Ειδήσεις

Ερχονται φόροι-εξπρές στον αδικαιολόγητο πλούτο-Μπρα ντε φερ για τους συντελεστές ΦΠΑ

Στον άμεσο καταλογισμό φόρων και προστίμων για τα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία και φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, όπως αποδεικνύεται σχεδόν για τα περισσότερα πρόσωπα που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Προβόπουλου και Στουρνάρα με τα εμβάσματα του εξωτερικού, της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και του μαύρου χρήματος, θα προχωρεί το ΣΔΟΕ μετά τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η δυνατότητα αυτή είχε νομοθετηθεί το 2013 αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που έδωσε οδηγία στο ΣΔΟΕ να μεταφέρει τον οριστικό έλεγχο και τον καταλογισμό των προστίμων στις εφορίες. Το αποτέλεσμα ήταν ενώ το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να έχουν στα χέρια τους λίστες με χιλιάδες ονόματα υπόπτων φοροδιαφυγής, να έχουν πληρώσει από τη λίστα Λαγκάρντ μόνο 38 άτομα!

Καταλογισμός
Η φιλοσοφία της καινούργιας ρύθμισης που είχε υποδείξει στην προηγούμενη κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η task force του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ είναι να καταλογίζονται ταχύτατα οι φόροι και τα πρόστιμα και το βάρος της απόδειξης – ότι δεν έχει υπάρξει φοροδιαφυγή – να πέφτει στον ίδιο τον φορολογούμενο. Επίσης, για πρώτη φορά ενοποιήθηκαν ηλεκτρονικά όλες οι παραπάνω λίστες ώστε και οι διασταυρώσεις να είναι πιο αποτελεσματικές αλλά και το ελεγκτικό έργο να συντονίζεται κεντρικά και να μη χάνεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Επιτάχυνση
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι «στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις επανέρχεται – και μάλιστα αναδρομικά – το καθεστώς που ίσχυε ως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις εφορίες, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές Αρχές. Για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις λίστες – Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν -, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής».

Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις και διάταξη για την άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο ως 50.000 ευρώ.

Η ρύθμιση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η σύσκεψη που ήταν να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή υπό την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη για την τελική μορφή που θα λάβει η ρύθμιση των χρεών μετατέθηκε για αύριο Δευτέρα προκειμένου να ποσοτικοποιηθούν και να κοστολογηθούν όλες οι αλλαγές που εξετάζονται να γίνουν με κορυφαία την καθιέρωση κινήτρων-μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους.

Η μη αναφορά του Πρωθυπουργού στο θέμα του μπόνους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δείχνει ότι το μέτρο αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς λόγω του ότι έχει δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς. Μία πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για ένα κόστος περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι μεταξύ άλλων οι εξής: θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια με στόχο οι «τζαμπατζήδες» να μείνουν εκτός 100 δόσεων και εκτός εκπτώσεων.

