Σε απολογισμό δράσης προέβησαν χθες από κοινού, σε συνέντευξη Τύπου, ο εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου κ. Αγαπητός Πάλλας και ο προϊστάμενος του γραφείου κ. Ηλίας Αργύρης. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, που εορτάζεται κάθε 1η Μαρτίου.
«Όντας επικεφαλής του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου οφείλω, κατ’ αρχήν, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την καλή συνεργασία που έχουμε με όλους τους εμπλεκόμενους. Προσπαθούμε καθημερινά να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και συντονισμός ενεργειών για κάθε συμβάν όπως πυρκαγιές και έκτακτα καιρικά φαινόμενα που απαιτούν παρέμβαση», δήλωσε ο κ. Πάλλας.
Επισήμανε μάλιστα, την ανταπόκριση του κόσμου αλλά και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη σε τέτοια θέματα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται για τυχόν καταστροφές που θα προκαλέσουν με τις δραστηριότητες τους, όπως π.χ. το κάψιμο ξερών κλαδιών –χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.
«Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε πυρκαγιές από αμέλεια ανθρώπων που δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Εμείς ως γραφείο Πολιτικής Προστασίας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους πολίτες είτε με εκδηλώσεις, είτε συμμετέχοντας σε δράσεις. Ωστόσο η συμμετοχή μας είναι πάντα ουσιαστική. Ειδικά σε ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά, όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί, υπάρχει ικανοποιητικός σχεδιασμός».
Ο κ. Πάλλας ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες για τις εθελοντικές ομάδες, όπου θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του νησιού ώστε, ως αιρετοί να γνωρίζουν τις ευθύνες τους και να είναι σωστά ενημερωμένοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.
«Εμείς, είμαστε παρόντες όλο το 24ωρο. Δεν έχουμε ωράριο, εφτά ημέρες την εβδομάδα. Οι τηλεφωνικές γραμμές είναι ανοιχτές προς τον πολίτη και για ο,τιδήποτε έκτακτο συμβεί, γίνεται άμεση ενημέρωση προς όλους τους εμπλεκόμενους. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Ευτυχώς αυτή την περίοδο δεν σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις με πλημμυρικά φαινόμενα. Με την συμμετοχή όλων μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», τόνισε ο κ. Πάλλας.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του γραφείου κ. Ηλίας Αργύρης επισήμανε τα εξής: «Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ή Προστασίας (World Civil Defence Day) καθιερώθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του ICDO το 1972.
Η Πολιτική Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.
Δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία. Σύμφωνα με την ICDO, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:
* Να υπενθυμίζει τη ζωτική σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας για την κοινωνική λειτουργία.
* Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.
* Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.
Σε επίπεδο Δήμου αρμόδιο όργανο σχεδιασμού και εφαρμογής μέτρων πολιτικής προστασίας, συμφωνά με το άρθρο 10 του Ν. 3013/02 και άρθρο 282 του Ν.3852/10 είναι ο δήμαρχος.
Ο δήμαρχος υποστηρίζεται διοικητικά σε θέματα πολιτικής προστασίας από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο που έχει μεταβιβάσει την καθ’ ύλην αρμοδιότητα.
Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου είναι η αρμόδια υπηρεσία για την υποστήριξη, τον συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή, για την πρόληψη και ετοιμότητα καθώς και την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στην περιοχή του Δήμου μας».
Οργάνωση-Συντονισμός
1. Προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμός της δράσης πολιτικής προστασίας.
2. Πρόληψη καταστροφών. Χαρτογράφηση κινδύνων.
3. Προετοιμασία δυναμικού και μέσων. Συνεργασία με όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και τις Υπηρεσίες του Δήμου.
4. Κινητοποίηση δυναμικού και μέσων: Συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς ετοιμότητα – αντιμετώπιση
5. Επιχειρησιακή ένταξη μέσω ασκήσεων και δράσεων των Ειδικευμένων Εθελοντών του Μητρώου της ΓΓΠΠ
6. Αποκατάσταση των ζημιών
7. Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών – παροχή ειδικών οδηγιών
8. Δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου.
Με τη ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη για την συνεχή προσπάθεια που κάνουν 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Υπηρεσία λειτουργεί απρόσκοπτα και αυτό οφείλεται στην στήριξη της πολιτικής ηγεσίας αλλά και στα στελέχη της που εργάζονται ακούραστα για να επιτελεστεί το έργο της.
Στις 9 Μαρτίου θα γίνει παρουσίαση του Δικτύου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου ως προς τη δομή, τη λειτουργία και το αντικείμενο του, με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες της Ρόδου για το πώς μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη καταστροφών και εν γένει στην προστασία του τόπου μας. Σύντομα θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση του Δικτύου. Οι πολίτες που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν από τώρα να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δήμου: www.rhodes.gr για να κατεβάσουν τη φόρμα εγγραφής.