Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη «alter ego» του Πολ Τόμσεν και τον κατηγόρησε ότι διαθέτει «μνημονιακό» πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ επιτέλους έφυγε, οι ιδέες του Τόμσεν έμειναν», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ψηφιζεις Ν.Δ. και έρχεται “πακέτο” το ΔΝΤ».
Αναφερόμενος σε όσα έγιναν τις τελευταίες 100 ημέρες στάθηκε στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ (για την οποία είπε ότι εξασφαλίστηκε και περαιτέρω μείωση για το 2020), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά έκανε στην διάσωση των συντάξεωνπου όπως είπε θα δημιουργούσε ένα ακόμα κύκλο πίεσης στα ευάλωτα εισοδήματα.
«Τα πετύχαμε με σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα υπέρ μας επιχειρήματα και την αξιοπιστία που κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια».
Σε ότι αφορά τις συντάξεις δήλωσε ότι ήταν ένα βασικό όπλο στην φαρέτρα των αντιπάλων, αφού εκεί στήθηκε το επιχείρημα περί «τέταρτου μνημονίου». Όπως είπε «ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού από τη Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά της ΜΜΕ. Το τι ακούστηκε αξίζει σχολιασμού, με τα πρωτοσέλιδα και τα fake news, ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις», δήλωσε θυμίζοντας αντίστοιχο «ρεπορτάζ» για τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Θύμισε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης «έψεξε» από το βήμα της ελληνικής Βουλής τον Πιέρ Μοσκοβισί όταν δήλωσε ότι μπορεί να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων, ενώ υποστήριξε πως «είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περιοδεύει στο Βερολίνο και να ζητά από την γερμανική κυβέρνηση «να εξαντλήσει την αυστηρότητα στο θέμα των συντάξεων». Ακόμα και οι γερμανοί ομοϊδεάτες του «τον αγνόησαν γιατί διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αξιόπιστος τα τελευταία χρόνια. Διακρίνουν ποιος έβαλε την Ελλάδα στην κρίση και ποιος την βγάζει», σχολίασε. Βλέπουν ποιοι πιάνουν τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα, αλλά δεν έπιαναν τους στόχους γιατί χαντάκωναν τις λίστες της φοροδιαφυγής στα συρτάρια.
Το τέταρτο μνημόνιο
Τίποτα από όσα γίνονται δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα συμβεί. Τίποτα δεν θα γίνονταν πράξη χωρίς τον σχεδιασμό μας και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Ο κος Μητσοτάκης δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο πριν από ενάμιση χρόνο, δήλωσε. «Ηταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα, κύκλων τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας. Γι’ αυτό ο κος Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του ώστε να ανταποκρίνεται στο τέταρτο μνημόνιο».
Όπως συμπλήρωσε, τώρα που τους διαψεύσαμε τους έμειναν στα χέρια τα μνημόνια και οι γραμμές στήριξης, αλλά ο κος Μητσοτάκης έχει κρατήσει το πρόγραμμά του και θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα στον αντίποδα είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που ο ίδιος ονόμασε «μνημόνιο με το λαό». Εμείς υπηρετούμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Εχουμε προτεραιότητα τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, είπε. «Στη βάση αυτή παίρνει σάρκα και οστά το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτωβρίου του 2019».
Οι διαφορές στα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Εμείς υποστηρίζουμε την αναδιανομή και η ΝΔ θέλει να υλοποιήσει ένα «πρόγραμμα ΔΝΤ» χωρίς το Ταμείο.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός με τη ΝΔ υπάρχει εκτός των άλλων και προγραμματική άβυσσος. Επικαλέστηκε τα εργασιακά για τα οποία η κυβέρνηση προχώρησε σε επέκταση κλαδικών συμβάσεων, ενώ η ΝΔ υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012 το οποίο μείωσε κατά μέσο όρο 24% τους μισθούς. Η κυβέρνηση πέρασε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη λαϊκή και μεσαία κατοικία. Η ΝΔ θέλει να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Ετσι οι πλούσιοι δήμοι θα μειώνουν τον φόρο και οι φτωχοί θα τον αυξάνουν.
Στο ασφαλιστικό σημείωσε ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου σώθηκαν τα Ταμεία και από το 2019 δίνονται αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους. Η ΝΔ προτείνει το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές και διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Δήλωσε ότι στην υγεία προχωρά το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης και η αντιπολίτευση θέλει να ολοκληρώσει την καταστροφή που ξεκίνησε.
Για το δημόσιο μίλησε για προσλήψεις που θα καλύψουν ανάγκες, χωρίς να ξεπερνάμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ο κος Μητσοτάκης δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει το 1 προς 5. Αναρωτήθηκε πως θα γίνουν έτσι οι προσλήψεις που απαιτούνται στην υγεία και την παιδεία. «Ο κος Μητσοτάκης οραματίζεται χωρίς έλεος απολύσεις συμβασιούχων αλλά και εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα».
Χαρακτήρισε alter ego του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Πολ Τομσεν. «Ψηφίζει ΝΔ και σου έρχεται πακέτο και το ΔΝΤ».
Η συνταγματική αναθεώρηση, η Εκκλησία και οι Πρέσπες
Εμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές που χρειάζεται η χώρα. Σε αυτά περιέλαβε την Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας αυτό που πολλοί θεωρούν «καυτή πατάτα». Επ αυτού είπε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα και πως «γνωρίζαμε τα εμπόδια, αλλά και τα προσχώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν ή εμφανίστηκαν σε αυτή την πορεία.
«Θέλω να δώσω ένα μήνυμα: δεν θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα. Θα εξαντλήσουμε το διάλογο σε κλίμα αλληλοσεβασμού, ώστε να παρακαμφθούν όσα με ψεύτικο και προπαγανδιστικό τρόπο αναδείχθηκαν αλλά και ώστε να υπάρξει κατανόηση στο ότι θέλουμε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος και των δυο πλευρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών». Είναι η πρώτη συμφωνία μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας στην οποία ηττώνται κατά κράτος οι εθνικιστές. «Είμαστε περήφανοι για το ιστορικό αυτό βήμα, είμαι αποφασισμένοι να το ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε». Όπως είπε οι ακραίες φωνές που ωρύονται θέλουν τα Βαλκάνια του μίσους και όχι της συνανάπτυξης. Θέλουν την Ελλάδα ένα «φοβικό» κράτος.
Υποστήριξε ότι το αντιπολιτευτικό μένος άνοιξε ένα «καπάκι που έβγαλε μεγάλη δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις που τρέφονται από το μίσος και τον διχασμό. «Μας προκαλεί εντύπωση πόσο εύκολα οι ακραίοι γίνονται ‘mainstream’ με τη βοήθεια της ΝΔ». Τους ξέραμε από τα περιφερειακά κανάλια και τους θεωρούσαμε γραφικούς, αλλά τώρα τους βλέπουμε να προσπαθούν να παντρέψουν τον Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ. Θα ήταν γραφικό, αν δεν ήταν επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα με την μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας και την αμήχανη αποδοχή της παραπάνω γραμμής από τους επίσημους εκφραστές της εναπομείνασας κεντροαριστεράς φαίνεται να έχουμε μια προσπάθεια να καταστεί κεντρικός πολιτικός λόγος ο «παραδοξολογικός» λόγος. «Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι η κεντροδεξιά φαίνεται να μην έχει ως πολιτικό εκφραστή την ΝΔ που είναι ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς. Κυριαρχούν τα στελέχη και ο λόγος του ΛΑΟΣ».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αυτό που κρίνεται είναι αν η χώρα θα είναι σύγχρονη ή θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Σημείωσε ότι είναι κρίσιμη η νέα γενιά και «είναι επικίνδυνο ότι μολύνεται από την ακροδεξιά». Δήλωσε ότι δεν κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανένα 16αρη και δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας στους βάνδαλους αυτού του τόπου. Θα τους καλέσουμε να κάνουν ένα πράγμα: να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας. Θα ζητήσουμε και από τους εκπαιδευτικούς να το κάνουν αυτό. Να μάθουν ποιοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή στο όνομα της πατρίδας, ποιοι στο όνομα της πατρίδας έκαναν τη χώρα κρανίου τόπου, αλλά και ποιοι ξεπούλησαν την Κύπρο.
Οι ευρωεκλογές
Καθοριστικό κόμβο χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές, εξαιτίας της ανόδου της ακροδεξιάς. Εκανε αναφορά στο Brexit και κάλεσε τους παριστάμενους να δουν τις εξελίξεις καθώς αναμένεται σκληρό και αβέβαιο για την βρετανική εργατική τάξη.
Εκτίμησε ότι ΕΕ μπορεί να αλλάξει με δημοκρατικές τομές και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Είμαστε σε ιστορικό μεταίχμιο στο οποίο η ευθύνη είναι βαριά. Η αριστερά, είπε, δεν έχει την πολυτέλεια να θεωρητικολογεί. Πρέπει να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις με τους Πράσινους και την κεντροαριστερά.
Παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα αλλά η Ευρώπη δεν είναι καταδικασμένη να βιώσει ξανά μια τραγωδία. «Για κάθε Ορμπαν, υπάρχει ένας Σάντεθ. Για κάθε Λίγκα του Βορά υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το 2019 έρχεται με περισσότερη ελπίδα. Είναι εκλογική χρονιά με πολλαπλές μάχες.
Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός μίλησε για την παρακαταθήκη των συλλογικοτήτων και ζήτησε από την ΚΕ να τις εμπιστευτεί και να ξεκινήσουν από αυτές οι διαδικασίες ώστε να έρθουν στο προσκήνιο τα πρόσωπα και οι συλλογικότητες που θα φέρουν νικηφόρα αποτελέσματα.
Εκτίμησε ότι ο κόσμος θα εμπιστευτεί ξανά την Αριστερά και δεν θα αποτελέσει αυτό που έλεγαν «μικρή παρένθεση». Ο λαός θα μιλήσει ξανά στις κάλπες και «θα φέρουμε μια σημαντική νίκη και μια μεγάλη ανατροπή», κατέληξε.