Κατά τον Αθηναίο νομοθέτη Σόλωνα, η άσκηση δεν αποτελεί για τους συμπολίτες του αυτοσκοπό, αλλά προϋπόθεση για τον ιδεώδη πολίτη, τον αγαθό στη ψυχή και δυνατό στο σώμα, τον μόνο ικανό να υπερασπιστεί τα μέγιστα για τον ίδιο και για την πόλη. Από την αρχαιότητα ο αθλητισμός διδάσκει ότι η συμμετοχή, η προσπάθεια είναι σημαντικά στοιχεία της ζωής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει προσπάθεια με κάθε μέσο, αλλά με σεβασμό σε κανόνες που οι αρχαίοι Έλληνες συμπύκνωσαν στο «ευ αγωνίζεσθαι».
Αθλητισμός και πολιτισμός είναι έννοιες συνυφασμένες. Πολιτισμός είναι όλα όσα έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι από τότε που υπάρχουμε στη γη. Είναι η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, η γραφή, η επιστήμη, οι τέχνες οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα. Πολιτισμός είναι ο αθλητισμός που δίνει την ευκαιρία να συναντιούνται οι άνθρωποι από κάθε μέρος της γης, να αγωνίζονται ειρηνικά παρά τις διαφορές τους. Η παραδοχή του νικητή και ο σεβασμός στον ηττημένο προάγει τον αθλητικό πολιτισμό. Όταν τα αθλήματα είναι ομαδικά όπως το ποδόσφαιρο, οι φίλαθλοι που υποστηρίζουν κάποια ομάδα λέγονται οπαδοί της. Αυτοί που δημιουργούν προβλήματα μέσα και έξω από αθλητικούς χώρους, δεν είναι καλοί οπαδοί, γιατί οι πράξεις τους βλάπτουν την ομάδα τους. Ξεχνούν ότι ο αθλητισμός είναι πολιτισμός.
Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού συγκλόνισε και προκάλεσε αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα, με την είδηση να κάνει τον γύρο του κόσμου. Το ποδόσφαιρο είναι «παγωμέν層 η κοινωνία παραμένει ταραγμένη. Είναι άδικο, είναι ανεπίτρεπτο να χάνεται ένας νέος άνθρωπος στο όνομα μιας φανέλας. Το ποδόσφαιρο σταματά να αποτελεί χαρά και διασκέδαση, όταν φοβάσαι να φορέσεις το κασκόλ της αγαπημένης σου ομάδας γιατί μπορεί να πέσεις πάνω σ΄έναν ακραίο τύπο που υποστηρίζει μια άλλη ομάδα. Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο είναι αρρώστια. Η βία δεν είναι ποτέ λύση. Πρέπει να σκεφτόμαστε πως είναι αδιανόητο και παράλογο να χτυπιόμαστε ή να σκοτωνόμαστε επειδή απλά υποστηρίζουμε κάτι διαφορετικό από κάποιους άλλους. Ο αθλητισμός είναι μια όμορφη και υγιή ασχολία, ακόμη και όταν απλά τον παρακολουθούμε.
Δυστυχώς το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα είναι ένα ακανθώδες πρόβλημα, έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και την περιουσία τόσων πολιτών και πρέπει να αντιμετωπιστεί συντεταγμένα και ριζικά. Οι παράγοντες που προκαλούν και εξάπτουν τη συμπεριφορά είναι πολλοί. Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών με τη σημερινή λειτουργία τους, η ανάγκη για ξέσπασμα και λόγω ψυχολογικών προβλημάτων κάποιων ατόμων αποτελούν εκρηκτικό μίγμα που μόνο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει. Να μην παραβλέπουμε και τη ψυχολογική βία που προκαλούν οι θερμοκέφαλοι οπαδοί με ακατανόμαστες εκφράσεις στους αθλητές ή στους διαιτητές ότι αποτελεί την πιο συχνή αιτία για να ξεσπάσει μια διαμάχη.
Άμεσες ενέργειες λοιπόν για να εξαλείψουμε από τη ρίζα του το φαινόμενο του φανατισμού και της οπαδικής βίας. Οι γονείς πρέπει να προβάλλουν το φίλαθλο πνεύμα και τα υγιή πρότυπα στα παιδιά τους. Να γίνεται διάλογος μεταξύ των μελών της οικογένειας ώστε να μεταφέρονται οι κατάλληλες αξίες όπως το αθλητικό ιδεώδες
και η αξιοποίηση κλίσεων και ικανοτήτων των παιδιών για συγκεκριμένα αθλήματα από νωρίς. Το σχολείο να επιτείνει τις αξίες και τα ιδεώδη με περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα ΜΜΕ να προβάλλουν και να επιδοκιμάζουν τους αθλητές που διακρίνονται για το ήθος τους και να καταδικάζουν την αντιαθλητική συμπεριφορά.
Οι αθλητές μας πρέπει να αποτελούν υγιή πρότυπα για τη νεολαία με τη συμπεριφορά τους μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους. Να αποβάλλουν το στυγνό επαγγελματισμό και να αγωνίζονται υπεύθυνα και έντιμα. Τα δε αρμόδια όργανα να τιμωρούν παραδειγματικά τους αθλητές που προβαίνουν σε αντιαθλητικές συμπεριφορές. Τέλος το κράτος με υλικοτεχνική υποδομή, με τη θέσπιση νόμων οι οποίοι θα εφαρμόζονται αμερόληπτα αλλά και με την υποστήριξη εγκαταστάσεων και αθλητικών εκδηλώσεων όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη της βίας και των ακραίων φαινομένων και να καλλιεργήσουν την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι.
Νεκταρία Μπίλλη