Ειδήσεις

Α. Ανδρεάδης: Η υπερφορολόγηση βάζει τον ελληνικό Τουρισμό σε ύφεση

Με «τιτίβισμά» του στο twitter ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, αποδίδει την διαφαινόμενη ύφεση στον ελληνικό Τουρισμό, στις συνθήκες ακραίας υπερφορολόγησης που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και πλήττουν καίρια τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης: «Ενδεικτικά αναφέρει: «Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπουμε τον ενάρετο κύκλο 2013 – 2018 ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που τόσο στήριξε την χώρα, να κλείνει λόγω της κοντόφθαλμης πολιτικής ακραίας υπερφορολόγησης».

Σε δεύτερο μάλιστα «τιτίβισμά» του, αναφερόμενος στην διαφαινόμενη ανοδική πορεία της Ισπανίας, υπογραμμίζει: «Με ΦΠΑ 10% στην Ισπανία σε διαμονή & εστίαση, εργοδοτικές εισφορές μισές από τις δικές μας και με ασύγκριτα υψηλότερες ποσοστιαία επενδύσεις σε υποδομές θα αναρωτιόμαστε στο τέλος του έτους τι μας συνέβη; Ισπανικός τουρισμός: Δυναμική εκκίνηση της χρονιάς».

Η πρώτη «απάντηση» του κ. Ανδρεάδη, ήρθε σε συνέχεια άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αναφορικά με την υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα, το οποίο έχει ως εξής: «Στασιμότητα λόγω φόρων”

Το άρθρο

“Μέσα στην κρίση, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών διπλασιάστηκε φθάνοντας τα 30 εκατομμύρια. Εφέτος όμως, ανάπαυση… Τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών για τον Ιανουάριο εμφανίζουν «εντυπωσιακή πτώση κατά 9% (πληρότητα), 10% έσοδα ανά δωμάτιο και 2% στην τιμή του δωματίου». Αλλά και μελέτη του ΣΕΤΕ (το μεγάλο επαγγελματικό σωματείο του κλάδου) για τα αεροπορικά εισιτήρια προς την Ελλάδα δείχνει πως υπάρχει «αυξημένη πιθανότητα ήπιας προσαρμογής σε επίπεδα κανονικότητας από το πολύ υψηλό επίπεδο του προηγούμενου έτους». Πτώση δηλαδή. Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας προτιμά την καλοκαιρινή χαλάρωση και τα τουριστικά έσοδα για να μας πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, θα περιμένει πολύ ακόμη…

Σκεφτείτε το κάπως έτσι: η τουριστική Ελλάδα είναι θύμα μιας επιτυχίας που συνέβη χωρίς εμείς να κάνουμε όσα άλλοι λαοί με σοβαρότητα οργανώνουν, επενδύουν και πετυχαίνουν. Είναι, δυστυχώς, λίγοι οι επιχειρηματίες που αντιλαμβάνονται τον επισκέπτη ως πελάτη της επόμενης φοράς. Να πείσουμε δηλαδή τους πολλούς να αναφωνήσουν, την ώρα που φεύγουν από τον τόπο μας: «Θα γυρίσουμε! Σύντομα!». Η παρούσα κυβέρνηση κέρδισε πολλά από την τουριστική άνοδο των τελευταίων ετών. Χωρίς ούτε να κουνήσει το δακτυλάκι της. Με θρασύτητα μεγάλη ενίσχυσε την υπερφορολόγηση: αύξηση φόρου στο 29% (από 26%), ειδικός φόρος διαμονής (από το 2018), διπλασιασμός ΦΠΑ στη διαμονή και εστίαση, τριπλασιασμός στις μεταφορές… Ο κ. Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είχε πάει πριν από λίγο καιρό στις Βρυξέλλες (μαζί με τον προκάτοχό του Α. Ανδρεάδη) χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη, για να πείσει τον μεγάλο Μοσκοβισί ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Σιγά μην ενδιαφερθεί ένας Γάλλος, μια μεγάλη τουριστική δύναμη, για έναν άμεσο ανταγωνιστή τους.

Η τουριστική Ελλάδα είναι μέχρι και 8 εκατοστιαίες μονάδες ακριβότερη από τους ανταγωνιστές της. Είναι άδικο. Τα μισά από όσα «κέρδισε» η χώρα υφιστάμενη την εσωτερική υποτίμηση πήγαν, μέσω των φόρων, στο κράτος.

Το ίδιο ασυλλόγιστη είναι η καθ’ υπερβολήν εκδικητικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος επιδιώκει να κερδίσει ψήφους ανεβάζοντας μεμιάς την κατώτατη αμοιβή σε επίπεδα που θα βυθίσουν τις προοπτικές και το ενδιαφέρον στις τουριστικές υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, η ελληνική αγορά κινδυνεύει από την ευκαιριακή και φοροεξαρτώμενη υπερπροσφορά κλινών, την ξέφρενη ανέγερση νέων μονάδων παντού, ενώ κανείς δεν ασχολείται με την ουσία της αγοράς: οι τιμές που «πουλάμε» Ελλάδα, μειώνονται. Δυστυχώς μας έλαχε πρωθυπουργός που νοιάζεται μόνον για την κομματική ψήφο. Τίποτε άλλο!”

. πηγή money-tourism.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου