Ομιλία στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στo πλαίσιo της επιμόρφωσης των σπουδαστών της 16ης Εκπαιδευτικής Σειράς, πραγματοποίησε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος.
Ο κ. Χατζημάρκος, πραγματοποίησε συγκεκριμένα διάλεξη με θέμα «Οργάνωση – Δομής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δυσχέρειες – Προοπτική – Επιδιώξεις» και με το πέρας αυτής υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους σπουδαστές και αναπτύχθηκε διάλογος επί θεμάτων αρμοδιότητάς του.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε διεξοδικώς στη θρησκευτική ταυτότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και στα σύνορά της.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη Συνθήκη των Παρισίων, τον Φεβρουάριο του 1947 και στη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και στην Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόταση του κ. Χατζημάρκου για τη θέση του Νοτίου Αιγαίου στην εθνική ασφάλεια.
Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι η γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου μάς δίνει την δυνατότητα ως κράτος να έχουμε ΑΟΖ όμορη με αυτήν της Κύπρου, προσθέτοντας ότι το Αιγαίο είναι αυτό που αναχαιτίζει τις βλέψεις των γειτόνων για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτός είναι ο στόχος και ο αντικειμενικός σκοπός του αντιπάλου.
Πρόσθεσε ότι η μεγάλη απόσταση από την ενδοχώρα σε συνάρτηση με την εγγύτητα της γειτονικής ακτογραμμής, επιβάλλει την με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διάταξη αμύνης των φίλιων δυνάμεων, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η «διάσπαρτη» γεωγραφία της περιοχής, επιτάσσει μια διακλαδική προσέγγιση για την άμυνά της.
Τόνισε ότι καταλυτικός παράγοντας και συγκριτικό πλεονέκτημα για την οργάνωση της Άμυνας είναι η ύπαρξη υψηλού εθνικού φρονήματος των κατοίκων των νησιών και κυρίως των παραμεθορίων, προσθέτοντας ότι η ύπαρξη σοβαρού στρατιωτικού αμυντικού μηχανισμού οφείλει να συνδυαστεί με υψηλού επιπέδου κοινωνική πολιτική, ώστε ο ακρίτας να νιώσει ασφαλής.
«Συνεχής μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έναντι του νησιώτη, είναι η συνεχής βελτίωση και σταθερή διασφάλιση των παροχών υγείας, των υποδομών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των συγκοινωνιών, της παιδείας, της ποιότητας της καθημερινής ζωής και του αισθήματος ασφάλειάς τους» τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, που πρότεινε τη Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και συγκεκριμένα ενός μόνιμου Κυβερνητικού Φορέα Διαχείρισης Κρίσεων μέσω του συντονισμού του συνόλου της δημόσιας διοίκησης.
Σκοπός του θα είναι, όπως είπε, η εκπόνηση, παρακολούθηση και εφαρμογή στρατηγικής για την ασφάλεια, η έγκαιρη εκτίμηση πληροφοριών, παραμέτρων και επιπτώσεων ενδεχομένων κρίσεων και η αντιμετώπισή τους σε συντονισμένο Κυβερνητικό Επίπεδο στο Εξωτερικό και Εσωτερικό Πεδίο.