To νέο εργασιακό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία ενώ αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στην συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Ο εκσυγχρονισμός του νέου θεσμικού πλαισίου αποτελεί άλλωστε δέσμευση και προς την Κομισιόν. Σύμφωνα με την 9η μεταμνημονιακή το σχέδιο νόμου για την εργατική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο και θα νομοθετηθεί τον Απρίλιο ενώ στο μεσοδιάστημα θα λάβουν γνώση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το περιεχόμενο του.
Koρωνίδες του νέου νομοσχέδιου η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Στο επίκεντρο των εξελίξεων το πρώτο διάστημα θα βρεθούν οι εργαζόμενοι μεγάλων επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι των τραπεζών.
Άλλωστε αυτό επισημάνθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους της ΟΤΟΕ(Ομοσπονδία τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων Ελλάδος). Η ηλεκτρονική κάρτα φαίνεται πως θα εφαρμοσθεί αρχικά πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα οι τράπεζες.
Το ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα
Σε κάθε επιχείρηση (αρχικά στις μεγάλες) θα υπάρχει ένα «τερματικό» το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο online με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «ΕργάνηΙΙ».
Έτσι ο εργαζόμενος κατά την είσοδο και έξοδο του θα «χτυπά» την κάρτα στο ειδικό μηχάνημα και στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα διαβιβάζονται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διασφαλιστεί και το ευέλικτο ωράριο εργασίας.
Με το ευέλικτο ωράριο θα υπάρχει η δυνατότητα ο εργαζόμενος απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ ωρών δηλαδή μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα θα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Οι υπερωρίες για παράδειγμα μιας ημέρας θα μπορούν να συμψηφίζονται με το ωράριο μια άλλης ημέρας ή θα δίνεται ρεπό.
Ο υπουργός εργασίας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την ΟΤΟΕ για τις παρεμβάσεις για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας παρέπεμψε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ έκανε ειδική αναφορά σε πρωτοβουλίες όπως η ηλεκτρονική Κάρτα Εργασίας που θα αποτρέψει καταχρήσεις στην τήρηση των ωραρίων.
Το νέο πλαίσιο της τηλεργασίας
Η τηλεργασία συνεχίζει και τον Μάρτιο να είναι υποχρεωτική σε ποσοστό 50% ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να προαναγγέλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία. Το επόμενο διάστημα η τηλεργασία θα συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας. Μέσα στον νέο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την τηλεργασία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα έχει αναφέρει πως η ρύθμιση στην τηλεργασία θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και με ειδικές πρόνοιες για επιμέρους ζητήματα, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Το θέμα είναι βέβαια εάν η τηλεργασία στην μετά covid εποχή θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα ενώ ένα μεγάλο θέμα που θέτει και η ΟΤΟΕ είναι εάν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη τηλεργασία θα αφήνει χώρο για κλαδική συλλογική διαπραγμάτευση ή θα υπάρχει μόνο δυνατότητα ατομικής διαπραγμάτευσης εργαζόμενου – εργοδότη.
Πηγή: moneyreview.gr