Την πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει “το κύτταρο της δημοκρατίας που τη βασανίζουμε και το κίνητρο για τοπική ανάπτυξη-πράγμα που δεν υπάρχει”, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού πρότεινε να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μόνο 543. Όπως ανέφερε, σ’ αυτούς τους δύο αριθμούς “καθρεφτίζεται το δράμα της χώρας. Είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο σε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα όσα λέει το Σύνταγμα και παρά τα όσα λένε όλοι όσοι κυβέρνησαν τις δεκαετίες που δεν δόθηκαν οι αρμοδιότητες”.
Επισήμανε, πως πρέπει στη χώρα, όπως έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, να υπάρξει ένα ορθολογικό σύστημα “πεδίων πολιτικής”. Δηλαδή, αρμοδιότητες χωρίς αστερίσκους. Όχι “χάρτινες” αρμοδιότητες. Όχι αρμοδιότητες δηλαδή που δεν συνοδεύονται από ποσά. Να υπάρξει, όπως είπε, αυτοχρηματοδότηση, αυτοέλεγχος, αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, αυτοχρηματοδότηση σημαίνει ότι πρέπει τολμηρά να αποφασιστεί και από την κεντρική διοίκηση, αλλά και από τους δήμους, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εξορθολογισμένος φόρος επί των ακινήτων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος θα εισπράττεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα μπορεί να καλύπτει έτσι τις δαπάνες της. Αυτοέλεγχος σημαίνει διάφανη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αξιολόγηση αποτελεσμάτων, για να βγάζουμε και την απόδοση ευθυνών, αλλά και τα εύσημα. Αυτά θα οδηγήσουν σε μία καινούργια Αυτοδιοίκηση.
“Χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε όλες αυτές τις μορφές που και στην Ευρώπη οδηγούν σε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις, ανοιχτή πόλη, έξυπνη πόλη, βιώσιμη πόλη, δημιουργική πόλη και κυρίως θα πρέπει να πειστεί η κεντρική διοίκηση και το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα, ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος της ανάπτυξης”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, αναφερόμενος στα κονδύλια για τη σίτιση και τις υποδομές προσφύγων και μεταναστών, πρότεινε να ληφθεί μία απόφαση, σύμφωνα με την οποία το 50% των δαπανών για την κάλυψη αναγκών των μεταναστών να απορροφάται από την τοπική κοινωνία, από τους τοπικούς επιχειρηματίες. Σημείωσε πως η “κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, αλλά όπως δείχνει και η απόφαση πχ στη Μυτιλήνη, οι διαγωνισμοί για τη σίτιση των μεταναστών και των προσφύγουν, είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν σε τοπικούς επιχειρηματίες -στην τοπική οικονομία δηλαδή- να συμμετάσχουν σε αυτά τα έργα. Πιστεύουμε ότι το 50% των χρημάτων πρέπει να μένουν στις τοπικές κοινωνίες. Η δημοκρατία και η ανάπτυξη θα βοηθηθούν από μια ενισχυμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση”, πρόσθεσε.
Κατέληξε λέγοντας, πως το μέλλον θέλει συγκρούσεις και κυρίως τόλμη από τη μεριά τους και πως το Ποτάμι, θα ενισχύσει τους τολμηρούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