Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου ως σχολική μονάδα, πέρα από την ολιστική και ποιοτική αναβάθμισή της μέσω της επαγγελματικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της και ποικίλων επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων, στοχεύει στην εξωστρέφεια, την επαφή με την κοινότητα και τις συνεργασίες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μια από αυτές τις δράσεις αποτελεί η ενεργή συμμετοχή καθηγητών του Σχολείου μας σε Συνέδρια, Συμπόσια, Μουσικούς Διαγωνισμούς, κλπ. οι οποίες αναδεικνύουν το πλούσιο έργο επιτελείται σε αυτό. Μιαπρόσφατη δραστηριότητα αποτέλεσε η συμμετοχή καθηγητών του Σχολείου μας σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση που έλαβε χώρα στο εξωτερικό, και που είχε ως αποτέλεσμα να γνωστοποιηθεί το Μουσικό Σχολείο της Ρόδου και η δυναμική του.
Στις 6-7 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, μαζί με τους δύο συνεργάτες – εταίρους του, την Ευρωπαϊκή Ένωση Μουσικών Σχολείων (European Music School Union – EMU) και το Σύλλογο Μουσικών Σχολείων της Αυστρίας (Κonferenz der Osterreichischen Musikschulwerke – KOMU) διοργάνωσε το Συμπόσιο των Ευρωπαϊκών Μουσικών Σχολείων στη Βιέννη (βλ. εδώ: https://www.mdw.ac.at/european-musicschool-symposium/). Το Συμπόσιο αυτό απευθυνόταν σε ερευνητές, δασκάλους, φορείς, αποφοίτους, εκπροσώπους μουσικών σχολείων και δήμων, καθηγητές σχολείων, πανεπιστημίων και ωδείων, ενώ αποτέλεσε εξαιρετική συγκυρία για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, στρατηγικών, πρακτικών, καινοτόμων ιδεών και απόψεων, αλλά και για δημιουργία διεθνών, δια-θεσμικών και
συλλογικών δικτύων ενδυνάμωσης και ανάπτυξης βιώσιμων Μουσικών Σχολείων. Το Συμπόσιοφέτος είχε υβριδική μορφή, ενώ η θεματική του αφορούσε την «Αειφορία», ως πολιτιστική, κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ορθή «συνθήκη» για την ευημερία των σύγχρονων και των μελλοντικών γενεών. Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλάμβανε ομιλίες και περισσότερες από 40 παρουσιάσεις και πάνελ από ερευνητές και επαγγελματίες των Mουσικών Σχολείων από 17 χώρες (Βλ. εδώ: https://www.mdw.ac.at/european-music-school-symposium/presentations/).
Από τη χώρα μας, έδωσαν το παρόν καθηγητές του σχολείου μας με ομαδικές και εισηγήσεις και εργασίες, οι οποίες, είτε αφορούσαν αποκλειστικά το Μουσικό Σχολείο Ρόδου και εκπονήθηκαν συνεργατικά, είτε αφορούσαν τα ελληνικά δημόσια Μουσικά Σχολεία εν γένει σε σύμπραξη και με άλλους καθηγητές – λειτουργούς των Μουσικών Σχολείων. Το κομμάτι της μελέτης και της έρευνας σχετικά με τα Μουσικά Σχολεία, η σύμπραξη σε επιστημονικό επίπεδο μεταξύ καθηγητών που υπηρετούν σε αυτά, η συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού, αλλά και η εξωστρέφεια και ο γόνιμος διάλογος αποτέλεσαν βασικούς στόχους της ελληνικής «αποστολής».
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν τα εξής:
“The contribution of music schools to continuing the musical heritage” (Η συμβολή των Μουσικών Σχολείων στη διατήρηση της μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς). Η εισήγηση, βασισμένη σε κομμάτι έρευνας της διδακτορικής διατριβής του Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ρόδου του κ. Χρήστου Θεολόγου, αποτέλεσε μια μελέτη για τον ρόλο των μουσικών σχολείων στη διατήρηση της τοπικής μουσικής κληρονομιάς και το βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν την πολιτιστική και κοινωνική ζωή των τοπικών κοινωνιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, μέσα από τις απόψεις και τις εμπειρίες των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.
“Cultural sustainability of Greek Music Schools: to what extent do graduates contribute?” (Η πολιτιστική βιωσιμότητα των .Μουσικών Σχολείων μέσω της συμβολής των αποφοίτων του).
Βασικός στόχος της προκαταρκτικής αυτής έρευνας ήταν η σκιαγράφηση παραγόντων που πιθανόν επηρέασαν αποφοίτους Μουσικών Σχολείων να ακολουθήσουν μουσικούς δρόμους στην επαγγελματική τους ζωή μέσα από βιογραφικές αφηγήσεις που καθόρισαν την μετέπειτα επαγγελματική τους μουσική εξέλιξη, καθώς και την επιστροφή τους για διδασκαλία σε ένα Μουσικό Σχολείο. Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε ως ιδέα της αείμνηστης Θεοδώρας Τσιμπούρη, πρώην Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και μετέπειτα Συντονίστριας
Εκπαιδευτικού Έργου Μουσικής Ν. Αιγαίου. Στη συνέχεια, η έρευνα (ακόμη σε εξέλιξη), εκπονήθηκε από την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Ανθούλα Κολιάδη, η οποία ανέλαβε και τη συγγραφή των κειμένων και των δύο παρουσιάσεων με απώτερο σκοπό τη συνέχιση και εμβάθυνση στο εν λόγω αντικείμενο.
Στο Συμπόσιο επιπλέον παρουσιάστηκαν συνεργατικά με καθηγητές άλλων μουσικών σχολείων (Αθηνών, Καρδίτσας και Ρεθύμνου) επιπλέον εργασίες, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη τρόπων βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης του θεσμού των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα.
Τέλος, το Συμπόσιο παρείχε εξαιρετικές ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών, διεύρυνση και εμβάθυνση των ευρωπαϊκών ανταλλαγών και συνεργασιών, αλλά και δυνατότητες εμπλοκής του σχολείου μας σε μια επόμενη διοργάνωση.
Μουσικό Σχολείο Ρόδου. www.MusicSchoolRhodes.gr.