες μας που νοσούν, γι αυτό και ο κ. Πολάκης θα πρέπει να απαντήσει. Να αφήσει τον πολιτικό χυδαϊσμό και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση. Να μας απαντήσει. Θέλει; Πιστεύει στη δέσμευση που έχει αναλάβει να καλυφθούν αυτές οι σημαντικές ανάγκες για τους πολίτες;» δήλωσε ο κ. Μ. Κόνσολας.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, είναι ένας μεγάλος πυλώνας για την υγεία των νησιωτών, που θα έπρεπε να αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των νησιωτών στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της Δωδεκανήσου αλλά ολόκληρου του Αιγαίου, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, που τα χρήματα για μετακινήσεις είναι περιορισμένα.
«Δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κ. Πολάκης, ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να δαπανήσουν μεγάλο μέρος από το βαλάντιό τους – αν διαθέτουν- για να μεταβούν είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη για την θεραπεία τους. Κάποιοι συμπολίτες μας, κυριολεκτικά εξαθλιώνονται οικονομικά για να ακολουθήσουν την θεραπεία τους ή ακόμα χειρότερα δεν την ακολουθούν, επειδή δεν έχουν χρήματα. Σήμερα, καταθέτω στη Βουλή μια νέα ερώτηση και του δίνω μια τελευταία ευκαιρία να αφήσει την αναλγησία και τον κυνισμό και να ενσκήψει στο πρόβλημα. Τον καλώ να έρθει στη Δωδεκάνησο, να δει τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, να δει τους ανθρώπους που υποφέρουν και που με μεγάλο καημό και πόνο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα αυτονόητα για άλλους ασθενείς, που δεν ζουν στον νησιωτικό χώρο. Ο κ. Πολάκης, μάλλον δεν καταλαβαίνει. Επί 2,5 χρόνια εμπαίζει την εθνική αντιπροσωπεία, και το τελευταίο του πρόβλημα πρέπει να είμαι εγώ», είπε ο κ. Μ. Κονσολας, καλώντας μάλιστα τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό να πάρει θέση! «Να μας πει ο υπουργός Υγείας, αν συμφωνεί με αυτά τα οποία κατέθεσε ο υπουργός του κι αν συμφωνεί με την τακτική της αλαζονείας, του κυνισμού και της αναλγησίας».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, ανέφερε περαιτέρω ότι ο κ. Πολάκης, πρέπει έστω και τώρα να αλλάξει άποψη ώστε να δώσει λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να έρθει στο επίπεδο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. «Στον χυδαϊσμό του κ. Πολάκη, δεν θα πέσει κανείς από εμάς. Θέλω να συμπράξω σε μια συνεννόηση για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος για τα Δωδεκάνησα, όπου τα περιστατικά καρκινοπαθών είναι δεκάδες και συνεχώς προστίθενται νέα. Η κυβέρνηση, αν το επιθυμεί, μπορεί να υπερβεί αυτά τα δήθεν εμπόδια της εκκλησίας και του παιδικού σταθμού. Καλώ τον κ. Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους τους οποίους εμπαίζει και να αντιληφθεί ότι το θέμα χρήζει αντιμετώπισης. Αν δεν μπορεί ο ίδιος να το αντιληφθεί, τότε καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε ο κ. Κόνσολας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. Χατζημάρκος: Η μελέτη για το Ογκολογικό προχωρά
Ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, χθες έκανε γνωστό ότι η μελέτη για το Ογκολογικό Τμήμα στη Ρόδο προχωρά κανονικά, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά: «Η μελέτη του Ογκολογικού στη Ρόδο, προχωρά κανονικώς. Το θέμα της κατασκευής Ογκολογικού Κέντρου στη Ρόδο, είναι σταθερά στην επικαιρότητα λόγω των έντονων συζητήσεων που διεξάγονται γι’ αυτό στην Βουλή και φυσικά λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας. Από πλευράς μας, προχωράμε σταθερά στην μελέτη του χωρίς να επηρεαζόμαστε. Μηχανικοί της Περιφέρειάς μας σε συνεργασία με εθελοντές μηχανικούς, κάνουν κάθε μέρα πρόοδο στον στόχο του να το ετοιμάσουν μελετητικά. Ακόμα και για αυτό που ειπώθηκε στην Βουλή, για την ύπαρξη αυθαιρέτων κτισμάτων εντός του οικοπέδου του Νοσοκομείου Ρόδου, ενός ναού και ενός σχολείου, τοπογράφοι μας έχουν ήδη ενεργήσει και έχουν αποτυπώσει τα κτίσματα. Αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά, κάθε μέρα εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τον φάκελο του έργου. Δεν έχει καμία σημασία το ότι δεν είναι αρμοδιότητά μας. Εχουμε αποδείξει ότι σε όλα τα πρωτεύοντα κοινωνικά ζητήματα, η παρουσία μας είναι δεδομένη. Οταν ολοκληρωθεί η μελέτη του, θα ασχοληθούμε με τα επόμενα στάδια υλοποίησής του. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Προχωράμε… με την κοινωνία οδηγό» ανέφερε ο κ. Γ. Χατζημάρκος σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Να σημειωθεί ότι προ ημερών με δηλώσεις τους στην «δ» ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Κρεμαστινός και η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, έχουν καλέσει τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση απέναντι στις δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη δεν τίθεται θέμα μετακίνησης των καρκινοπαθών από την Ρόδο (!) για να υποβληθούν σε θεραπείες καθώς όπως υποστήριξε στην απάντησή του «μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 στο Γ.Ν. Ρόδου θεραπεύονταν 36 ασθενείς με συγκεκριμένες αιματολογικές ασθένειες, από 2 ιατρούς αιματολόγους που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο. Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου υπηρετούν και δύο ιατροί ογκολόγοι, λαμβάνουν θεραπεία 286 ασθενείς, ενώ παρακολουθούνται περίπου 500. Επιπλέον, έχουν προκηρυχθεί άλλες 2 θέσεις μόνιμων ιατρών ογκολόγων, των οποίων η διαδικασία της κρίσης θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα».
Όσο αφορά στην ανέγερση του καινούριου κτηρίου, ο κ. Πολάκης ανέφερε πως ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι αρχιτεκτονικές, ηλεκτρομηχανολογικές και στατικές μελέτες, δεν δύναται να ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου είχαν ανεγερθεί το 2000, χωρίς πολεοδομική άδεια, μία εκκλησία και ένας παιδικός σταθμός.
«Παρ’ όλα αυτά, με το νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει τη νομιμοποίηση των κτηρίων του Δημοσίου, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και μένει να βρεθούν και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι οικονομικοί πόροι για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του κτηρίου και της εγκατάστασης του Τμήματος Ακτινοθεραπείας», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ο κ. Μάνος Κόνσολας κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Υγείας.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης λειτουργίας ογκολογικής κλινικής και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο της Ρόδου»
Κύριε Υπουργέ,
Το Νοσοκομείο της Ρόδου, ένα νοσοκομείο με υπερτοπική σημασία που καλύπτει τις ανάγκες δημόσιας υγείας της Δωδεκανήσου, στερείται αυτόνομης ογκολογικής κλινικής και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου για τη θεραπεία των καρκινοπαθών.
Για να υπάρχει αυτόνομη ογκολογική κλινική πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις γιατρών.
Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ελλείψεων, είναι, οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας, ότι αναγκάζονται να πηγαίνουν είτε στην Αθήνα είτε στην Κρήτη για τη θεραπεία τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε δαπάνες και ταλαιπωρία.
Ο Αν. Υπουργός Υγείας απαντώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει στη Βουλή τον Απρίλιο του 2016, όσο και στην Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέσαμε μαζί με τον κ. Κρεμαστινό τον Φεβρουάριο του 2017, είχε αναγνωρίσει την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτόνομης ογκολογικής κλινικής στο νοσοκομείο της Ρόδου ενώ είχε δεσμευθεί και για την ολοκλήρωση της μελέτης για το ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο.
Επισημαίνω ότι η προμελέτη για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου είχε δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ εδώ και δυόμιση χρόνια, υπάρχει αδράνεια και στασιμότητα.
Ο Αν. Υπουργός Υγείας επικαλείται ως πρόβλημα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι: «δεν δύναται να ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου, καθώς στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου είχαν ανεγερθεί το 2000, χωρίς πολεοδομική άδεια, μία εκκλησία και ένας παιδικός σταθμός».
Η κυβέρνηση αν ήθελε, θα μπορούσε να δώσει άμεση λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα με την κατάθεση μιας απλής τροπολογίας.
Δεν το κάνει, όμως, για να συντηρεί το πρόβλημα, αλλά και για να καλύπτει την απροθυμία ή την αδυναμία της να διαθέσει πόρους για τη λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου.
Μέχρι τότε, προφανώς, οι καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου θα πρέπει να μεταβαίνουν σε Αθήνα και Κρήτη.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Αν προτίθεται να προχωρήσει στη λειτουργία ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ολοκληρώνοντας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.
2. Εάν προτίθεται να δρομολογήσει τη λειτουργία αυτόνομης ογκολογικής κλινικής με την προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών.
3. Αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία της ογκολογικής κλινικής και του ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου