Η ΡΑΕ ενέκρινε αιτήσεις τροποποίησης που αφορούν την ενίσχυση των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής σε Κω-Κάλυμνο, Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Σκύρο, Σίφνο και Σέριφο μέσω μετεγκατάστασης και ανανέωσης μονάδων
Σε κινήσεις ενεργειακής θωράκισης μη διασυνδεδεμένων νησιών για το φετινό καλοκαίρι προχωρά η ΔΕΗ, η οποία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις τροποποίησης αδειών παραγωγής με στόχο την ενίσχυση των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής (ΑΣΠ), μέσω μίσθωσης και μετεγκατάστασης φορητών ντιζελομονάδων και Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών.
Οι αιτήσεις αυτές αφορούν τα νησιά Κω-Κάλυμνο, Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Σκύρο, Σίφνο και Σέριφο.
Η ΡΑΕ ενέκρινε τις σχετικές αιτήσεις τονίζοντας στο σκεπτικό της ότι «η ασφάλεια εφοδιασµού των µη διασυνδεδεµένων νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων µέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία τους µε ηλεκτρική ενέργεια». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η εξεύρεση λύσεων σχετικά µε την επάρκεια του δυναµικού ηλεκτροπαραγωγής των ηλεκτρικών συστηµάτων των Μ∆Ν, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε περίπτωση βλαβών των µονάδων ηλεκτροπαραγωγής), θα πρέπει να γίνεται µε γνώµονα το δηµόσιο συµφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών στην Επικράτεια, δεδοµένου ότι το κόστος του δυναµικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των Μ∆Ν και µετακυλίεται µέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές».
Με βάση την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ το εκτιµώµενο έλλειµμα ισχύος για το θέρος 2022, για το Ηλεκτρικό Σύστημα Κω-Καλύµνου διαµορφώνεται στα 27,38 MW και προτάθηκε να καλυφθεί, αφενός µε τη µεταφορά στον ΑΣΠ Καλύµνου 3 Μονάδων αποδιδόµενης ισχύος 5,5 MW έκαστη από το ΗΣ Μυκόνου, αφετέρου µε µίσθωση Α/Σ της τάξης των 15 MW στον ΑΣΠ Κω. Παράλληλα θα αποξηλωθεί η µονάδα G4, αποδιδόµενης ισχύος 1,3 MW και η µονάδα G5, αποδιδόµενης ισχύος 2,5 MW, η οποία βρίσκεται σε µακροχρόνια βλάβη.
Στη συνέχεια, σε επικαιροποιημένη εισήγησή του ο ΔΕΔΔΗΕ πρότεινε επιπλέον και τη µεταφορά είτε του Α/Σ ονοµαστικής ισχύος 13,06MW από τον ΑΣΠ Μυκόνου είτε του Α/Σ ονοµαστικής ισχύος 13,06MW από τον ΑΣΠ Πάρου παράλληλα µε τη µίσθωση ενός Α/Σ της τάξης των 10-12 MW στον ΑΣΠ Κω και την αποξήλωση των µονάδων G5, αποδιδόµενης ισχύος 2,5 MW, και G4, αποδιδόµενης ισχύος 1,3 MW. Με τον τρόπο αυτό ο ∆ιαχειριστής εκτιµά ότι θα αποδεσµευθούν τουλάχιστον 7 φορητά Η/Ζ από τον ΑΣΠ Κω προκειµένου να καλύψουν άλλες ανάγκες έλλειψης δυναµικού.
Όσον αφορά τη Σαντορίνη ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά το έλλειμμα ισχύος για το φετινό καλοκαίρι στα 16,5 MW, προτείνοντας για την κάλυψή του τη µεταφορά είτε του Α/Σ ονοµαστικής ισχύος 13,06MW από τον ΑΣΠ Μυκόνου, είτε του Α/Σ ισχύος ονοµαστικής 13,06MW από τον ΑΣΠ Πάρου παράλληλα µε τη µίσθωση ενός Α/Σ της τάξης των 10-12 MW. Με το τρόπο αυτό ο ∆ιαχειριστής εκτιµά ότι θα αποδεσµευθούν τουλάχιστον 4 φορητά Η/Ζ από τον ΑΣΠ Θήρας προκειµένου να καλύψουν άλλες ανάγκες έλλειψης δυναµικού.
Όσον αφορά το εκτιµώµενο έλλειµμα ισχύος στα ΗΣ Σκύρου, Σίφνου και Σερίφου για τη θερινή περίοδο, προτάθηκε να καλυφθεί µε τη µεταφορά ενός φορητού Η/Ζ από τον ΑΣΠ Μυκόνου, σε κάθε ΤΣΠ, αποδιδόµενης ισχύος 1 MW έκαστο.
Επίσης, το εκτιµώµενο έλλειµα ισχύος στο Ηλεκτρικό Σύστηµα Μήλου για το θέρος 2022, διαµορφώνεται στα 2,7MW και με βάση τις προτάσεις του ΔΕΔΔΗΕ θα καλυφθεί, µε µεταφορά δύο επιπλέον φορητών Η/Ζ από τον ΑΣΠ Πάρου, συνολικής αποδιδόµενης ισχύος 2 MW σε συνέχεια της δροµολογηµένης µεταφοράς ενός φορητού Η/Ζ ισχύος 1 MW στο ΗΣ Μήλου.
Πηγή newmoney.gr