Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έναντι του κορωνοϊού θα έχουν το επόμενο διάστημα και οι πολίτες της Ρόδου. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει εντός του μηνός συνολικά 474.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο και ένα ποσοστό αυτών πρόκειται να διατεθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί. Το εν λόγω εμβόλιο θα χορηγείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και όχι για αναμνηστική δόση.
«Περιμένουμε στη Ρόδο το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax και σχεδιάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της εμβολιαστικής γραμμής. Δεν έχουμε λάβει ακόμη συγκεκριμένη ενημέρωση, γνωρίζουμε ωστόσο ότι κάποιες δόσεις από αυτές που θα λάβει η χώρα προορίζονται για τη Ρόδο», δήλωσε ο Διοικητής του ΓΝΡ κ. Γρηγόρης Ρουμάνης.
Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλαιά και με αυτή έχουν παραχθεί γνωστά σε όλους εμβόλια, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα. Χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων σε διάστημα 21 ημερών σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι κλινικές μελέτες βάσει των οποίων έλαβε έγκριση για χορήγηση, κατέδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και της σοβαρής συμπωματικής νόσου, αντιστοίχως.
Εάν θα υπάρξει ζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο, μένει να αποδειχθεί. Εδώ και αρκετές μέρες πάντως, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη Ρόδο έχουν μειωθεί σημαντικά. Συνολικά 200 έως 300 εμβολιασμοί πραγματοποιούνται καθημερινά ενώ υπήρχαν περίοδοι που έφταναν τους 700. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμών έχει να κάνει με τη χορήγηση της τρίτης/αναμνηστικής δόσης, ενώ οι νέοι εμβολιασμοί είναι πλέον ελάχιστοι και αφορούν κυρίως μικρά παιδιά ή εφήβους. Βέβαια και στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες παρατηρείται πτώση της ζήτησης.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσοστό εμβολιασμού στη Ρόδο είναι από τα υψηλότερα πανελλαδικά. Υπερβαίνει το 80% ενώ ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει λάβει και την αναμνηστική δόση (61.000 εμβολιασμοί). Συνεπώς, όσοι δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου, εκτιμάται ότι ανήκουν στους «σκληροπυρηνικούς αρνητές» που είναι αντίθετοι με την τεχνολογία mRNA (Pfizer). Σε αυτή την κατηγορία πολιτών, ένα πρωτεϊνικό σκεύασμα πιθανολογείται ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση, γεγονός που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού στη Ρόδο.
Μείωση εισαγωγών και νοσηλειών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών που νοσούν με κορωνοϊό. Χθες συγκεκριμένα νοσηλεύονταν 21 άτομα και μεταξύ αυτών ένας διασωληνωμένος. Φαίνεται ότι η ύφεση του πανδημικού κύματος στη Ρόδο διαρκεί, γεγονός το οποίο ενισχύει τις ελπίδες και προσδοκίες για την επιστροφή σε πιο κανονικές συνθήκες.