Ειδήσεις

Μετανάστες, «τσιγαράδικα» και ναρκωτικά οι προκλήσεις του Λιμενικού

Hμερίδα με θέμα το οργανωμένο έγκλημα πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή στο Ίδρυμα Ευγενίδου στο πλαίσιο του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), στον απόηχο της μεγάλης επιχείρησης με τον εντοπισμό από το Λιμενικό τεράστιου φορτίου λαθραίων τσιγάρων (9 νταλίκες με 90 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα) τα ξημερώματα του Σαββάτου σε οχηματαγωγό πλοίο στην Πάχη Μεγάρων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κυρία Βασιλική Αρτινοπούλου, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και διευθύντρια του Τομέα Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κυρία Έφη Λαμπροπούλου, ο αντεισαγγελέας Εφετών και εισαγγελέας των Φυλακών Κορυδαλλού κ. Νικόλαος Ποιμενίδης, το στέλεχος του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ κυρία Μαρία Πόγκα, ο διευθυντής Ασφαλείας του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος κ. Ιωάννης Καραγεωργόπουλος, η δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 κυρία Δώρα Βογιατζάκη, ο επικεφαλής του γραφείου του αρχηγού του ΛΣ και μέλος της Α΄ Μονάδας Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης κ. Αντώνιος Βιδάλης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του αρχηγείου του ΛΣ κ. Κωνσταντίνος Γκώνιας. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» κ. Διονύσης Βυθούλκας.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Δημήτρης Σαϊτάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, δυστυχώς, έρχεται πρώτη στην ατζέντα του προβλήματος της λαθραίας μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Είτε από τα δυτικά, σε διαδρομές που επιλέγουν τα “τσιγαράδικα” ή φορτηγά πλοία υπερπόντιων διαδρομών που διακινούν όπλα και ναρκωτικά, είτε στα ανατολικά μας, με τη διακίνηση γυναικόπαιδων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είτε νότια της Κρήτης, τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα, που εκ των πραγμάτων είναι και τα νοτιανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, αποτελούν “κόμβο” εγκληματικών συναλλαγών και δραστηριοτήτων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος».

Σημείωσε ακόμη πως «είναι τέτοια η γεωγραφική θέση της Ελλάδας που αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, άρα και ενδιάμεσο σταθμό πολλών μεταναστών. Με 1.170 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και 18.400 χιλιόμετρα θαλασσίων συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των νησιών πλησίον της Τουρκίας, δημιουργεί εκ των πραγμάτων

προϋποθέσεις ευκολότερης πρόσβασης ετερόκλητων πληθυσμών από άλλες χώρες. Απέναντι σε αυτούς τους πληθυσμούς, που εισάγουν ενδεχομένως “έγκλημα” σε διάφορες μορφές, οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αποτελούν ένα “ανθρώπινο τείχος” ασκώντας αυστηρούς ελέγχους, καθημερινά, με επαγγελματισμό, υψηλό φρόνημα, αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας».

Στον χαιρετισμό του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος εστίασε στις επιπτώσεις που έχει στις κοινωνίες όλων των χωρών το οργανωμένο έγκλημα που αναπτύσσεται διαρκώς.

Τα οργανωμένα κυκλώματα

Η κυρία Αρτινοπούλου, μεταξύ άλλων, είπε πως η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών είναι οι πιο αναπτυσσόμενες δραστηριότητες ενώ στα κυκλώματα παρατηρείται αύξηση στη συμμετοχή Ελλήνων, σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το 2011. Στη συνέχεια στηριζόμενη σε διεθνή έκθεση για την Ελλάδα για το 2013 υπογράμμισε ότι το οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται σε άνοδο και περιλαμβάνει μια έμφαση στις απαγωγές με λύτρα και τη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών.

