Τοπικές Ειδήσεις

Συναγερµός για ενεργειακή επάρκεια στα νησιά

Δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής με στόχο τη διακοπή των εργασιών καταγγέλλει ο ΑΔΜΗΕ. Οπως ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ, η δολιοφθορά έλαβε χώρα την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου) σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ, και έχει ήδη κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα. Αξιωσημείωτη είναι η βεβαιότητα που εκφράζει ο ΑΔΜΗΕ περί δολιοφθοράς που δεν είχε στόχο την κλοπή υλικών αλλά τη διακοπή εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. Οπως εξηγούν πηγές του διαχειριστή στην «Κ», «δεν πήγε κάποιος να ανοίξει ένα ντεπόζιτο και να κλέψει πετρέλαιο, συμβάν που παρατηρείται συχνά. Προκάλεσε βλάβη σε εξειδικευμένο μηχάνημα, πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένο το προς υπογειοποίηση καλώδιο, που σημαίνει ότι στόχος ήταν να διακόψουν τις εργασίες». Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει το εν λόγω συμβάν στην ολοκλήρωση του έργου, με πηγές του ΑΔΜΗΕ να κάνουν λόγω για διάστημα κάποιων εβδομάδων ή και μήνα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.

Το έργο έχει ήδη καθυστερήσει, προκαλώντας έλλειμμα ενέργειας στην Κρήτη για τα καλοκαίρια 2024 και 2025, με το ΥΠΕΝ να αναζητεί λύση.
Στο μεταξύ, το ΥΠΕΝ «τρέχει να προλάβει» να νομοθετήσει την απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ νέα παραγωγικού δυναμικού για την επάρκεια της Κρήτης και των μη διασυνδεδεμένων νησιών τη θερινή περίοδο και παράλληλα να διασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Κομισιόν, καθώς η δυνατότητα που είχε δοθεί στη ΔΕΗ με προηγούμενη έγκριση για την αναβάθμιση και λειτουργία μονάδων εκτάκτων αναγκών έληξε τον Ιανουάριο του 2021. Στην Κρήτη, το πρόβλημα επάρκειας προέκυψε εξαιτίας, αφενός, της απόφασης της ΔΕΗ να αποσύρει από το νησί 5 πετρελαϊκές μονάδες λόγω παλαιότητας και, αφετέρου, της μετάθεσης από τον ΑΔΜΗΕ της ολοκλήρωσης της διασύνδεσης του νησιού με την Αττική για το τέλος του 2024 και της εμπορικής λειτουργίας το καλοκαίρι του 2025. Βάσει της μελέτης του ΑΔΜΗΕ, με την απόσυρση των μονάδων της ΔΕΗ δημιουργείται έλλειμμα 190 MW για το θέρος του 2024 και του 2025, το οποίο όπως αποφασίστηκε από το ΥΠΕΝ θα καλυφθεί από τη ΔΕΗ. Για να γίνει η ανάθεση, ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, αφού το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία, τη διεξαγωγή της οποίας όμως δεν επιτρέπουν τα χρονικά περιθώρια.

Το ΥΠΕΝ σπεύδει να εντάξει τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή για τη ρύθμιση πολεοδομικών και χωροταξικών θεμάτων, προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες για την εγκατάσταση νέας ισχύος ώστε να αποφευχθούν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί το καλοκαίρι. Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η ΔΕΗ είναι η εξαγορά από την ΤΕΡΝΑ και η μεταφορά στην Κρήτη των τριών αεριοστροβιλικών μονάδων του σταθμού Ηρων Ι, συνολικής ισχύος 147 MW, που είναι εγκατεστημένες στη Θίσβη. Τα υπόλοιπα 43 ΜW θα καλυφθούν με εξαγορά ή ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση θα ανατεθεί στη ΔΕΗ και η εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα επάρκειας που προέκυψε μετά την απόφαση της επιχείρησης να αποσύρει 41 πετρελαϊκές μονάδες.

Πηγή kathimerini.gr

Χρύσα Λιάγγου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου