Τοπικές Ειδήσεις

ΔΕΥΑΡ: Σημείο αιχμής η τιμολογιακή πολιτική για το επόμενο έτος

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ είναι το σημείο αιχμής για την επόμενη χρονιά. Αυτό υπογράμμισε με δηλώσεις που έκανε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Δημήτρης Τσίκκης, τονίζοντας πως παραμένει πολύ ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής.
«Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ ήταν ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μας, ως νέα διοίκηση αφού θέλουμε να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο της δημοτικής επιχείρησης.
Ξεκινήσαμε κάνοντας μια συνάντηση με τον Σύλλογο ΑΜΕΑ που μας εξέθεσαν τα αιτήματά τους. Εκεί διαπιστώσαμε ότι οι συμπολίτες μας, έχουν πολύ περισσότερες ανάγκες και γι’ αυτό έπρεπε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με επιπλέον έκπτωση (από το 50% στο 60%) και μακάρι να μπορούσαμε να το ανεβάσουμε κι άλλο.
Επίσης αυξήσαμε τα εισοδηματικά όρια που σημαίνει ότι μπαίνει ένας μεγαλύτερος αριθμός ΑΜΕΑ οι οποίοι έχουν έως 25.000 ευρώ για την μεγαλύτερη έκπτωση.
Σχετικά με τον διαχωρισμό του νησιού σε δύο διαφορετικά τιμολόγια, παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα: το ένα τιμολόγιο αφορά στην πόλη της Ρόδου και στην Ιαλυσό, με 0,32 ευρώ για τα πρώτα κυβικά ενώ το υπόλοιπο νησί Καλλιθέα, Αφάντου, Λίνδος, Νότια Ρόδος, Ατάβυρος, Κάμειρος, Πεταλούδες, τα πρώτα κυβικά χρεώνονται με 0,16 ευρώ. Μπορεί οι ανάγκες να είναι διαφορετικές λόγω υποδομών σε ύδρευση – αποχέτευση αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα.
Υπάρχει σε εξέλιξη ένας σχεδιασμός, ώστε να φέρουμε πιο κοντά το κομμάτι της πόλης της Ρόδου και της Ιαλυσού με το υπόλοιπο τιμολόγιο –κι επομένως, να μειωθεί», ανέφερε ο κ. Τσίκκης.
Σημειώνεται πως η τιμή για τα ξενοδοχεία και τις επαγγελματικές επιχειρήσεις είναι ενιαία για όλο το νησί, ενώ έχει αποφασιστεί (και εφαρμόζεται) η μειωμένη τιμή του νερού στον ανεφοδιασμό των κρουαζιερόπλοιων.
«Και πριν την σύνδεση με το Φράγμα Γαδουρά, η ΔΕΥΑΡ δεν είχε δυνατότητες να δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού. Γι’ αυτό και η τιμή ήταν υψηλή. Με την λειτουργία του Φράγματος, φτάσαμε να πουλάμε το νερό στα 3 ευρώ το κυβικό (από 10 ευρώ που ήταν). Αυτή είναι η φτηνότερη τιμή σε όλη την Μεσόγειο….», ανέφερε.
ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
ΚΟΣΤΟΣ
Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τους διαθέσιμους πόρους για την λειτουργία της. Όπως δηλώνει ο πρόεδρός της: «Η ΔΕΥΑΡ δεν χρηματοδοτείται ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου. Που σημαίνει ότι πρέπει να εισπράξει για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη για όλους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και συνεπώς, ο μεγαλύτερος… καταναλωτής στο Νότιο Αιγαίο ονομάζεται ΔΕΥΑΡ.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι από 250.000 ευρώ που ήταν το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης τον μήνα, ξεπέρασε τα 600.000 ευρώ (!). Τον προηγούμενο χειμώνα, η δημοτική επιχείρηση αναγκάστηκε να κάνει διακανονισμό για να φέρει εις πέρας τις οφειλές προς την ΔΕΗ.
Η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους, μας έδωσε το έναυσμα να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ήδη στον μεγάλο διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την πλήρη ανακαίνιση – ανακατασκευή του κεντρικού βιολογικού που βρίσκεται στην Καλλιθέα, έχουμε υπολογίσει ότι εκεί θα παράγουμε περίπου το 1/3 της ενέργειας που χρειάζεται με ΑΠΕ –ενώ έχουμε ξεκινήσει και την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία του κτηρίου που στεγάζεται η ΔΕΥΑΡ.
Επιπρόσθετα, οι ανείσπρακτες οφειλές προς την ΔΕΥΑΡ ανέρχονται σε περίπου 60 εκ. ευρώ. Από αυτά, υπάρχουν χρεώσεις που έρχονται από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή είναι κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορούμε να βρούμε τους ιδιοκτήτες, κληρονόμους κ.λπ. Συνεπώς, ένα μεγάλο μέρος θα πρέπει να διαγραφεί.
Εμείς σαν δ.σ. προχωρήσαμε στην ψήφιση διακανονισμού σε 100 δόσεις για να διευκολύνουμε τους οφειλέτες. Αυτή η ρύθμιση είναι σε ισχύ και παρακολουθούμε πώς θα εξελιχθεί….».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΝΕΡΟΥ ΤΗΝ
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΖΟΝ
Κι ενώ η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται εν αναμονή της κατασκευής της β’ φάσης του Φράγματος Γαδουρά (που θα λύσει τα προβλήματα σε περιοχές όπου παρουσιάστηκε αύξηση της ζήτησης κατακόρυφα αυτή την τουριστική σεζόν γίνονται ήδη κινήσεις για να εξασφαλιστεί η υδροδότηση σε ‘προβληματικές’ περιοχές όπως η Λίνδος και οι Πεύκοι: «Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της β’ φάσης του Φράγματος εμείς προχωρούμε ήδη σε παρεμβάσεις προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την νέα τουριστική σεζόν του 2023, καθώς φέτος η ζήτηση που παρουσιάστηκε ήταν… άνευ προηγουμένου!».
Όταν πάντως τεθεί σε λειτουργία η β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά, όχι μόνον θα εξασφαλιστούν μεγάλες ποσότητες νερού αλλά θα εξοικονομηθεί και μεγάλος αριθμός πόρων αφού δεν θα λειτουργούν οι γεωτρήσεις. Ήδη αξιοποιούνται έξι γεωτρήσεις σε Λίνδο και Πεύκους –δια παν ενδεχόμενο.
Τέλος, η ΔΕΥΑΡ δίνει μεγάλο βάρος στην αντικατάσταση όλου του δικτύου στη Δ.Ε. Αρχαγγέλου, καθώς πρόκειται για ένα έργο που είναι κατακερματισμένο και προβληματικό εδώ και δεκαετίες (όπου ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί).
«Η ΔΕΥΑΡ έχει μπει σε ένα πρόγραμμα που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των γεωτρήσεών μας (με πόρους από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ ύψους 5 εκ. ευρώ περίπου). Επιπλέον ετοιμάσαμε μελέτη περίπου των 4.000 υδρομέτρων σε όλο το νησί της Ρόδου, για μεγάλους καταναλωτές ενώ είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση ακόμη 10.000.
Όλα αυτά χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα μας λύσει το πρόβλημα της μη μέτρησης ή της λανθασμένης μέτρησης των κυβικών σε κάθε καταναλωτή», κατέληξε ο κ. Τσίκκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου