Ρεπορτάζ

Η Ρόδος στις πρώτες θέσεις των πόλεων με κακοποιημένες γυναίκες!

Στις πρώτες θέσεις των πόλεων με τις περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες, φιγουράρει η Ρόδος καθώς το φαινόμενο πλέον λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σε τοπικό επίπεδο.
Οι αιτίες έξαρσης του φαινομένου εστιάζονται κυρίως στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που αυτή έχει επιφέρει. Η φτώχεια, η ανέχεια και η οικονομική δυσπραγία, έχουν ως αποτέλεσμα την μεγέθυνση των οικογενειακών προβλημάτων και ως εκ τούτου την έξαρση της έμφυλης βίας.
Το έτος 2015 η Ρόδος έφτασε να κατέχει αρνητική πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο στην κακοποίηση γυναικών καθώς φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών ανάμεσά τους και παιδιά. Ενδεικτικό της έξαρσης του φαινομένου είναι ότι στον Ξενώνα της περιοχής μας, που ειναι ένας από τους 21 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, φιλοξενήθηκαν στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του περίπου 50 κακοποιημένες γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις με τα παιδιά τους.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία της προέδρου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γυναίκες Χωρίς Σύνορα και περιφερειακής σύμβουλου κ. Χαρούλας Γιασιράνη πολλά από τα θύματα τα οποία  υπέστησαν κακοποίηση που εμπίπτει σε περιστατικά ακραίας βίας, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ενημερώθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ακολουθήθηκε η νομική οδός.
Δυστυχώς, ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες του χρόνου, τα δείγματα για την έμφυλη βία δεν ειναι θετικά καθώς, όπως δήλωσε η πρόεδρος των Γυναικών Χωρίς Σύνορα κ. Χαρούλα Γιασιράνη, υπήρξε 24ωρο στο οποίο καταγγέλθηκαν τρία (!) περιστατικά βίας στη Ρόδο.
Τα μέλη της ΜΚΟ Γυναίκες Χωρίς Σύνορα, βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση καθώς οι καταγγελίες από θύματα έμφυλης βίας πληθαίνουν. Στόχος, όπως επισημαίνει η κ. Γιασιράνη, γνωστή για τις ευαισθησίες και στην προσφορά της στον συγκεκριμένο τομέα, είναι οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας να μην διστάζουν να ζητούν βοήθεια, καθώς πλέον υπάρχουν οι δομές στη Ρόδο που μπορούν να τις στηρίξουν, παρέχοντας στέγη, ψυχολογική αλλά και νομική υποστήριξη στις ίδιες και στα παιδιά τους.
Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, τα θύματα μπορούν να παραμείνουν για χρονικό διάστημα έως και τρεις μήνες κι αν υπάρξει ανάγκη η παραμονή παρατείνεται γι’ άλλους τρεις μήνες μέχρι το θύμα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να πάρει τη ζωή στα χέρια του.
Οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων, κι έπονται κι άλλες, με σκοπό να γίνει ευρέως γνωστό ότι υπάρχει διέξοδος στην έμφυλη βία. Οι δεκάδες γυναίκες που απευθύνθηκαν στην ΜΚΟ και μπόρεσαν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να βγουν δυνατότερες στην κοινωνία, ειναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της κακοποίησης.
Η κ. Γιασιράνη πάντως, ξεκαθαρίζει πως, μπορούν και άνδρες θύματα έμφυλης βίας να απευθύνονται στην Οργάνωση για βοήθεια, αν και όπως επισημαίνει, το ποσοστό κακοποίησης ανδρών ειναι αρκετά μικρότερο.
Οι Γυναίκες Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν πριν από περίπου 15 χρόνια τη δράση τους στη Ρόδο, βοηθώντας μεγάλο αριθμό γυναικών που μέχρι πριν δεν είχαν την δυνατότητα να αναζητήσουν βοήθεια, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο.
Στο τιμόνι των Γυναικών Χωρίς Σύνορα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται η κ. Χαρούλα Γιασιράνη, η οποία έχει καταφέρει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της στήριξης γυναικών που κακοποιούνται συστηματικά. Παράλληλα με την ιδιότητά της και ως εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ισότητας διευρύνει τους ορίζοντες και τις δυνατότητες για την παροχή στήριξης σε θύματα έμφυλης βίας.
Απώτερος στόχος, όπως επισημαίνει, είναι να περιοριστεί το φαινόμενο, μέσω της δυνατότητας που έχουν πλέον οι γυναίκες να ζητούν βοήθεια και να την λαμβάνουν άμεσα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου