Ειδήσεις

Πρότυπη τουριστική μονάδα αποκατάστασης καρκινοπαθών σχεδιάζεται να γίνει στην Κρητηνία!

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Μεγάλη επένδυση προς την κατεύθυνση του εξειδικευμένου Ιατρικού Τουρισμού προετοιμάζεται να γίνει στην Κρητηνία και θα αποτελέσει την απαρχή για νέες μορφές ανάπτυξης όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε όλο το νησί της Ρόδου. Οι επενδυτές ήδη έχουν αποκτήσει τα απαιτούμενα, παραθαλάσσια οικόπεδα, διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν το έργο, έχουν ολοκληρώσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια και στην παρούσα χρονική περίοδο ετοιμάζουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για να ξεκινήσει το έργο θα απαιτηθεί και η συναίνεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί κάθε, πιθανό εμπόδιο.
Η επένδυση προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 260 κλινών στην οποία θα φιλοξενούνται ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων (πχ. Μετά από επεμβάσεις για αφαιρέσεις κακοήθων όγκων). Τέτοιου είδους μονάδες υπάρχουν ελάχιστες σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η μονάδα θα είναι πρότυπο και αντίστοιχη σήμερα δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της γηραιάς ηπείρου. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον από επιστήμονες, τουριστικούς παράγοντες και φυσικά ασθενείς.
Βασικοί επενδυτές εμφανίζονται να είναι δύο: Ενας επώνυμος γιατρός από το Ισραήλ, ο οποίος διαθέτει τόσο την οικονομική άνεση, όσο και τη γνώση για τις ανάγκες των ασθενών, που μετά την εγχείρηση εισέρχονται στο τελικό στάδιο για την αποθεραπεία τους. Ετερος βασικός μέτοχος θα είναι μία κυρία, ομογενής από την Αμερική.
«Συναντηθήκαμε, τους είδαμε ότι είναι σοβαροί άνθρωποι, επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή, όπου θα γίνει το έργο και συζητήσαμε τόσο για τις ανάγκες που έχουν, όσο και για τις δυσκολίες που υπάρχουν» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρητηνίας κ. Μανώλης Αμβροσιάδης.

Ξενοδοχείο
και μαρίνα
Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 260 κλινών και θα ανήκει στην κατηγορία των 5 αστέρων. Τα 50 στρέμματα του οικοπέδου ξεκινούν από τη θάλασσα και καταλήγουν κοντά στις ιδιοκτησίες της Ιεράς Μονής «‘Αμαρτος Παναγία». Την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων έχει αναλάβει γνωστό, τοπικό γραφείο μηχανικών, που μάλιστα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη ενεργειακή αυτονομία της μονάδας. Ένα τμήμα των κτηρίων θα «φυτευτεί» στην πλαγιά και πάνω από αυτά θα βοηθηθεί η ανάπτυξη φυσικής βλάστησης. Από μόνο του το στοιχείο αυτό κάνει την επένδυση να ξεχωρίζει απ’ όλες όσες έχουν υλοποιηθεί (ανάλογου μεγέθους) μέχρι σήμερα στη Ρόδο.
Στα σχέδια προβλέπεται και η κατασκευή μαρίνας για τον ελλιμενισμό 150 σκαφών αναψυχής. Όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, θα αποτελεί τη μοναδική υποδομή αυτής της κατηγορίας για ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της νήσου Ρόδου (με εξαίρεση το αλιευτικό καταφύγιο Φανών, που όμως δεν είναι κατασκευασμένο για τουριστική χρήση).
Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο φάκελος της οποίας θα δοθεί σύντομα προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ενήμεροι Δήμος
και Περιφέρεια
Για τη σπουδαία αυτή επένδυση έχει ήδη ενημερωθεί ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος. «Μίλησα με τον δήμαρχο, είναι ενημερωμένος και είναι διατεθειμένος ως δημοτική αρχή να υποστηρίξει την υλοποίηση της επένδυσης», δήλωσε σχετικά ο κ. Μανώλης Αμβροσιάδης.
Ενήμερες είναι και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα απέστειλαν προς το τοπικό συμβούλιο της Κρητηνίας αίτημα συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας για το έργο. Η σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα νέα έργα.
Το Τοπικό Συμβούλιο Κρητηνίας απάντησε θετικά.

