Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις αγροτικές καλλιέργειες στο νησί της Ρόδου και την επικινδυνότητα της οδήγησης στο οδικό δίκτυο του νησιού
Στη Ρόδο ζει το προστατευόμενο είδος ελαφιού Πλατώνι και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού της πλούτου και της εγχώριας πανίδας.
Τα τελευταία χρόνια ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, ο ζωτικός τους χώρος έχει μειωθεί εξ αιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, των δασικών πυρκαγιών και της έλλειψης τροφής με αποτέλεσμα να οδηγηθούν από τις ορεινές και δασικές περιοχές στις πεδινές. Πλέον το ελάφι ζει κοντά στα χωριά δίπλα στον άνθρωπο χωρίς να νιώθει κανένα φόβο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, προκαλούνται από τα ελάφια μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στο νησί. Αρχικά το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται στα χωριά της Νότιας Ρόδου και κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών, καρπουζιών και πεπονιών. Το 2014 ξεκίνησαν τα ελάφια να προκαλούν ολοκληρωτική καταστροφή στην καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας στα χωριά της Νότιας Ρόδου. Από το 2015 οι ζημιές επεκτάθηκαν σε όλες τις καλλιέργειες και σε όλες τις περιοχές του νησιού. Καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού και σανοδοτικές σε πολλές περιοχές καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Επίσης αμπέλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Σήμερα το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο καθώς στις περισσότερες αγροτικές περιοχές του νησιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία αγροτική καλλιέργεια χωρίς περίφραξη. Αυτό όμως σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτο για διάφορους λόγους όπως ότι το κόστος εγκατάστασης της περίφραξης είναι πολύ μεγαλύτερο από τα έσοδα της καλλιέργειας, ή ότι υπάρχουν πολλά μικρά αγροτεμάχια κ.α. ενώ κάποιες περιφράξεις με πλαστικά δίχτυα αποδεικνύονται επικίνδυνα για τη ζωή των ελαφιών.
Εκτός από τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή έχουν αυξηθεί και τα τροχαία ατυχήματα με τα ελάφια. Σε όλη την ύπαιθρο του νησιού η οδήγηση είναι επικίνδυνη και ειδικά τις βραδινές ώρες.
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα εμφανίζονται να “μελετάνε” το πρόβλημα και να κάνουν διαβουλεύσεις δεν ασχολούνται με τις ζημιές που έχουν προκληθεί και δεν παίρνουν μέτρα αντιμετώπισης του, ενώ είναι βέβαιο πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Οι αγρότες της νησιού με κινητοποιήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και με διάφορα υπομνήματα που έχουν αποστείλει τόσο στην σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα. Ορισμένα από αυτά είναι:
· Έκτακτη οικονομική στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό για την μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί τόσα χρόνια λόγω των ζημιών από τα ελάφια.
· Επιδότηση 100% για όσους αγρότες επιθυμούν να περιφράξουν τις καλλιέργειες τους.
· Να παρθούν κατάλληλα μέτρα απομάκρυνσης των ελαφιών από τις πεδινές εκτάσεις και να επιστέψουν στον φυσικό τους χώρο που είναι τα βουνά και τα δάση.
· Η όποια επιστημονική μελέτη για την καταγραφή του πληθυσμού, των ζημιών και των μέτρων που απαιτούνται, να σταματήσει να αξιοποιείται ως δικαιολογία για να μην λαμβάνεται κανένα μέτρο.
· Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση όλων των καταστροφών από τα ελάφια στο 100%.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης