Σε μελέτη του οργανισμού «διαΝΕΟσις» διαπιστώθηκε ότι ο τουρισμός της τρίτης ηλικίας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας τουριστική χώρας, όπως η Ελλάδα.
Οι ερευνητές μίλησαν στο τέταρτο οικονομικό φόρουμ των Δελφών για δύο μεγάλες κατηγορίες τουριστών: τους συνήθεις τουρίστες και αυτούς που έρχονται για μακροχρόνια διαμονή.
Το 2010 το 10% των τουριστών στην Ευρώπη ήταν άνω των 65 ετών, ενώ το 2050 αναμένεται το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 35%. «Η συγκεκριμένη αγορά χωρίζεται στους υγιείς τουρίστες και σε αυτούς που έχουν προβλήματα υγείας», πρόσθεσαν.
Κρίσιμο στοιχείο χαρακτήρισαν το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτού του πληθυσμού και το ότι οι tour operators στην Ελλάδα δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα τα κατάλληλα προϊόντα – παροχές για αυτό τον πληθυσμό. Αντίθετα, πολλοί προορισμοί στην Ευρώπη έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μεγάλο κύμα μετεγκατάστασης των ανθρώπων αυτών στις εν λόγω χώρες.
Ο Αρίστος Δοξιάδης, μέλος της BigPi Ventures, σχολίασε ότι «δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για αυτό το είδος τουρισμού αλλά αυτό που συναντάμε είναι έλλειψη οργάνωσης», ενώ πρόσθεσε ότι «οι επισκέπτες αυτοί φέρνουν εισοδήματα από έξω χωρίς να επιβαρύνουν το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών».
Στη συνέχεια, η Σοφία Γκιούσου από την Airbnb επεσήμανε ότι «η αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών στην πλατφόρμα τα τελευταία πέντε χρόνια για ανθρώπους άνω των 65 έχει αυξηθεί σημαντικά».
Τέλος, ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα «προσαρμογής, δηλαδή, στο πως προσαρμόζω τη ζωή μου και κάνω κάτι διαφορετικό» και πρόσθεσε πως «η γκρίζα οικονομία έχει πολλά να προσφέρει και το μόνο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει είναι τα στερεότυπα».
Η έρευνα αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Χαρά Κάνδηλα
Πηγή: reporter.gr