Ειδήσεις

Επικίνδυνη ανοχή του Facebook σε ρατσιστικές δημοσιεύσεις

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε στις 9 Νοεμβρίου τον Ισραηλινό μόνιμο κάτοικο Βερολίνου, Γιοράι Φάινμπεργκ.

Την ημέρα εκείνη, 78η επέτειος της Νύχτας των Κρυστάλλων, ακροδεξιά γερμανική οργάνωση δημοσίευσε στο Facebook κατάλογο με τα ονόματα και τις διευθύνσεις εβραϊκής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων στο Βερολίνο, με τίτλο «Εβραίοι ανάμεσά μας». Ο Φάινμπεργκ, ιδιοκτήτης εστιατορίου, άρχισε να λαμβάνει μηνύματα και ανώνυμα τηλεφωνήματα από άτομα που του δήλωναν την απέχθειά τους προς τους Εβραίους, ζητώντας του να φύγει από τη Γερμανία.

Παρά την αυστηρή γερμανική νομοθεσία, που απαγορεύει ρητά τη διασπορά μίσους και την άρνηση του Ολοκαυτώματος, το Facebook καθυστέρησε να σβήσει τις δημοσιεύσεις της ακροδεξιάς οργάνωσης.
Το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα της επικίνδυνης ανοχής του Facebook απέναντι σε ρατσιστικές δημοσιεύσεις. Ο Φάινμπεργκ, από τη μεριά του, δεν μπήκε καν στον κόπο να καταγγείλει το περιστατικό στο Facebook, γνωρίζοντας ότι η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν θα δρούσε γρήγορα και αποτελεσματικά. «Εχω καταγγείλει τέτοια κρούσματα τουλάχιστον 20 φορές στο Facebook. Ούτε μία φορά δεν “κατέβασαν” τις δημοσιεύσεις αυτές. Το Facebook δεν κάνει τίποτα γι’ αυτά», λέει ο Φάινμπεργκ. Αρχικά, το Facebook ανέφερε ότι ο χάρτης των ακροδεξιών, με τις εβραϊκές επιχειρήσεις, δεν παραβίαζε τους κανόνες του μέσου, εμμένοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε θέματα ελευθερίας του λόγου.

Υστερα από 48 ώρες και μετά τον σάλο που ξέσπασε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον τοπικό Τύπο και στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, το Facebook διέγραψε ολόκληρη τη σελίδα της ακροδεξιάς οργάνωσης.
«Αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τελειοποιήσει το σύστημα ελέγχου μας. Επρόκειτο όντως για κρούσμα ρατσιστικού λόγου και έπρεπε να διαγραφεί», είπε ο Ρίτσαρντ Αλεν, διευθυντής του Facebook στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, νομοθέτες αλλά και η ίδια η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχουν τονίσει την ανάγκη επιτήρησης του δικτύου του Facebook από την ίδια την εταιρεία. Τα μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής θέλουν επίσης και άλλοι Αμερικανικοί γίγαντες του Διαδικτύου να υιοθετήσουν ανάλογους κανόνες.

Η συχνά οξεία διένεξη έχει δώσει αφορμή για συζήτηση γύρω από τη διατήρηση της ελευθερίας της έκφρασης, με ταυτόχρονη προστασία των μειονοτήτων.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, το Facebook έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση γύρω από την επιρροή που είχαν οι δημοσιεύσεις ψευδών ειδήσεων στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να επιμένει ότι το Facebook δεν ευθύνεται για τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου