Το ΕΣΥ μπορεί να αντεπεξέλθει στην πανδημία, υπό την προϋπόθεση να παραμείνει η κατάσταση όπως είναι σήμερα, με βάση και την εμπειρία από το πρώτο κύμα. Όμως, αν τα νέα ημερήσια κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάσουν.
Λιγότερες από 1.000 ΜΕΘ έχει στη διάθεσή του το ΕΣΥ, με το περίπου 25% αυτών να αφορά σε περιστατικά κορονοϊού. Θωρείται σίγουρο ότι ο αριθμός αυτό είναι μικρός σε σχέση με τις αναμενόμενες ανάγκες λόγω της επέλασης της πανδημίας και της αύξησης των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η επιβεβαίωση 2.000 νέων κρουσμάτων, με το περίπου 10% αυτών να χρειάζεται νοσηλεία, δείχνει ότι πολύ γρήγορά τα νοσοκομεία που έχουν “επιστρατευτεί” για Covid-19 δεν θα επαρκούν.
Γνωρίζουμε ότι περίπου 2.800 κλίνες έχουν δεσμευτεί για νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό με τις 1.100 να έχουν ήδη καλυφθεί. Επίσης συνολικά στη χώρα διαθέτουμε 972 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι περίπου 150 να έχουν παραχωρηθεί με το αζημίωτο βέβαια, στο ΕΣΥ προκειμένου να νοσηλευτούν μη Covid-19 περιστατικά του ΕΣΥ. Από το σύνολο των ΜΕΘ οι 252 είναι κλίνες για Covid-19 και ήδη είναι καλυμμένες πάνω από 150, δηλαδή το 60%.
Στην Αττική, δε, υπάρχουν 144 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, όπου κι εκεί το περίπου 60% είναι καλυμμένες με νοσηλευόμενους ασθενείς.
Όμως η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά αν σκεφτεί κανείς ότι το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή έγιναν 310 και πλέον εισαγωγές για κορονοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία τότε τα περιθώρια στενεύουν. Θα χρειαστούν κι άλλες κλίνες για ασθενείς.
Όμως, ας δούμε και τα στοιχεία εκείνα που είχαν επιβάλλει το καθολικό lockdown το Μάρτιο. Στις 23 Μαρτίου είχαμε διαθέσιμες 217 ΜΕΘ για Covid-19 σε σύνολο 797. Από τις ειδικές ΜΕΘ ήταν καλυμμένο το 34%. Η κορύφωση σε κάλυψη ΜΕΘ συνέβη την 3η εβδομάδα της καραντίνας με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να φτάνουν τους 105.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιδημιολογικής κοινότητας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ΕΣΥ θα βρεθεί σε οριακό σημείο σε λίγες μέρες. Ήδη κάποια νοσοκομεία έχουν γεμίσει τις ΜΕΘ που διαθέτουν και μετατρέπουν και άλλες κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας προκειμένου να διαχειριστούν τα πιο βαριά περιστατικά και δη τις διασωληνώσεις.
Μάλιστα, χθες, Σάββατο (31/10) σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασωληνώσεων φτάνοντας τους 135. Ένα τέτοιο νούμερο δεν το είχαμε δει στην πρώτη φάση της επιδημίας, όταν και τότε είχαμε 1015 κλίνες ΜΕΘ, ήτοι περισσότερες από τώρα, με το 37% να είναι δεσμευμένο για κορονοϊό. Επίσης αυτό που φαίνεται είναι ότι τότε, με την επιβολή του “απαγορευτικού” επιτεύχθηκε η αποκλιμάκωση των νεών εισαγωγών, αλλά χρειάστηκε περίπου ένας μήνας.
Τώρα λοιπόν η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και η κυβέρνηση ποντάρει σε αρχική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων και στη συνέχεια σε μείωση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τα νέα μέτρα που πήρε. Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει βέβαιη μια τέτοια πορεία και αν φυσικά δούμε να ξεφεύγει η πανδημία, ίσως δρομολογηθούν και πιο σκληρά μέτρα, που δεν είναι άλλα από ένα καθολικό lockdown.
Μην ξεχνάμε ακόμη ότι σύμμαχος της εκθετικής πορείας της πανδημίας είναι ο χειμωνιάτικος καιρός, κάτι που δεν ίσχυε την περίοδο του πρώτου κύματος το οποίο ήρθε όταν είχε πλέον τελειώσει η περίοδος έξαρσης της γρίπης.
Πηγή: news247.gr