Ποιες τράπεζες προχωρούν σε στοχευμένα προγράμματα αποχώρησης εργαζομένων. Οι δεσμεύσεις προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Κατά 3.500-4.000 άτομα αναμένεται να μειωθεί το προσωπικό των συστημικών τραπεζών εντός της επόμενης διετίας.
Με βάση το πλάνο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει υλοποιηθεί, απομένει η μείωση κατά 700 άτομα του προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ +0,42% και κατά 300 εργαζόμενους για τη Eurobank. Σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία υποβλήθηκαν μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η μείωση του προσωπικού των τραπεζών μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.
Οι τράπεζες, στο πλαίσιο της ταχείας υλοποίησης των δεσμεύσεων, πραγματοποίησαν εμπροσθοβαρώς τη δέσμευση και τα μόνο ανοικτά μέτωπα είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος για την Πειραιώς και τη Eurobank.
Στοχευμένα και ατομικά
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι… ουρές των δεσμεύσεων μείωσης του προσωπικού «μαζεύονται» με στοχευμένο τρόπο και με ατομικά προγράμματα ανάλογα με τα έτη εργασίας στο πιστωτικό ίδρυμα, κυρίως στον τομέα στον οποίο εργάζεται ο υποψήφιος προς αποχώρηση εργαζόμενος.
Ουσιαστικά, η αποχώρηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης και όχι με τους οριζόντιους όρους και προϋποθέσεις των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, χωρίς ωστόσο «να είναι φτωχότερη», όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι τα πακέτα εθελούσιας αποχώρησης που εφαρμόσθηκαν το 2016 είχαν ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 170.000 ευρώ, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Τι έρχεται από το 2018
Η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους σε καταστήματα και προσωπικό περνά ψηλά στη στρατηγική των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας, η οποία αποτελεί ένα από τα όπλα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι εντός της επόμενης διετίας το προσωπικό των τραπεζών αναμένεται να μειωθεί κατά 3.500-4.000 άτομα, με απώτερο στόχο την αποχώρηση 10.000 υπαλλήλων έως το 2020.
Προς την κατεύθυνση συμπίεσης έτι περαιτέρω του μισθολογικού κόστους αλλά και του δικτύου των καταστημάτων πιέζουν και οι μέτοχοι των τραπεζών, καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη για κερδοφορία. «Όσο η κερδοφορία δεν έρχεται μέσω της καθαρής τραπεζικής δουλειάς, που δεν είναι άλλη από τη δανειοδότηση, τόσο θα πέφτει ψαλίδι στις δαπάνες», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει:
«Όλα θα εξαρτηθούν από τη μακροοικονομική πορεία της οικονομίας, αλλά και τη σοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων. Όσο τα δύο αυτά ουσιαστικά μεγέθη θα πηγαίνουν καλά, τόσο θα περιορίζεται η ανάγκη για περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Αναστασία Παπαϊωάννου-euro2day.gr