Σήμα για καθυστέρηση της σταδιακής άρσης των μέτρων του γενικευμένου lockdown στέλνει ο πρωθυπουργός. Οι ενδείξεις αποσυμπίεσης στα κρούσματα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη χθεσινή καταγραφή τους, μπορεί να στέλνουν την πρώτη, μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες, αχτίδα ελπίδας, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι ο δρόμος της επιστροφής στην όποια κανονικότητα θα είναι πιο αργός, αλλά, ταυτόχρονα, πιο σίγουρος και πιο ασφαλής, προκειμένου να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα. Παράλληλα, τα μηνύματα που εξέπεμψε, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, εστίασαν και στη σεναριολογία περί συγκεκριμένων ημερομηνιών, με τον πρωθυπουργό να θέτει…χαλινάρι στις όποιες συζητήσεις.
“Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να λάβουν τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα καταγράφουν την πορεία του ιικού φορτίου στην κοινότητα, καθώς και τον αριθμό των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με το κατά πόσο θα υπάρχει αποσυμπίεση στο σύστημα της υγείας, θα καθορίσουν και τα δομικά συστατικά του χάρτη εξόδου από τη γενική καραντίνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να…δείχνει προς το τέλος της εβδομάδας για τις σχετικές ανακοινώσεις. “Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποί νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες”, σημείωσε (Max fm) ο κ. Πέτσας.
Η αναφορά του πρωθυπουργού, στο μεταξύ, για έναν δρόμο “πιο αργό, αλλά πιο σίγουρο και ασφαλή”, δείχνει ότι το απαγορευτικό που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, δεν αποκλείεται να παραταθεί. Εφόσον αυτή η εκδοχή…περπατήσει, τότε το γενικευμένο lockdown μπορεί να φτάσει μέχρι και την 14η Δεκεμβρίου, με την προσεχτική άρση των απαγορεύσεων να έχει ως απαρχή της τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Από εκεί και πέρα:
-Με το βλέμμα στραμμένο στην εκπαίδευση, στην παρούσα χρονική συγκυρία ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και πώς οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στον…κανόνα της φυσικής παρουσίας. Το ενδεχόμενο ανοίγματος στις 7 Δεκεμβρίου απομακρύνεται και στο υπουργείο Παιδείας αναμένουν τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σε ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο. Λίγες ημέρες, δηλαδή, πριν την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
-Για το λιανεμπόριο, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα ιδιαίτερα προσεχτικό άνοιγμα, με αυστηρά μέτρα προστασίας. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στα εποχικά καταστήματα και στα μικρότερα μαγαζιά, με την όποια απελευθέρωση να έρχεται μετά τις 14 Δεκεμβρίου.
-Δύσκολη παραμένει η εξίσωση για το άνοιγμα ή μη της εστίασης. Τα σενάρια κάνουν πλέον λόγο ακόμα και για μη λειτουργία της μέσα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, κατά πάσα πιθανότητα, στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι, εφόσον τα καταστήματα της εστίασης σηκώσουν ρολά, αυτό θα γίνει υπό αυστηρούς κανόνες και με ειδικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην εξελιχθούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.