Επίσης, θα μπει όριο στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν αλλά θα είναι υψηλότερο από το ένα εκατομμύριο ευρώ που ισχύει σήμερα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών θα εξαπολύσει φοροκυνηγητό για να εντοπίσει το μαύρο χρήμα όπου και αν αυτό είναι κρυμμένο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι «υπάρχει μαύρο χρήμα και με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ εμείς θέλουμε να το φορολογήσουμε, στο πλαίσιο μιας φορολογικής δικαιοσύνης. Αν γίνει μια ρύθμιση μέσα στον μήνα αυτόν μπορεί να αποφέρει πάρα πολύ γρήγορα χρήματα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάρδας είχε αποκαλύψει με πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι στην πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φορολογήσει το μαύρο χρήμα που έφυγε τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και ποτέ δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία, ανεξάρτητα αν εκείνοι που το έχουν βγάλει σκοπεύουν να το επιστρέψουν ή όχι στην Ελλάδα μετά τη φορολόγησή του.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Μπρα ντε φερ για τους συντελεστές ΦΠΑ
Σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται μεταξύ ελλήνων και ευρωπαίων εταίρων όσον αφορά τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα στους συντελεστές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Οι «θεσμοί» απαιτούν να γίνουν σημαντικές αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και να καταργηθούν οι όποιες εξαιρέσεις και εκπτώσεις υπάρχουν, όπως για παράδειγμα είναι η μείωση κατά 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση την Κρήτη. Μάλιστα, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τα τελευταία χρόνια η επιδίωξή τους είναι να υπάρχουν το πολύ δύο συντελεστές ή ένας ενιαίος με ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ο υπερμειωμένος συντελεστής να παραμείνει στο 6,5% αλλά ο ενιαίος συντελεστής να είναι 19% ή 21%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει κατά καιρούς στο υπουργείο Οικονομικών, σε περίπτωση που καταργούνταν οι τρεις διαφορετικοί συντελεστές (6,5%, 13%, 23%) δημοσιονομικό ουδέτερο αποτέλεσμα θα έφερνε ένας ενιαίος συντελεστής 15%.

Στη λίστα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στους ευρωπαίους εταίρους γίνεται αναφορά για αλλαγές στους συντελεστές και στις εξαιρέσεις του καθεστώτος ΦΠΑ. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τα νησιά του Αιγαίου, τον τουριστικό κλάδο, τα φάρμακα, τις παραμεθόριες περιοχές, τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα έντυπα, όπου δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ. Εξετάζεται αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, δεν έχει όμως καθοριστεί ακόμη ούτε ποια θα είναι αυτά ούτε σε τι ποσοστό θα αυξηθεί ο εν λόγω συντελεστής.

Τι ισχύει σήμερα: Στα νησιά Αιγαίου εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 16%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% ισχύει για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα-εμβόλια, τα ξενοδοχεία, τα θέατρα. Ο συντελεστής 13% εφαρμόζεται στα τρόφιμα, στο ρεύμα, στο νερό, στο φυσικό αέριο, στην εστίαση και στις μεταφορές πολιτών. Ο συντελεστής 23% ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

ΕΦΟΡΙΑ
Σχέδιο ελέγχων με στόχο έσοδα ύψους 48,4 δισ. ευρώ
Σαρωτικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βάζοντας στο στόχαστρο χιλιάδες περιπτώσεις επαγγελματιών, μεγάλων επιχειρήσεων, εισοδηματιών και άλλων κατηγοριών φορολογουμένων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τους στόχους που θέτει η ΓΓΔΕ στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων, οι εφορίες, τα τελωνεία και οι υπόλοιπες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν να εισπράξουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 φόρους συνολικού ύψους 48,4 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΓΓΔΕ, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, και από την πραγματοποίηση 263.800 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων.

Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει για πρώτη φορά στην αυτόματη επιβολή φόρου σε κάθε περίπτωση μη υποβολής φορολογική δήλωσης, ενώ απόλυτα ηλεκτρονικά θα γίνεται η πρόσβαση των ελεγκτών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους που έχουν λάβει δάνεια ή έχουν μεγάλες καταθέσεις.

Ταυτόχρονα θα γίνουν διασταυρώσεις εισοδημάτων με αγοραπωλησίες μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ σταδιακά θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Παράλληλα, καθιερώνεται διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τις δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.

Ενα μέτρο που αναμένεται να οδηγήσει τόσο σε αύξηση των εσόδων όσο και στη μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους είναι η εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για εντοπισμό οχημάτων που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.

Τέλος, μέσα στο 2015 θα γίνουν περισσότερες από 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογουμένους που έχουν χρέη στην Εφορία για να τα πληρώσουν.

Οσον αφορά τους ελέγχους σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια η ΓΓΔΕ θα διενεργήσει τουλάχιστον 900 ελέγχους σε περιπτώσεις μεγάλου πλούτου (φορολογούμενοι με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, offshore εταιρείες κ.τ.λ.).

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου