Μαίνεται η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΔΕΥΑΡ και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σημείο αιχμής την κατάσταση που επικρατεί στα ελαιοτριβεία της Ρόδου. Το θέμα έλαβε άλλη τροπή, ύστερα και από την αποδοχή της πρότασης του κ. Σάκη Στάγκα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης που έγινε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, να επιτρέπεται η απόθεση των αποβλήτων 5 ελαιοτριβείων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα ελέγχονται από ιδιώτη χημικό (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Με δηλώσεις του χτες στην «δ» ο κ. Στάγκας, θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε ό,τι αφορά την δημιουργηθείσα κατάσταση με τα ελαιοτριβεία ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα των επιδοτήσεων και να βάλουν ‘λουκέτο’ στις επιχειρήσεις τους:
«Το 2011 με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. ζητήθηκε να τροποποιηθούν τα προβληματικά τριφασικά (τότε) ελαιοτριβεία τα οποία μολύνουν 10 φορές παραπάνω το περιβάλλον από τα διφασικά. Έτσι, 5 ελαιοτριβεία στο νησί από τα 10 που υπάρχουν, μπήκαν σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα και προχώρησαν στις συγκεκριμένες τροποποιήσεις για να γίνουν τριφασικά. Το 2013 μεταξύ των άλλων πιστοποιητικών, οι δύο από τους πέντε ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, ζήτησαν τη γνώμη της ΔΕΥΑΡ ώστε τα απόβλητα των ελαιοτριβείων από το πλύσιμο του ελαιοκάρπου να πηγαίνουν στον βιολογικό βοθρολυμάτων της Ρόδου –με κάποιους όρους. Με τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις, που για το ένα ελαιοτριβείο υπέγραψε ο αναπληρωτής γενικός δ/ντής της ΔΕΥΑΡ εκείνο τον καιρό κ. Γιώργος Υψηλάντης και για το άλλο υπέγραψε ο κ. Διακομανώλης, με ενημέρωση της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ δόθηκαν οι άδειες από την Δ/νση Βιομηχανίας. Η Δ/νση Βιομηχανίας της ΠΝΑ εισηγήθηκε θετικά προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με σχετικό έγγραφό της, η τότε επικεφαλής κα Χριστιάνα Καλογήρου έδωσε την αντίστοιχη έγκριση για το ένα ελαιοτριβείο 10ετούς διάρκειας, ενώ για το άλλο, δόθηκε έγκριση από τον κ. Νίκο Θεοδωρίδη. Βασική προϋπόθεση ήταν ότι αυτά έπρεπε σε τακτικά διαστήματα (3 φορές τον χρόνο) να ελέγχει η ΔΕΥΑΡ τα αντίστοιχα λύματα. Οι υπόλοιποι τρεις ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, καλύπτονταν από αυτές τις αποφάσεις. Συνεπώς, τα απόβλητα ήταν συμβατά με το περιβάλλον, ενώ αντίστοιχες βεβαιώσεις έδωσε και το πιστοποιημένο χημείο του κ. Οικονομίδη που είναι στην Ρόδο. Ξαφνικά, η ΔΕΥΑΡ προέβη σε ενέργειες ώστε εκδόθηκε μία νέα ΚΥΑ για την λειτουργία του βιολογικού (βοθρολυμάτων και αστικών λυμάτων). Εκ παραδρομής αναφέρθηκαν στους 6 πρώην Δήμους σαν ‘οικισμούς’ χωρίς να περιλαμβάνονται μερικές περιοχές και ενοποίησαν τους δύο βιολογικούς, με 11 κατηγορίες προϊόντων βιομηχανιών που μπορούν να τα δεχτούν. Με αυτή την δικαιολογία ξέχασαν να περιλάβουν τα διφασικά ελαιοτριβεία. Η ΚΥΑ εκδόθηκε από τον Ιούνιο του 2016. Υστερα από 4-5 μήνες ενημέρωσαν την Δ/νση Βιομηχανίας της ΠΝΑ ενώ τους ιδιοκτήτες ενημέρωσαν μετά από ένα χρόνο και τρεις μήνες και μάλιστα με ένα χαρτί ότι ‘τους ανακαλούν την άδεια’ χωρίς δεύτερη εξήγηση. Ως εκ τούτου,οι ελαιοτριβείς έρχονται τώρα προ τετελεσμένων γεγονότων αφού: κατ’ αρχήν δεν θα λάβουν την επιχορήγηση για την παραγωγή τους μέχρι το τέλος του έτους, δεύτερον πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει από την Ε.Ε. και τρίτον… να βάλουν λουκέτο στα ελαιοτριβεία τους! Αυτό σημαίνει ολική καταστροφή γι αυτούς αλλά και για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων αφού οι 5 έχουν το πρόβλημα με τον βιολογικό ενώ οι υπόλοιποι με τα τριφασικά ελαιοτριβεία διαθέτουν δεξαμενές (αλλά μπορούν να λειτουργούν!)».
Η συνεδρίαση
κι η ψηφοφορία
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο κ. Στάγκας, έφερε την πρόταση να επιτρέπεται η απόθεση των αποβλήτων 5 ελαιοτριβείων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα ελέγχονται από ιδιώτη χημικό. Η πρόταση ψηφίστηκε από τον ίδιο, από τους κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη και Αγαπητό Πάλλα ενώ ο κ. Ανδρέας Καλοπήτας ψήφισε ‘παρών’. Η πρόταση του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Αλέξανδρου Μανωλάκη να ασκήσει η επιχείρηση ασφαλιστικά μέτρα για την αποτροπή της μεταφοράς των αποβλήτων στον βιολογικό δεν πέρασε, αφού υπέρ αυτής ψήφισαν μόνον ο ίδιος και ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Λευτέρης Καρανικόλας.
Σημειώνεται τέλος, ότι σήμερα το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ρόδου συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση στο γραφείο του με την διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, με αποκλειστικό θέμα τα ελαιοτριβεία ενώ αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις αμέσως μετά.