Αποφασισμένοι
οι κάτοικοι να βγουν
από τη φτώχεια
και ενώνουν
τη φωνή τους
Η Κρητηνία και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή, που καλύπτει ο πρώην Δήμος Αταβύρου, είναι αμιγώς αγροτική. Στη συντριπτική τουςί της παλεύουν με τους καιρούς για να πετύχουν μια καλή παραγωγή ώστε να θρέψουν τις οικογένειές τους. Ο αγώνας αυτός είναι πολύ δύσκολος, μιας και τα τοπικά, αγροτικά προϊόντα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα εισαγωγής που πωλούνται με τους τόνους από τα πολυκαταστήματα. Μάλιστα, η αύξηση των φόρων και των μεταφορικών κοστολογίων έχουν «γονατίσει» τους παραγωγούς, αρκετοί από τους οποίους είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωριά (όσοι απέμειναν) και να μετοικήσουν στις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού, σε αναζήτηση εποχικής δουλειάς στα ξενοδοχεία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η είδηση της επένδυσης ακούστηκε σαν βάλσαμο. Οι επενδυτές έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας στην νέα μονάδα, όμως οι κάτοικοι θεωρούν πως το κέρδος για όλους θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
«Ολο το επιστημονικό προσωπικό που θα έρθει για να δουλέψει στη μονάδα θα πρέπει κάπου να μείνει. Οι άνθρωποι αυτοί θα   αναζητήσουν σπίτια για να νοικιάσουν. Σίγουρα θα ζητούνται κηπευτικά και αγροτικά προϊόντα από την περιοχή και σίγουρα κάποιοι από όλους εκείνους που θα νοσηλευτούν ίσως ζητήσουν να αγοράσουν σπίτι. Με την επένδυση αυτή όλα αλλάζουν». Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρητηνίας μίλησε με θέρμη για όλα εκείνα που μπορούν να αναμορφώσουν τη ζωή των ανθρώπων και μακροπρόθεσμα να κάνουν ξεχωριστή τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Το μόνο που φαντάζει ως εμπόδιο για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η πιθανότητα να υπάρχουν αρχαία μνημεία στην περιοχή. Η έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι απαραίτητη για την εκκίνηση του έργου και η τελευταία θα ζητήσει την πραγματοποίηση τομών στο έδαφος προκειμένου να διαπιστωθεί τι μπορεί να υπάρχει σε βάθος ενός έως δύο μέτρων από την επιφάνειά του. Εφόσον δεν βρεθεί κάτι, τότε δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα, που σημαίνει αναστολή της επένδυσης μέχρι να ολοκληρώσει η Αρχαιολογία το έργο της. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το απλό διαδικαστικό ζήτημα απαιτεί χρόνο, μιας και το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ήδη επιφορτισμένο με αρκετά άλλα αιτήματα, που έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας και πρέπει να εξεταστούν.
Όλα αυτά αποτελούν πρώτο θέμα συζήτησης στην Κρητηνία. Αντιπροσωπεία των κατοίκων του χωριού συναντήθηκε με τον κ. Μανώλη Αμβροσιάδη, στον οποίο μετέφερε την αγωνία όλων, αλλά και την απόφαση να αγωνιστούν προκειμένου το έργο να πραγματοποιηθεί πάση θυσία. «Ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση είναι σκληρός και οι κάτοικοι του χωριού θέλουν να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο Αύριο, κυρίως για τα παιδιά τους. Εγώ από τη θέση μου έχω χρέος και θα υποστηρίξω τη φωνή των συντοπιτών μου. Δεν θέλουμε να εμποδιστεί η επένδυση».

Το χρονοδιάγραμμα
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δοθούν οι απαραίτητες άδειες, τότε οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με προοπτική να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο του 2018. Επειδή θα πρόκειται για ιδιαίτερη μονάδα, η λειτουργία της δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στο μοντέλο της σεζόν (Απρίλιος – Οκτώβριος), αλλά θα επιχειρηθεί να παραμείνει ανοικτή 12 μήνες το χρόνο. Οι αντιδράσεις και ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών – τουριστών θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.
Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός σήμερα παλεύει να αναδειχθεί ως ιδιαίτερα ασφαλής από άποψη ιατρικών υπηρεσιών και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για όλους τους επισκέπτες. Η απόδειξη αυτή θα αποτελέσει την απαρχή ανάπτυξης ρεύματος τουριστών που θα έρχονται πρωτίστως για διακοπές, αλλά παράλληλα θα κάνουν ορισμένες θεραπείες. Για να επιτύχει αυτό το στόχο, πρέπει να παρέχει εξαιρετικού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στα σημεία που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι τουρίστες. Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο αναπτύσσεται συνήθως ο ιατρικός τουρισμός. Η επένδυση της Κρητηνίας ξεφεύγει εντελώς από τη φιλοσοφία αυτή. Η ίδια η μονάδα θα είναι και το κέντρο ολοκλήρωσης της θεραπείας των ασθενών, γι’ αυτό και η εκκίνηση της λειτουργίας της θα ανοίξει νέους δρόμους για ολόκληρο το οικοδόμημα τόσο του τουρισμού, όσο και της υγείας.
Υπάρχουν πολλά θεσμικά, οργανωτικά και λειτουργικά εμπόδια για να συμβεί αυτό. Υπάρχουν όμως και οι υποδομές, και το ανθρώπινο δυναμικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου