Ειδήσεις

Περισσότεροι φόροι και λιγότεροι έλεγχοι για φοροδιαφυγή

Η κυβέρνηση είχε πλεόνασμα από τους φόρους το 2016. Ωστόσο στο κυνήγι της φοροδιαφυγής τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν τόσο καλά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα (προϋπολογισμός και απολογιστικά ελέγχων). Το προηγούμενο έτος τόσο το Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) όσο και το Κέντρο Ελέγχου Φυσικών Προσώπων (ΚΕΦΟΜΕΠ) υστέρησαν στον τομέα των εισπράξεων των προστίμων που επιβλήθηκαν, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε παλαιές υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ έχουν επισημάνει την ανάγκη ο ελεγκτικός μηχανισμός να στρέψει το ενδιαφέρον του σε «φρέσκιες» υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να ολοκληρώσει 185 πλήρεις ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 αφορούν σε φρέσκες υποθέσεις. Ανάλογα είναι τα στοιχεία κι από το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που κατάφερε να ολοκληρώσει 252 ελέγχους, εκ των οποίων μόλις 5 ήταν νέες υποθέσεις. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το 50% του συνόλου των ολοκληρωμένων ελέγχων έπρεπε να αφορά σε νέες υποθέσεις. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στις εφορίες. Αν και ολοκλήρωσαν 3.063 ελέγχους, ωστόσο οι νέοι έλεγχοι δεν ξεπέρασαν τους 275. Η επιμονή αυτή οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε χαμηλότερες εισπράξεις, καθώς χάνονται τα ίχνη των ιδιοκτητών εταιρειών και άλλες πτωχεύουν με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους πλήρεις ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ βεβαιώθηκαν 475 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν κάτι λιγότερο από 119 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 24,98%. Συνολικά από τους πλήρεις και τους μερικούς ελέγχους η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 39,68%, έναντι μνημονιακού στόχου 45%.

Οι εισπράξεις από ΚΕΦΟΜΕΠ κινήθηκαν, επίσης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μόλις 59,81 εκατ. ευρώ να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου – από τα 473 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν, δηλαδή μόλις το 12,66% των βεβαιωθέντων, όταν ο μνημονιακός στόχος ήταν 22,5%.  Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένας από τους λόγους που η εικόνα των ελέγχων δεν είναι και η καλύτερη των τελευταίων ετών είναι η έξοδος πολλών έμπειρων στελεχών από τον μηχανισμό.

Στο μεταξύ, το 82% των υποθέσεων που «πέρασαν» από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών απορρίφθηκε ή δεν εξετάστηκε (και απορρίφθηκε σιωπηρώς).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 οι προσφυγές των φορολογουμένων που αμφισβήτησαν πράξεις της φορολογικής διοίκησης ανήλθαν σε 6.260, εκ των οποίων οι 3.737 απορρίφθηκαν και ακόμα 1.375 δεν εξετάστηκαν και τέθηκαν στο αρχείο. Οι προσφυγές που έγιναν δεκτές από τη Διεύθυνση ανήλθαν το 2016 σε 1.806, αριθμός ωστόσο που είναι υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2015. Σχετικά με τον στόχο της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μειώθηκε το ποσοστό των υποθέσεων που προσβλήθηκαν με δικαστική προσφυγή σε 49,4%, δηλαδή 4% κάτω από το 51,2% που ήταν ο στόχος για το 2016.

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση δημιουργήθηκε με σκοπό:

• Την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

• Την εξέταση ενεργειών της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκδοθεί μέχρι την 31/12/2013, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

• Την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης, με τις οποίες εφαρμόζονται διασφαλιστικά μέτρα με βάση ειδική έκθεση ελέγχου, καθώς και την εξέταση των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των πράξεων αυτών.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου