«Είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών οργανώνουμε προγράμματα και φέρνουμε κοντά μας ένα σπουδαίο κεφάλαιο του τόπου μας, τον Απόδημο Ελληνισμό». Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, έδωσε το στίγμα της βαρύνουσας σημασίας που έχει για τη δημοτική αρχή ο Απόδημος Ελληνισμός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού της δημοτικής αρχής για τα έτη 2014-2015, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή (28-2-2016) , στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται εξάλλου και η ανακοίνωση του δημάρχου, την άνοιξη του 2015, της δημιουργίας του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων.
Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν οι συναντήσεις που είχε για αυτό το σκοπό στην Αθήνα, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Ροδίων της Διασποράς Κωνσταντίνος Τρέχας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τρέχας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ειδικής βουλευτικής επιτροπής της Διασποράς Γιάννη Αμανατίδη (σήμερα υφυπουργό Εξωτερικών), τους βουλευτές και μέλη της επιτροπής κυρίους Μάνο Κόνσολα και Σάββα Αναστασιάδη, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινο, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν και στήριξαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Τον στόχο δε της δημοτικής αρχής αλλά και του ιδίου προσωπικά, για την ενίσχυση και σύσφιγξη των σχέσεων της Ρόδου με την Ροδίτες της Ομογένειας, εκπεφρασμένο σε δράσεις και ενέργειες της προηγούμενης χρονιάς, μετέφερε στους δημότες και τους συναδέλφους του, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κωνσταντίνος Τρέχας, κατά την παρουσίαση του απολογισμού, του υπό ίδρυση Γραφείου Αποδήμων Ροδίων του Δήμου Ρόδου, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Τουρισμού υπό την αντιδήμαρχο Μαρίζα Χατζηλαζάρου.
«Η διάδοση και η προβολή του Ροδιακού Πολιτισμού στο εξωτερικό αφενός και η διαρκής επαφή των ομογενών με τον τόπο τους αφετέρου, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες του νησιού και φορείς τόσο στη Ρόδο όσο και στο εξωτερικό, αποτελούν τον σκοπό της σύστασης του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων του Δήμου Ρόδου, αφού οι απόδημοι Ρόδιοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της κουλτούρας και του πολιτισμού μας» επεσήμανε ο κ. Τρέχας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν προγραμματισθεί σε βάθος τριετίας, ενταγμένες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου με προτεραιότητα Α΄ και με στόχο πάντα την ανάδειξη της Ροδίτικης Ομογένειας στο διάβα του χρόνου, αλλά και τη συνεχή επικοινωνία, ενημέρωση και σύσφιγξη των σχέσεων με τους απανταχού Ρόδιους, συλλόγους, σωματεία, ενορίες που έχουν δημιουργηθεί, όπου βρίσκονται Ρόδιοι της Διασποράς.
«Όλες σχεδόν οι δράσεις είναι σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Τρέχας, με κυρίαρχες, την «εκπόνηση έρευνας για τον ρόλο της Ροδίτικης Ομογένειας στην διατήρηση της ελληνικότητας την περίοδο της Ιταλοκρατίας», έρευνα που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους Riches, τη δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου της Ροδίτικης Ομογένειας, αλλά και τη «Θεατρική Βραδιά», σε συνεργασία με το 1ο ΚΑΠΗ Ρόδου, τον ΔΟΠΑΡ, τη ΡΟΔΑ και τις τοπικές κοινότητες, που θα απολαύσουμε στις 29 Ιουνίου στο «ΡΟΔΟΝ».
«Βασικός στόχος μας, υπογράμμισε ο κ. Τρέχας είναι το «Σπίτι του Απόδημου», η δημιουργία ουσιαστικά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, ενός πολυχώρου αφιερωμένου στους Απόδημους Ρόδιους, όπου θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και άλλα.
Ενός «Κέντρου Απόδημου Ελληνισμού» στη Ρόδο, εστία για τους απανταχού Ρόδιους και όχι μόνον, αντάξιο του ονόματος της Ρόδου, αντάξιο των αδελφών μας σε όλο τον κόσμο, αντάξιο του Ελληνισμού» κατέληξε ο εντεταλμένος σύμβουλος Κωνσταντίνος Τρέχας, σε έναν κατά γενική ομολογία, επιτυχημένο απολογισμό του Γραφείου Αποδήμων Ροδίων, αποσπώντας τα θετικά σχόλια συναδέλφων του της δημοτικής αρχής, αλλά και του κόσμου.
Γραφείο Αποδήμων Ροδίων Δήμου Ρόδου