Διπλασιάζεται το κόστος του παραβόλου τέλεσης των πολιτικών γάμων στον Δήμο Ρόδου, με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή και επικύρωσε το δημοτικό συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα το κόστος του παραβόλου αυξάνεται από τα 70 στα 140 ευρώ.
Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
«Με το Π.Δ. 391/82 οι Δήμοι και οι Κοινότητες έχουν την αρμοδιότητα της τέλεσης των πολιτικών γάμων.
Με το άρθρο 5 παρ. του πιο πάνω Π.Δ. ορίζεται ότι ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της Κοινότητας μεριμνούν για την κατάλληλη διαρρύθμιση και διακόσμηση της αίθουσας (της γαμήλιας τελετής) ώστε να δίδεται η επισημότητα που της ταιριάζει.
Με το άρθρο 6 παρ. 1 ( του ιδίου Π.Δ. ) ορίζεται ότι η γαμήλια τελετή γίνεται χωριστά για το καθένα από τους γάμους που πρόκειται να τελέσουν την ίδια ημέρα και ότι η τελετή αυτή γίνεται ενώπιον του δημάρχου ή του νόμιμου αναπληρωτή του.
Με την παρ. 14 του άρθρου 25 του ν. 1828/89 με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη ή εισφορές για τις υπηρεσίες ή τοπικά έργα της περιοχής τους, που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά ή οι εισφορές αυτές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το ύψος των τελών ή εισφορών, ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού συμβουλίου.
Στον Δήμο μας πραγματοποιούνται περίπου 1236 (για το έτος 2014 πραγματοποιήθηκαν 1236) γάμοι ετησίως και αναλυτικά για το έτος αυτό Ρόδος 178, Λίνδος 638, Ιαλυσός 29, Ατταβύρου 2, Πεταλούδων 10, Καμείρου 1, Καλλιθέας 236, Αφαντου 104, Νότια Ρόδος 23, και Αρχάγγελος 15. Για την τελετή διατίθεται η αίθουσα εκδηλώσεων που πρέπει να είναι ανάλογα διαμορφωμένη με την επισημότητα που απαιτείται, γεγονός που συνεπάγεται και έκτακτη καθαριότητα του χώρου πριν και μετά, έξτρα φωτισμός, έξτρα κλιματισμός κ.λπ.
Επειδή για την αναβάθμιση του θεσμού του πολιτικού γάμου που αποτελεί μοναδική χρονική στιγμή στη ζωή των ανθρώπων που την επιλέγουν, ο Δήμος Ρόδου θα μπορούσε σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 25 του Ν. 1828/89 να επιβάλλει ανταποδοτικά τέλη για τις παρεχόμενες από αυτόν σύμφωνα με τις παραπάνω εξειδικευμένες υπηρεσίες κατά την τέλεση των πολιτικών γάμων, οι οποίες παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στη δεδομένη χρονική στιγμή του πολιτικού γάμου, απορρέουν από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του Δήμου και είναι εξαιρετικού χαρακτήρα υπέρ του συμφέροντος ορισμένου κύκλου δημοτών.
Να σημειωθεί ότι σε άλλους Δήμους έχει επιβληθεί τέλος κατά πολύ μεγαλύτερο και ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ηράκλειο 100 ευρώ εντός ωραρίου -150 ευρώ εκτός ωραρίου
Άγιος Νικόλαος Κρήτης 150 ευρώ και 550 ευρώ για εκτός του Δημαρχιακού Μεγάρου».
ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Με άλλη απόφαση επιβάλλεται ανταποδοτικό τέλος για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή ζώων συντροφιάς στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην οικονομική επιτροπή υποβλήθηκε προς εξέταση το έγγραφο αρ. 5/93959/7/11/2016 καθώς και τους νόμους Ν. 4039/2012 και 4235/2014 με τους οποίους σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ν.4039/2012, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του ν.4235/2014, ο κάθε Δήμος δύναται να επιβάλει, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανταποδοτικό τέλος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των (3) ευρώ ανά ζώο, για κάθε ζώο συντροφιάς που σημαίνεται και καταγράφεται από τους πιστοποιημένους κτηνιάτρους στην περιοχή ευθύνης του.
Το προαναφερθέν τέλος εισπράττεται και εντός (30) ημερών αποδίδεται στον οικείο Δήμο, από τον κτηνίατρο που διενεργεί την πράξη της σήμανσης και καταγραφής του ζώου στη ΔΗΒΔ.
Μετά από επικοινωνία – συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα η δημοτική αρχή πληροφορήθηκε ότι πολλοί από τους πιστοποιημένους κτηνίατρους έχουν ήδη εισπράξει το αναλογούν ποσό των 3,00 ευρώ υπέρ του Δήμου και περιμένουμε τις δικές του ενέργειες για να τα καταθέσουν.