Ως μια θετική (εν μέρει) εξέλιξη χαρακτήρισε με δηλώσεις του προς την «δ» την ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάβας. Δεν έκρυψε όμως τις επιφυλάξεις του για το πόσο επηρεάζονται όλα από την υπερ-φορολόγηση.
«Είναι μια κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη για όλους. Από την μία αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και από την άλλη, καταργείται η απαράδεκτη ρύθμιση που υπήρχε για τους νέους κάτω των 24 ετών, να αμείβονται λιγότερο –αυτό που έλεγαν ‘υπο-κατώτατο’ μισθό.
Αυτό αποτελούσε μια απαράδεκτη, ρατσιστική αντιμετώπιση των νέων ανθρώπων που έβγαιναν στην αγορά εργασίας και αμείβονταν με 32% λιγότερο από ό,τι οι υπόλοιποι. Ωστόσο, υπάρχει μια κριτική επί του θέματος. Πριν από την κρίση, ο κατώτατος μισθός είχε οριστεί στα 751 ευρώ και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να τον επαναφέρει στα ίδια επίπεδα ενώ σήμερα, δηλώνει άλλα. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει.
Το κράτος, διά της υπουργού Εργασίας έρχεται να καθορίσει τους κατώτατους μισθούς.
Οι μισθοί καθορίζονται με συλλογικές συμβάσεις ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους και δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτή την διαδικασία. Αυτή όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει αυτή την πολιτική, σε αυτό το κομμάτι. Με την ίδια λογική που μείωσαν τους μισθούς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι εύκολο να γίνει και στο μέλλον. Κατά την άποψή μου, πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι κοινωνικοί εταίροι, τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις, να συμφωνήσουν και να καθορίζουν με τις συλλογικές συμβάσεις, τους κατώτατους μισθούς» όπως είπε ο κ. Χατζησάββας.
Πρόσθεσε μάλιστα, πως εάν η πρόβλεψη ότι το 2020, θα μειωθεί το όριο για το αφορολόγητο (από τα 9.800 ευρώ που είναι τώρα να πάει στα 5.500 ευρώ) αυτή η αύξηση θα εξανεμιστεί σε φόρους.
«Συνεπώς εάν σημειωθεί έστω και μία θετική εξέλιξη, τουλάχιστον θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο δίκαιος τρόπος για την φορολόγηση. Εάν η κυβέρνηση, μας δώσει έστω κι ένα ευρώ παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι θα το χάσουμε λόγω υπερ-φορολόγησης.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα: εάν μας δώσουν μία αύξηση 11% και ο φόρος (που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν) είναι της τάξης του 22%… είναι άνευ αντικειμένου και έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ελπίζουμε να συμπληρωθεί –έστω- αυτή η… ‘κουτσή’ ρύθμιση με την κατάργηση αυτής της πρόβλεψης για μείωση του αφορολόγητου», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Η αγορά εργασίας στην Ρόδο
Ερωτηθείς για την εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ρόδο, όπως διαμορφώθηκε το 2018, ο κ. Χατζησάββας δήλωσε: «Εάν μετρήσουμε την κατάσταση με βάση τους αριθμούς στον Τουρισμό, σαφέστατα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Υπό την έννοια πως ο κόσμος που ήθελε να απασχοληθεί ή να βρει μια δουλειά, απορροφήθηκε εύκολα στην αγορά εργασίας. Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι το γεγονός πως πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει ως κύριο αντικείμενο τον Τουρισμό, βρίσκει διέξοδο σε αυτό τον τομέα. Δυστυχώς, χιλιάδες νέοι στην Ρόδο, είτε είναι άνεργοι και δεν εμφανίζονται πουθενά (σε καμία κατάσταση με στοιχεία, σε σχολές, στον ΟΑΕΔ κ.λπ.) και δεν ‘υπάρχουν’ για το σύστημα, είτε μεταναστεύουν αλλού.
Νομίζω πως κανονικά, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς δεν υπάρχουν μόνιμες εργασίες, δεν είναι καλοί οι μισθοί για να μπορέσει κάποιος να συντηρήσει οικογένεια ενώ έχει καταστραφεί η παραγωγική δομή της περιοχής μας (μικρές βιοτεχνίες, βιομηχανικά προϊόντα κ.λπ.) και ο πρωτογενής τομέας δεν είναι σε υψηλά επίπεδα. Συνεπώς, αυτή η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού έχει τα θετικά της στοιχεία αλλά δεν μας ικανοποιεί απόλυτα» όπως τόνισε.