Ειδήσεις

Σαμαράς: Να αποδεσμευτούμε από Πρέσπες – Όχι στον λαθροεποικισμό

Αιχμές εκ δεξιών στην κυβέρνηση και επίθεση στην “ευρωγραφεοκρατία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Κάλεσε Μητσοτάκη να επιμείνει στην αποδέσμευση από τη συμφωνία των Πρεσπών. Καρφιά κατά Παυλόπουλου- Μεϊμαράκη

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την μετριοπαθή κεντρώα φιλελεύθερη ατζέντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο γαλάζιο συνέδριο αποτέλεσε ένα απόλυτα δεξιό μανιφέστο. Ένα μανιφέστο με πολλές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Σαμαράς καταρχήν σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά, όπως δείχνει και η αποδοχή στις δημοσκοπήσεις για την κατάργηση του άσυλου ανομίας στα Πανεπιστήμια, για τη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, για την αλλαγή του Συντάγματος και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές και κυρίως για τη μείωση της φορολογίας και την μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Αυτά όλα ο λαός τα εγκρίνει! Καθαρά… Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό” πρόσθεσε προκαλώντας αίσθηση.

“Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι. Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια” πρόσθεσε, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ακόμη και από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

“Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες…Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες”, είπε ο κ.Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι.

Δήλωσε μάλιστα ότι οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών, “αλλά οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν «εισβολή» στην Ελλάδα. Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς» στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν”. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δικαιολογήσει ακραίες αντιδράσεις, ενώ φυσικά κινήθηκε σε τελείως αντίθετη λογική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Μη τα μπερδεύουμε λοιπόν. Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες. Που, όμως, είναι πια ελάχιστοι. Αλλά εδώ μιλάμε για την συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον, που είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες” επέμεινε.

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα εξαπέλυσε επιθεση στην ΕΕ κάνοντας λογο για ευρώ-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», και η οποία “ καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις” καθώς όπως είπε: “Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε.”

Υποστήριξε ενθέρμως τα κλειστά κέντρα και πολύ πιο γρήγορες αποφάσεις για χορήγηση ασύλου και επαναπατρισμό. Επισήμανε όμως ότι ο κόσμος αδημονεί καθώς οι ροές έχουν διογκωθεί και υποστήριξε:

“Η Τουρκία απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα όπλο πίεσης και εκβιασμού της Ελλάδας – που πριν δεν είχε:

Όσο εμείς ελέγχαμε τι περνάει από τα σύνορά μας, τη στρόφιγγα την κρατούσαμε εμείς κλειστή…

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015, τη στρόφιγγα την κρατάει πια η Τουρκία! Και την ανοίγει όποτε θέλει, όσο θέλει, πιέζοντας την Ευρώπη – αλλά κυρίως εκβιάζοντας την Ελλάδα.”

Με ρητορική που θύμιζε κόμματα που εχουν μείνει εκτός κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι: “Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό.Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο”.

Ο κ.Σαμαράς υπερασπίστηκε δε τις αντιδράσεις. “Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι” είπε.

Κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι: “Κοιμάται την ώρα, που εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή”.

Ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να προκαταλάβει ότι όποιος αποκαλεί αυτές τις απόψεις του ακροδεξιές ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ και τους “κονδυλοφόρους του”. Επικαλέστηκε δε ότι αντίστοιχες απόψεις έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν: “Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του «μεταρρυθμιστικού κέντρου» στην Ευρώπη! «Ακροδεξιός» και ο Μακρόν;”

Σχολίασε δε ότι κατήγγειλαν κάποιοι ως ρατσιστή και ξενοφοβικό τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτου του Κόσμου.

“Να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Βόμβες όμως έριξε ο πρώην πρωθυπουργός και όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όχι μόνο επέμεινε στην κριτική για το περιεχόμενο της, υποστηρίζοντας ότι με το βέτο Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας “παρέμειναν μόνον οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις, που είχαν γίνει εξ αρχής. Ενώ οι Σκοπιανές μελλοντικές δεσμεύσεις είναι στον αέρα” και ότι “αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες… για το ίδιο το ΝΑΤΟ”. Αλλά επέμεινε και στην αποδέσμευση από τη συμφωνία, καρφώνοντας ευθέως την κυβέρνηση για ωραιοποίηση της συμφωνίας.

Καταρχήν μιλησε σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας με νόημα: “Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της.”

Και πρόσθεσε: “Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…

Κατανοώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει.”

Ο κ.Σαμαράς πάντως παραδέχθηκε πως όποια κίνηση δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά αφορά το μέλλον.

Επίθεση σε Τουρκία- καρφιά σε Παυλόπουλο Μεϊμαράκη

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και με την ευκαιρία κάρφωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας “Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…Είναι ευθεία απειλή!”

Ως προς τη συναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μιαν σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της, είπε: “Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες.

Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.” Εκτίμησε ότι: “Χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!

Τάχθηκε δε κατά οποιασδήποτε συναίνεσης με ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας έτσι καρφιά για τη στάση της ΝΔ επί Μεϊαμαράκη το 2015, αλλα και δείχνοντας τη διαφωνία του για συναίνεση για την επανεκλογή Παυλόπουλου.

“Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες.Δηλαδή συναίνεση! Αλλά συναίνεση για να χτυπήσουμε τις στρεβλώσεις και ό,τι μας κρατά πίσω. Όχι «συναίνεση» με τους υποστηρικτές του μπάχαλου!

Όχι «συναίνεση» με όσους στηρίζουν τα «τάγματα εφόδου»! Είτε της Χρυσής Αυγής είτε της ακροαριστερής τρομοκρατίας…Όχι «συναίνεση» με όσους ανοίγουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες! Όχι «συναίνεση» με όσους κατασκεύασαν σκευωρίες, που σήμερα σαν βόμβες γυρνάνε πάνω στα κεφάλια τους. Όχι «συναίνεση» με όσους εχθρεύονται την ανταγωνιστικότητα και υπονομεύουν κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση. Όχι «συναίνεση» με όσους υπερφορολογούν τα πάντα και αναδιανέμουν τη φτώχεια. Όσο «λαϊκισμός» είναι τα απίστευτα ψέματα του Τσίπρα, άλλο τόσο λαϊκιστές θα είχαμε γίνει κι εμείς, αν ξαφνικά δίναμε συγχωροχάρτι και κάναμε “συναίνεση” με τέτοιες ακρότητες” είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου