«Η τουριστική σεζόν που έκλεισε, ήταν εξαιρετική –πέραν των δυσάρεστων γεγονότων με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου που έπληξαν το νησί μας. Αυτό το χρονικό διάστημα, στοίχισε στην τουριστική κίνηση καθώς, βρισκόμασταν στο peac. Όμως, ευτυχώς επανήλθαμε πάρα πολύ γρήγορα, με την συνεργασία και δραστηριοποίηση όλων των τοπικών φορέων».
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χτες, στους δημοσιογράφους, η κα Μαρία Αγγέλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΜΠ), διευθύνουσα σύμβουλος στο Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου και ιδιοκτήτρια η ίδια τουριστικών επιχειρήσεων στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά:
«Προφανώς, ό,τι χάνεται από μια τουριστική σεζόν, δεν αναπληρώνεται. Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε παράπονο, αφού προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για το νησί μας. αυτό ήταν και το στοίχημα της σεζόν που πέρασε. Πώς θα εξασφαλίσουμε τη δική μας επιβίωση, αλλά και του οικοσυστήματος του νησιού μας –και νομίζω ότι τα πήγαμε εξαιρετικά. Τώρα πια, περιμένουμε όλοι μας την νέα σεζόν, το 2024, η οποία έχει επίσης θετικά μηνύματα. Ξεκινάει, επισήμως με το πρώτο τσάρτερ στις 28 Μαρτίου 2023, κι ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά με την τουριστική κίνηση».
Σε ερώτηση ποια ήταν τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος η Μεσαιωνική Πόλη, η κα Αγγέλου δήλωσε: «Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης. Κατά περιόδους βελτιώνονται και κατά περιόδους, χειροτερεύουν. Το θέμα της στάθμευσης είναι… μόνιμο θα έλεγα. Περιμένουμε να δούμε ποιος θα αναλάβει από την νέα δημοτική αρχή τα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης, προκειμένου να συζητήσουμε και πάλι για να βρεθούν λύσεις. Οσον αφορά το κυκλοφοριακό, για κάποιο λόγο, πολλοί συμπολίτες μας, έδειξαν την πιο… απολίτιστη συμπεριφορά δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα με τις ράμπες, τις οποίες τις έσπαγαν επίτηδες. Μέχρι να έρθουν τα ανταλλακτικά, περνούσε ένας μήνας και η Μεσαιωνική Πόλη ήταν ξέφραγο αμπέλι, κάτι τραγικό. Συνεπώς, τα οχήματα και τα δίκυκλα έμπαιναν κι έβγαιναν ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και φυσικά στους επισκέπτες μας, δημιουργώντας πολύ άσχημη εικόνα. Πόσω μάλλον σε μια σεζόν με τόσους πολλούς επισκέπτες. Ελπίζουμε να μην το ξαναδούμε αυτό το θέαμα. Όποιος κι αν έχει τις πολιτικές ευθύνες, κανείς δεν θα το λύσει εάν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε από μόνοι μας τα μέτρα που λαμβάνονται και καταστρέφουν την δημόσια περιουσία. Έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα μέσα στο μνημείο που πρέπει να λυθούν».
Είπε ακόμη ότι αν δεν είχαν σημειωθεί οι πυρκαγιές τον περασμένο Ιούλιο, οι επιχειρηματίες θα ήταν σε θέση να δηλώσουν ότι επανήλθαν στην ‘κανονικότητα’ κατά 100%, καλύπτοντας τις όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν από την πανδημική κρίση.
ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ερωτηθείσα σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό που σημειώθηκε φέτος, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα ήταν σοβαρό:
«Είναι αλήθεια, ότι σημειώθηκε εντονότατο πρόβλημα σε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, που θα στελεχώσει τις επιχειρήσεις και προβλέπουμε ότι θα υπάρξει και την επόμενη σεζόν (!). Για κάποιον λόγο και παρά τις δυσκολίες, ο κόσμος δεν επιθυμεί να εργαστεί εντατικά. Το ξέρουμε ότι η Μεσαιωνική Πόλη έχει τις δυσκολίες της και λόγω της εποχικότητας απαιτούνται πολλές ώρες εργασίας, αλλά υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας και προσφέρουμε μεγαλύτερους μισθούς. Αφού υπάρχουν λοιπόν πλεονεκτήματα, για ποιον λόγο κάποιος να μην θέλει να δουλέψει; Εκτιμώ ότι σε ένα τουριστικό νησί όπως η Ρόδος, να μην βρίσκουν προσωπικό οι τουριστικές επιχειρήσεις, είναι αδιανόητο. Υπάρχει προσφορά για εργασία και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανεργία. Δουλειές υπάρχουν για κάθε τομέα και κάθε επίπεδο γνώσης. Εμείς σαν επιχειρηματίες πάντως, μπορούμε να στηρίξουμε τους ντόπιους εργαζόμενους».
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ
Μιλώντας με την ιδιότητα της διευθύνουσας συμβούλου στο Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, η κα Αγγέλου υπογράμμισε πως ο ρόλος στην αναδάσωση των πυρόπληκτων περιοχών της Ρόδου, θα είναι σημαντικότατος:
«Από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι την εκπαίδευση στα σχολεία της Ρόδου. Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έρχονται στο Περιφερειακό Φυτώριο οι τάξεις που επιθυμούν, και τους γίνεται παρουσίαση σε πολλά θέματα. Τα σχολεία μας, έχουν αγκαλιάσει αυτές τις δράσεις γι’ αυτό και συνεχίζουμε απρόσκοπτα την λειτουργία του.
Επιπλέον, είμαστε σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία για συλλογή σπόρων πεύκων, τους οποίους έχουμε αναλάβει να τους βλαστήσουμε. Είναι περί τα 30.000 φυτά που θα φυτευτούν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ενώ θα παραχωρηθούν και δικά μας φυτά, προκειμένου να γίνει αναδάσωση στις αστικές και περιαστικές περιοχές των πληγεισών κοινοτήτων. Οι δράσεις του Φυτωρίου είναι σημαντικές και συνεχίζουν….».