Ενώ η πλειονότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών στέλνουν μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης στην Ελλάδα για τα όσα εκτυλίσσονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εντύπωση προκαλεί η ουδέτερη έως αδιάφορη στάση της Γερμανίας, με την Άνγκελα Μέρκελ να τηρεί σιγή ιχθύος.
Ενδεικτικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ζήτησε έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εσωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα Δευτέρα μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι η ΕΕ πέρασε το Σαββατοκύριακο κάνοντας αυτό που είναι καλό – συζητήσεις: μεταξύ των θεσμών, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με την Τουρκία, με μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία. Και δεν υπάρχει απροθυμία να δράσει. Την ίδια στιγμή,ο οργανισμός προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί εξοπλισμό και αξιωματικούς στην Ελλάδα, όπως πρότεινε η Φον ντερ Λάιεν. Να σημειωθεί ότι ο Frontex ανακοίνωσε αργά το Σάββατο το βράδυ ότι έλαβε αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έναρξη ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορά της.
Σύμφωνα με το Politico, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ εξέφρασε την «υποστήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων» την Κυριακή το βράδυ, χωρίς να διευκρινίζει το είδος της βοήθειας που προσφέρει -εκτός από τον εαυτό του που επισκέπτεται τα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία στον Έβρο την Τρίτη παράλληλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το Συμβούλιο εξετάζει συμπληρωματικές υπουργικές συναντήσεις. Εκπρόσωπος της κροατικής προεδρίας δήλωσε αργά την Κυριακή ότι «διερευνά πιθανές επιλογές» για μια συνάντηση υπουργών εσωτερικών υποθέσεων, όπως ζήτησαν οι Βέμπερ και Σχοινάς. Μια έκτακτη σύνοδος των πρεσβευτών της ΕΕ κλήθηκε την Δευτέρα από την Κροατική Προεδρία την Κυριακή, τρεις διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στην Playbook, να προετοιμάσουν τυχόν δυνητικές (και πολύ πιθανές) έκτακτες υπουργικές συναντήσεις.
Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Η συνάντηση αυτή βέβαια είναι άτυπη στο Ζάγκρεμπ και όχι στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, που είναι τα μόνα μέρη όπου οι υπουργοί μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν κάθετες: «Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής, στην ανακοίνωσή του για αναστολή αιτήσεων ασύλου. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε … Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα σας γυρίσουν πίσω ».
Σύμφωνα με το Politico, οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν μια εισροή πολλών ανθρώπων που πραγματικά ενθαρρύνθηκαν να πιστεύουν ότι είχε ξαφνικά επιτραπεί η είσοδός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντ ‘αυτού, σύρθηκαν σε μια κρύα νύχτα και χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε μια προπαγανδιστική μάχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος, λέει το δημοσίευμα. «Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ενδιαφερθεί λιγότερο για τα κίνητρα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίσει να μην τηρήσει πλέον τη συμφωνία μετανάστευσης που συμφώνησε με την ΕΕ το 2016. Και η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα είναι διατεθειμένη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εκ μέρους της ΕΕ, ακόμη και με τίμημα να επικριθεί ως ψυχρός. (Σημείωση: Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, ανησυχούν περισσότερο για την περαιτέρω κλιμάκωση στη Συρία από μια νέα προσφυγική κρίση, δήλωσαν οι διπλωμάτες της ΕΕ την Παρασκευή)», σημειώνει το Politico