Για τη διακίνηση ναρκωτικών ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα-«πύλη» και καταγράφεται δραματική αύξηση στον αριθμό και στο μέγεθος των οργανώσεων. Για τις απειλές απαγωγής είπε ότι εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία και οργανωμένα δίκτυα εγκλήματος πιθανολογούνται ως υπεύθυνα για πολλές από τις απαγωγές με λύτρα. Πρόσθεσε ακόμη πως εναλλακτικά εγχώριες τρομοκρατικές ομάδες μπορεί να διαπράττουν τα εγκλήματα σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν κεφάλαια για τη στήριξη των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Επίσης στην ομιλία της η κυρία Λαμπροπούλου τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η παράνομη/παράτυπη μετανάστευση είναι μια αυτόνομη αγορά, η οποία εκτρέφει και εκτρέφεται από άλλες παράνομες ή νόμιμες αγορές, π.χ. διαμονή μεταναστών- εκμετάλλευση ακινήτων, διακίνηση ναρκωτικών, μεταφορά χρημάτων / ξέπλυμα χρήματος μέσω λειτουργία καταστημάτων, πορνεία, επαιτεία: παθητική-επιθετική, παρεμπόριο-λαθρεμπόριο κτλ.»

Ακόμη αναφερόμενη στο κέντρο της Αθήνας είπε πως «ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας χωρίζεται σε “τομείς επιρροής” και “εκμετάλλευσης” από διάφορες εγκληματικές ομάδες και δίκτυα».

Κατασχέσεις τσιγάρων

Η κυρία Πόγκα στηρίχθηκε κυρίως στην παράνομη διακίνηση τσιγάρων λέγοντας πως το 2013 κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά 18 εμπορευματοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα τη στιγμή που συνολικά πέρυσι κατασχέθηκαν 171.159.000 τεμάχια ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανήλθαν σε 28.725.250 ευρώ. Φέτος –μέχρι σήμερα– έχουν κατασχεθεί 17 εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Πειραιά ενώ λαθραία τσιγάρα βρέθηκαν και σε δυο μεταφορικές εταιρείες στην Αττική.

Συνολικά έχουν κατασχεθεί 159.559.400 τεμάχια τσιγάρα και οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ήταν 21.108.092,54 ευρώ.

Όπως είπε, την τελευταία πενταετία κατασχέθηκαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο (992.655.200) λαθραία τσιγάρα και 27 τόνοι λαθραίου καπνού ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ήταν 196.291.097,55 ευρώ.

Επίσης ανέφερε πως «σύμφωνα με την έκθεση STAR της KPMG, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008!

Υπολογίζεται ότι τα παράνομα τσιγάρα στο τέλος του 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία».

Διακίνηση μεταναστών, λαθραία και κοντά στους 8 τόνους ναρκωτικά σε 2 χρόνια

Από την πλευρά του ο κ. Καραγεωργόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τις κυρίες μορφές εγκληματικότητας που καλείται να αντιμετωπίσει το Λιμενικό και είναι η παράνομη διακίνηση μεταναστών, η διακίνηση ναρκωτικών και λαθραίων τσιγάρων.

Σχετικά με την παράνομη διακίνηση μεταναστών ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων φέτος καταγράφεται το καλοκαίρι (Ιούλιος: 4.731 και Αύγουστος: 6.579) ενώ οι αυξητικές τάσεις συνεχίζονται και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος: 7.526 και Οκτώβριος: 7.463).

Αναφορικά με τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων το Λιμενικό τη διετία 2013-2014 έχει ασχοληθεί με 87 υποθέσεις και έχει κατασχέσει 201.268.580 τεμάχια, 200 κιλά και 427,55 γραμμάρια καπνό, 42 οχήματα και 11 πλοία ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ήταν 34.511.503,58 ευρώ.

Στον τομέα της διακίνησης ναρκωτικών τη χρονική περίοδο 2013-2014 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού ασχολήθηκαν με 692 υποθέσεις και κατάσχεσαν 5 τόνους 214 κιλά και 609 γραμμάρια κάνναβης, 2 τόνους 269 κιλά 372,8 γραμμάρια ηρωίνης, 250 κιλά 3 γραμμάρια κοκαΐνης, 5 πλοία και 43 οχήματα.

Σχετικά με τις προκλήσεις του Λιμενικού αυτές είναι η διαχείριση μεταναστευτικών ροών, η διεθνής τρομοκρατία, τρομοκρατία και μετανάστευση (το φαινόμενο των foreign fighters) και η ασφάλεια των λιμενικών υποδομών.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου