«Έχω ζητήσει από την επιτροπή εμβολιασμών να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι, εφόσον υπάρξει τέτοια εισήγηση των ειδικών, ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει η αναμνηστική δόση ακόμη και στους τέσσερις μήνες.
Μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60, είπε ότι προτίμησε να είναι πρόσκαιρα αυστηρός αλλά υγειονομικά σωστός, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση τον βασάνισε. «Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός» είπε, ενώ στάθηκε στον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι πολίτες. Είπε επίσης ότι η απόφαση για υποχρεωτικότητα αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσουν οι ευάλωτοι στους γύρω τους και μίλησε για υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Ανέφερε επίσης ότι η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά με φόντο τη μετάλλαξη Όμικρον και με επίκεντρο τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία που έρχεται πρώτη σε θύματα COVID, αλλά τελευταία σε προθυμία να εμβολιαστεί, όπως τόνισε.
«Αποτελεί μία επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα και η αποφασιστικότητα» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψα ότι η συγκεκριμένη απόφαση με βασάνισε. Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι αρκετά δυσκολοχώνευτη. Αισθάνομαι βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό. Αντίθετα με άλλους που αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προτιμώ να αποδειχθώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός» συμπλήρωσε.
«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα» – «Τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών». Πρόσθεσε ότι «παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας».
Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».
«Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόστιμο των 100 ευρώ. «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».
«Απολύτως συνταγματική η πρόταση»
«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».
«Επιλογή μας να μην ξαναγίνει lockdown»
«Η επιλογή μας είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει ποτέ lockdown και να προστατεύεται η δημόσια υγεία» τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του. «Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς, από ηλικιωμένους γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας» συμπλήρωσε.
«Θέλησα να εξηγήσω με λίγα λόγια γιατί κατέληξα στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν ώστε να τους αποτρέψουμε να απειληθούν. Είναι κάτι που σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι μέτρο που φαίνεται να ανταποκρίνονται οι ίδιοι οι συμπολίτες μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε. «Πριν, ο ημερήσιος ρυθμός των ραντεβού για ηλικίες άνω των 60 ήταν περίπου 2.000 την ημέρα. Από χθες έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Τους ευχαριστώ έστω και αν αισθάνονται κάποια δυσθυμία. Κάνουν το σωστό. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέτρο θα είναι πρωτίστως αποτελεσματικό».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ποσοστά εμβολιασμού και τις αρχικές προβλέψεις για το «τείχος ανοσίας» ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δυστυχώς, έπαιξαν έξω οι αρχικές προβλέψεις λοιμωξιολόγων ότι με 70% θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας. Χρειάζεται να πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά». Και υπογράμμισε πως πρέπει «να μειώσουμε αυτό το 17% στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ. Σώζει και αυτή είναι η πρώτη μου ευθύνη ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είμαι έτοιμος να ακούσω οποιαδήποτε αντιπρόταση, όχι όμως με ληγμένες φωτοβολίδες όπως η διαβόητη προαιρετική υποχρεωτικότητα γιατί μόνο απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει αυτή η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές».
Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Στο βήμα πριν από 15 λεπτά ήταν ο κ. Πολάκης. Τον άκουγα. Πάλι τα ίδια. Πάλι επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Πάλι η ίδια επιχειρηματολογία που κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Πατάτε σε δύο βάρκες. Είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και συγκεκριμένες λύσεις» συμπλήρωσε.
«Ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρώ στους νέους. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε πως «τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης, δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία να ζητάτε να ανοίξουν και να κλείσουν μετά. Υπάρχουν εμβόλια για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά τα ψέματα ακούστηκαν. Ας βάλουμε τίτλους τέλους επιτέλους σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη παρά ποτέ από υπεύθυνο λόγο».
Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα: «Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλυτέρων ώστε να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στο τείχος ανοσίας; Μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος; Εγώ κάνω το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο. Αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση, ύστερα μιλήστε και ύστερα ψηφίστε. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο προτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ».
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα για το AIDS. «Θα βελτιώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών συμπολιτών μας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφέροντας την καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων για την έγκαιρη ενημέρωση και περιορισμό μετάδοσης του AIDS.
«Και μία εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως όλα αυτά αποτελούν «ενέργειες που εναρμονίζουν τη χώρα μας με όσα ισχύουν στην Ευρώπη, αίροντας απαράδεκτες διακρίσεις. Τιμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια την παγκόσμια ημέρα AIDS».
Σύμφωνα με πληροφορ