Ειδήσεις

Εφαρμογή προγραμμάτων για χαρισματικά-ταλαντούχα παιδιά από τον Δήμο Ρόδου

Προγράμματα καινοτόμου διδακτικής για ‘χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά’ στηρίζει και προωθεί ο Δήμος Ρόδου μέσω της συνεργασίας του με το εργαστήρι καινοτόμου διδακτικής υποδειγματικών μαθημάτων.
Η δράση αυτή πραγματοποιείται με την στήριξη της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Ρόδου. Αυτό δήλωσε χτες σε συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Το πρόγραμμα για ‘χαρισματικά – ταλαντούχα παιδιά’ θα εφαρμοστεί και στην Ρόδο καθώς γίνονται κάποια τεστ και εξετάσεις, ώστε να εντοπίσουμε ποια παιδιά έχουν ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες σε σχέση με τη μάθηση. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο ‘Τζονς Χόπκινς’ των ΗΠΑ που είναι από τα κορυφαία στον κόσμο», εξήγησε ο αντ/ρχος.
Ο αντιδήμαρχος δήλωσε ακόμα ότι μπορούν να γίνουν κάποιες ημερίδες, εργαστήρια ή καλοκαιρινά μαθήματα ώστε να ενημερωθούν οι γονείς και τα παιδιά να διαπιστώσουν εάν έχουν περισσότερες δυνατότητες για να κάνουν κάτι περισσότερο. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για να ξεφύγουν οι μαθητές της Ρόδου από την νοοτροπία της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και να δουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.
Τα προγράμματα ανήκουν στο City for Talented Youth που έχει παράρτημα στην Ελλάδα και προσφέρουν σε μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου – λυκείου την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ακαδημαϊκές τους δεξιότητες με τεστ αξιολόγησης.
Κάποια από τα μαθήματα που προσφέρονται στα προγράμματα αυτά είναι: Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, τα Μαθηματικά Μοντέλα, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Κρυπτογραφία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, κ.ά. ενώ για μαθητές δημοτικού προσφέρονται μαθήματα, όπως η Μαγεία των Μαθηματικών, η Βιολογία των Αισθήσεων, Επιστήμη και Μηχανική κ.ά., ενώ χορηγούνται και υποτροφίες.
Η μελέτη του ΙΤΑ για την Νησιωτικότητα
Σε ερώτηση σχετικά με την μελέτη, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Νησιωτικότητα και η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί και επίσημα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σ. Διακοσταματίου δήλωσε:
«Πρόκειται για μια επιστημονική μελέτη η οποία προέκυψε μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα επί των καλών πρακτικών των ευρωπαϊκών κρατών και επί σχετικών πολιτικών που δύνανται να εφαρμοστούν στην χώρα μας. Η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα για την χώρα, αλλά ευκαιρία ανάπτυξης. Είναι αναγκαίο να μπουν άμεσα στο επίκεντρο τα ζητήματα της νησιωτικότητας, προκειμένου να δρομολογηθούν αποτελεσματικές λύσεις. Χαρτογράφηση των προβλημάτων, απλοποίηση διαδικασιών, σεβασμός του κάθε νησιού ως Δήμου, αντιστοίχιση πόρων, έργων και αρμοδιοτήτων είναι βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν δομικά προβλήματα της λειτουργίας του κράτους στο νησιωτικό του τμήμα. Ειδικότερα το ΙΤΑ έχει παραδώσει μία ολοκληρωμένη πολυσέλιδη μελέτη που αναλύει πρακτικά θέματα νησιωτικότητας, αναδεικνύοντας πιθανές λύσεις και προτείνοντας Οδικό Χάρτη νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα εθνικά και ευρωπαϊκά. Έπρεπε να υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο. Η μελέτη αποτυπώνει τον νησιωτικό χαρακτήρα για όλες τις νησιωτικές περιοχές και είναι πολυσέλιδη (πάνω από 200 σελίδες). Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κατοχυρωθούν όλα θεσμικά ώστε η νησιωτικότητα να κατοχυρώνεται και Συνταγματικά, στους νόμους που ψηφίζονται αλλά και σε όλα τα επίπεδα, τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό, την προσφορά στο ΑΕΠ, το κατά κεφαλή εισόδημα, τα επαγγέλματα των νησιωτών κλπ. Δυστυχώς το καθεστώς εξακολουθεί να είναι αθηνοκετρικό και πρέπει κάποτε να αλλάξει, να πάει σε άλλη δομή για να αλλάξουν και οι νοοτροπίες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου