Η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους σε επενδυτική βαθμίδα (δηλαδή τουλάχιστο σε ΒΒΒ-) αποτελεί προϋπόθεση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για μία διαπραγμάτευση αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.
Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση όπως παραδέχονται οι κυβερνητικές πηγές, συνδέεται με την ολοκλήρωση μία σειράς μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Στις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιλαμβάνονται: το τραπεζικό σύστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες αλλά και παρεμβάσεις στο δημόσιο.
Εκτιμούν ότι πρόοδος θα επιτευχθεί τους επόμενους 12 μήνες και κατά συνέπεια η εν λόγω δυνατότητα τοποθετείται από τις ίδιες πηγές χρονικά περί το 2020.
Προς το παρόν, επιχειρείται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με κυβερνητικές πηγές να προαναγγέλλουν συνεχείς τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θα έχουν ως επίκεντρο το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Άλλωστε, κυβερνητικός αξιωματούχος έχει καθορίσει ως στόχο την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου έως την Τρίτη στη Βουλή και την ψήφισή του έως την Πέμπτη 7 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μία θετική απόφαση στο Eurogroup.
Οι τηλεδιασκέψεις συνδέονται και με το δεύτερο μεγάλο ανοικτό προαπαιτούμενο, αυτό της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στο επίκεντρο είναι οι όροι του νέου διαγωνισμού.
Όσον αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας στο Eurogroup του Μαρτίου για την “δόση” των 970 εκατ. ευρώ (δηλαδή για την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους), είναι μοιρασμένες, όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος της ΕΕ. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης για την σύνοδο του Απριλίου αν δεν εκπληρωθούν τα 16 προαπαιτούμενα.
Πάντως, ήδη έχει διαμορφωθεί το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη αξιολόγηση. Κλιμάκια των θεσμών αναμένονται εκ νέου στην Αθήνα κοντά στο Πάσχα και μετά τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Πέρα από τα 9 νέα προαπαιτούμενα του 2019, στις συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της εν λόγω 3ης αξιολόγησης θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και τα ανοικτά θέματα σχετικά με την Εγνατία Οδό, τον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ, τον ΔΑΑ και τις τράπεζες.
Επίσης, στο θέμα των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στους φορείς που δεν πληρώνουν. Ανέφεραν ότι έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια για να επιταχυνθεί η διαδικασία.