Η επιστολή-απολογία του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς σχετικά με την απόφαση να δοθεί, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, το εφάπαξ επίδομα προς τους συνταξιούχους και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπήρξε η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για όσα στελέχη της ηγετικής ομάδας επιμένουν ότι «ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία».
Αλλιώς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα ήταν δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών να υπογράψει μία τέτοια –κατάπτυστη τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης– επιστολή που, ουσιαστικά, «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς τον ίδιο τον κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος εμφατικά, λίγα 24ωρα νωρίτερα, δήλωνε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης» το πώς θα διατεθεί η υπεραπόδοση των εσόδων.
Τούτων δοθέντων, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προετοιμάζονται για μια μακρά προεκλογική περίοδο, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουν πως η εκκρεμότητα στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και τα πρόσθετα μέτρα που μπορεί να απαιτηθούν για το κλείσιμό της μπορούν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. Διόλου τυχαία, η Ν.Δ. επιμένει παγίως στη γραμμή της μη συναίνεσης, καλώντας την κυβέρνηση «να μην αναζητεί συνενόχους ή προθύμους».
Η εμπέδωση των προεκλογικών τόνων δεν προκύπτει μόνον από το πάγιο αίτημα της Ν.Δ. για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Συντηρείται, αν δεν κλιμακώνεται, από τη ρητορική του Μαξίμου απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από το μπαράζ εξορμήσεων του ίδιου του κ. Τσίπρα, που λίγο απέχουν από αυτές μιας τυπικής περιόδου πριν από τις κάλπες.
Από την πλευρά της, η Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τακτικό δίλημμα. Προφανώς, δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από τη θέση υπέρ των εκλογών, ούτε βέβαια δύναται να αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα ότι αυτές θα διεξαχθούν το 2019. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει και στο πρόσφατο παρελθόν ηθελημένα παραπλανήσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις προθέσεις του.
Από την άλλη, οι σταθερά υψηλοί τόνοι και η διατήρηση του κομματικού μηχανισμού σε εκλογική εγρήγορση ενέχουν κινδύνους, με πρώτο αυτόν της κόπωσης τόσο των ίδιων των κομματικών στελεχών όσο και του ακροατηρίου.
Αισιοδοξία
Εκ των πραγμάτων, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να ακολουθήσει το ρητό «και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμείνει στην εξωστρεφή στρατηγική των προηγούμενων μηνών, με συνεχείς εξορμήσεις ανά την Ελλάδα, επαφές με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και ενίσχυση των διαύλων με το εξωτερικό, με κορυφαίο σταθμό την επίσκεψη στο Βερολίνο στα μέσα Φεβρουαρίου. Παράλληλα, θα επιμείνει στη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης αλλά παρουσιάζοντας, σε κάθε περίπτωση, και τις θέσεις της Ν.Δ. για το εκάστοτε θέμα.
Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, που δεν περιορίζεται σε απλές εξαγγελίες αλλά περιλαμβάνει σειρά νομοσχεδίων, έτοιμων μέχρι λεπτομέρειας προκειμένου να είναι τα πρώτα που θα κατατεθούν αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή.
Στελέχη της Ν.Δ. εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξα και ικανοποιημένα με το έργο που παράγεται, το εύρος του οποίου υπερβαίνει τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι, μεταξύ άλλων, στο πακέτο των έτοιμων σχεδίων νόμου περιλαμβάνεται και ένα για την πλήρη εφαρμογή του «πλαστικού χρήματος», με στόχο την πάταξη της μαύρης οικονομίας.
Αντιστοίχως, προχωρημένη είναι και η συζήτηση για τη μορφή του κυβερνητικού σχήματος, αν όχι σε επίπεδο προσώπων σίγουρα ως προς τη δομή, καθώς οι ενοποιήσεις υπουργείων αποτελούν τον πυρήνα.
Η παρασκηνιακή αλλά εντατική προετοιμασία του επιτελείου Μητσοτάκη αποτυπώνει όχι μόνον την οργανωτική συνέπεια του προέδρου της Ν.Δ. αλλά και την αγωνία του ότι, είτε αργά είτε γρήγορα, θα κληθεί να λειτουργήσει εν μέσω ενός ασφυκτικού χρονικού και πολιτικού περιβάλλοντος.
Επώδυνες αποφάσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για τις επώδυνες αλλά εθνικά αναγκαίες και επωφελείς αποφάσεις που είναι έτοιμος να λάβει. Το μήνυμα αυτό δεν απευθύνεται τόσο στο εξωτερικό, όπου ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί με συνέπεια την εικόνα του μεταρρυθμιστή πολιτικού, όσο στο εσωτερικό όπου κρίνει ότι πρέπει να διαρρήξει την παράδοση των αντιπολιτεύσεων που έρχονται υποσχόμενες στους πάντες τα πάντα.
Το εύρος των «επώδυνων» αποφάσεων δεν μπορεί, προφανώς, να προσδιοριστεί, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται, δυστυχώς, σε πλήρη εξάρτηση από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Προφανώς ένα αδιέξοδο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με παράλληλη προσφυγή στις κάλπες θα αναγκάσει την επόμενη κυβέρνηση να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο, καθώς οι απαιτήσεις των θεσμών περιλαμβάνουν μέτρα και στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης και σε αυτό του αφορολόγητου ορίου.
Αν κάτι διακρίνει τη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι η βούλησή του να κλείσει τις εκκρεμότητες μέσα στους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι το θετικό σοκ στην οικονομία θα είναι τέτοιο, ώστε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να γίνουν ορατά πριν εξαντληθεί η ούτως ή άλλως περιορισμένη ανοχή της κοινωνίας.
Χρόνος αλλαγών στο κόμμα
Σε λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπληρώσει 365 ημέρες στην ηγεσία της Ν.Δ., μετά την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κάνουν τον δικό τους απολογισμό, χαρακτηρίζοντας το 2016 έτος αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και αφετηρία εμπέδωσης της πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ., ενώ αναδεικνύουν ως κυρίαρχο ζητούμενο την ανανέωση του κόμματος, αίτημα επί του οποίου άλλωστε στηρίχθηκε, εν πολλοίς, και η εσωκομματική επικράτηση του κ. Μητσοτάκη. Σε επίπεδο κόμματος, μετά το συνέδριο του Απριλίου, η προσπάθεια επικεντρώθηκε αφενός στην οικονομική εξυγίανση (μείωση κατά 60% του λειτουργικού κόστους), αφετέρου δε –και κυρίως– στην παράλληλη προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο εργάζονται περισσότερα από 700 εξειδικευμένα στελέχη και, φυσικά, του μητρώου στελεχών από το οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν, το επόμενο διάστημα, οι πρώτοι υποψήφιοι για τους συνδυασμούς του κόμματος.
Καθημερινή