«Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας. Εντός ολίγων ημερών θα είμαστε ξανά μαζί σας. Ευχαριστούμε για την κατανόηση»…
Το συγκεκριμένο σημείωμα έχει αναρτηθεί στην κεντρική είσοδο του ενεχυροδανειστηρίου του διαβόητου πλέον «Ριχάρδου», του Δημήτρη -Ριχάρδου Μυλωνά, στην οδό Δημητρίου Θέμελη, στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.
84 άτομα μαζί με τον Ριχάρδο, εκ των οποίων πολλοί αλλοδαποί από την Αλβανία, τη Συρία, την Τουρκία, ακόμα και από την Αιθιοπία φέρονται να αποτελούσαν την εγκληματική ομάδα που έκανε όλες τις δουλειές με το χρυσό.
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται συγκεκριμένα να είχαν στήσει ένα τεράστιο δίκτυο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ολόκληρες οικογένειες που συμμετείχαν στο λαθρεμπόριο.
Πενήντα εννέα άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης σε Αττική, Βόλο και Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού.
Οπως έγινε χθες γνωστό οι αστυνομικές αρχές του νησιού δεν έχουν καμία εμπλοκή στις έρευνες, ούτε τους ζητήθηκε συνδρομή από την αστυνομία της Αττικής. Στην λίστα των κατηγορουμένων και εμπλεκομένων στην υπόθεση δεν συγκαταλέγεται κανένας Ροδίτης ή αλλοδαπός, που διαμένει στο νησί, ενώ είναι άξιο μνείας ότι η διαχείριση του ενεχυροδανειστηρίου στη Ρόδο από τους δειγματοληπτικούς επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα φέρεται να ήταν «υποδειγματική».
Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς, διατηρεί πάνω από 80 ενεχυροδανειστήρια στην Ελλάδα.
Συνελήφθη στο σπίτι του στη Σαρωνίδα, φέρεται ως βασικός κλεπταποδόχος χρυσών αντικειμένων τα οποία διακινούσε στο εξωτερικό (Τουρκία, Γερμανία).
Στο κύκλωμα εμπλέκονται έμποροι χρυσού, κλεπταποδόχοι και διαρρήκτες και οι έρευνες των αρχών έγιναν σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και αυτοσχέδια χυτήρια. από τα οποία κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ράβδων χρυσού και ασημιού.
Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Εγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του, όπου εμφανίζεται ο ίδιος ως παρουσιαστής και στα οποία υπόσχεται πως στα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού. Εν τούτοις καταγγελίες γι’ αυτόν και την επιχειρηματική του δραστηριότητα είχαν φτάσει έως και το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε μία από αυτές αναφερόταν ότι μεγάλος αριθμός των αντικειμένων είναι προϊόν ληστειών και κλοπών και ότι στις επιχειρήσεις του έλιωναν τα κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια τα έκαναν πλάκες χρυσού και τα έστελναν στη Γερμανία. Ωστόσο, έρευνες που έγιναν στη βίλα του δεν απέδωσαν κάτι το αξιόλογο.
Σημειώνεται ότι έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της Κυριακής.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Δεκάδες καταστήματα αγοράς και πώλησης χρυσού, κοσμηματοπωλεία και εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στο κέντρο της Αθήνας, στα προάστια και στην επαρχία, φαίνεται να έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με τη δράση των δύο πολυμελών οργανώσεων που εξήγαν παράνομα χρυσό στην Τουρκία και αποκόμιζαν τεράστια κέρδη.
Οι 63 συλληφθέντες πήραν προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθούν, ενώ αναζητούνται ακόμα 22 που εμπλέκονται στις δύο ομάδες, οι οποίες δρούσαν αυτοτελώς και αποτελούσαν καλοστημένες επιχειρήσεις, διακινώντας ποσά που σε ημερήσια βάση ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.
Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι οργανώσεις είχαν τεράστια δίκτυα επιχειρήσεων που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς συλλογής χρυσών και πολύτιμων αντικειμένων, αλλά επίσης και εξαιρετικά διευρυμένα δίκτυα για το «ξέπλυμα» των χρημάτων που αποκόμιζαν, κάνοντας παράνομη εξαγωγή σε τρίτη χώρα «σκραπ» χρυσού.
Τα στοιχεία δείχνουν δίκτυα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πλαστά τιμολόγια, κερδισμένα δελτία ΠΡΟ-ΠΟ, Κινέζους χονδρέμπορους ρούχων, συμμετοχές σε εταιρίες, κτηματομεσιτικά.
Η ζημιά του Δημοσίου είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη, αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η Αστυνομία εκτιμά πως μόνο για το διάστημα Ιούνιος -Οκτώβριος του τρέχοντος έτους, οι απώλειες του κράτους από τη λαθρεμπορία χρυσού προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από κάθε ομάδα.
Η λειτουργία των ομάδων έχει δράση που χρονικά φαίνεται να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ενώ σύμφωνα με το διαβιβαστικό που απεστάλη στον εισαγγελέα, ταυτίζεται πλήρως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με τον ορισμό του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος.
Υπό συνθήκες μαφιόζικων οργανώσεων, η μία ομάδα όχι μόνο δεν ανακατευόταν στις δράσεις της άλλης, άλλα είχαν συστήσει και καρτέλ, ώστε να έχουν κοινές τιμές αγοράς χρυσού, μειωμένες κατά πολύ από τη χρηματιστηριακή ημερήσια αξία του μετάλλου.
https://www.dimokratiki.gr/01-12-2018/kleisto-mechri-neoteras-to-katastima-toy-richardoy-sti-rodo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.