Τρία χρόνια από τότε που άνοιξε ο Πανάγιος Τάφος, η κα Τώνια Μοροπούλου επανήλθε στα Ιεροσόλυμα για μια συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.
Επόμενο βήμα είναι η απονομή του βραβείου «Sciacca» της Επιστήμης, η οποία θα γίνει στο Βατικανό, στις 9 Νοεμβρίου 2019 ενώ θα προηγηθεί συνάντηση με τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο!
«Τρία χρόνια από τότε που ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο, βρέθηκα ξανά στα Ιεροσόλυμα για να πάρω και την ευλογία τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία του έργου, στον δρόμο για το βραβείο ‘Sciacca της Επιστήμης’ στο Βατικανό στις 9 Νοέμβριου 2019. Θα προηγηθεί συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 6 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου. Μετά από ειδικά αφιερωμένη δέηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 μπροστά στο βράχο του Γολγοθά βρεθήκαμε με τους κ.κ. Δ. Αναγνωστόπουλο Γ. Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Βίκυ Μπαφατάκη, Γ.Γ. της επιτροπής των Διεθνών βραβείων «Sciacca», Ν. Φλάρη Στρατηγό Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ, τον γιατρό κ. Πάντο και άλλους» δήλωσε στην «δημοκρατική» η κα Μοροπούλου.
Τρία χρόνια από τότε που άνοιξε ο Πανάγιος Τάφος –ένα ιστορικό σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως θρησκείας ή έθνους- η κα Μοροπούλου, δηλώνει πως:
«Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για τον Πανάγιο Τάφο. Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το άνοιγμα του έργου μέσα από την ζωντανή αναμετάδοση (του National Geographic) ενώ στην Ελλάδα, έχω κάνει παρουσιάσεις σε πολλές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Χίο, Μυτιλήνη, Χανιά, Κέρκυρα κ.λπ. Ο κόσμος ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το έργο και αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση τώρα που ξαναπήγα στα Ιεροσόλυμα, είναι πως δεν μπορείς να μπεις καν μέσα στον Ναό της Αναστάσεως, από τον πολύ…. κόσμο! Αν σκεφτείτε ότι 12,5εκ. άνθρωποι πήγαιναν για προσκύνημα στο Ισραήλ πριν το έργο για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου και σήμερα, ανέρχονται στα 50εκ. μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο επηρέασε τον προσκυνηματικό τουρισμό, το έργο αυτό. Βεβαίως, για εμάς, αποτελεί ένα έργο που μας συγκινεί πάντα πάρα πολύ, διότι ο Πανάγιος Τάφος είναι ‘ζωντανός’, ένα μνημείο που ‘μιλάει’ σε όλη την ανθρωπότητα –ανεξαρτήτου θρησκείας. Για εμάς είναι ένα συλλογικό έργο το οποίο έκανε η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου –της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι- με Έλληνες τεχνίτες, συντηρητές, αναστηλωτές (70 άτομα) που δούλεψαν με την ψυχή τους! Θεωρώ ότι η βράβευση του έργου από το Βατικανό που θα γίνει στο πρόσωπό μου στις 9 Νοεμβρίου και η συνάντηση που θα προηγηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, αποτελούν στοιχεία μιας αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας, του ρόλου των μηχανικών, των επιστημόνων και της υψηλής ελληνικής τεχνογνωσίας για την προστασία των μνημείων που αποτελεί παγκόσμιο υπόδειγμα» τόνισε η κα Μοροπούλου.
Επιπλέον, η συμπατριώτισσά μας, ασχολείται με πολλά άλλα πράγματα μεταξύ των οποίων, ένα πρόγραμμα καινοτομίας στις πόλεις με επίκεντρο την προστασία των ιστορικών κέντρων των πόλεων, έτσι ώστε να υπάρξει εφαρμογή της λογικής κυκλικής οικονομίας, παράλληλα με την υψηλή τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στην προστασία των μνημείων όπου επικεφαλής είναι ο Δήμος Αθηναίων (με την επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου): «Ελπίζω ότι σε αυτό το πρόγραμμα ‘Urban Innovating Actions’ θα συμμετάσχει και η Ρόδος, όπως έχω ήδη προτείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.